rtl direkt doznaje

Cigarete, e-cigarete, alkohol i slatka pića će poskupjeti, no ne zna se kada: Uredba je iznenada odgođena!

30.1.2020. u 8:05/ Ida Hamer

U zraku ostaje pitanje hoće li ove mjere doista utjecati na smanjenje broja potrošača cigareta i alkohola

Cigarete će uskoro poskupjeti za dvije kune. Poskupjet će i e-cigarete, alkohol, ali i slatka pića. Ali ne zna se ni koliko ni kada. Doznajemo da je uredba o trošarinama odgođena, očito jer se svi uključeni ne mogu dogovoriti.

Iako je prijedlog nove Uredbe o visini trošarina obrisan sa stranice e-savjetovanje, prijedlog bi se, neslužbeno doznajemo, mogao usvojiti na sjednici Vlade kroz nekoliko tjedana. Njime se, osim punjena kasice državnog proračuna, želi smanjiti broj pušača. 

Prema podacima Eurostata u Europskoj uniji najviše svakodnevnih pušača ima Bugarska, njih čak 28 posto. Mjesto viceprvaka u pušenju dijele Turska i Grčka s 27,3 posto. Hrvatska je na šestom mjestu s 25 posto pušača. U Švedskoj puše najmanje, samo 10 posto građana.

Gdje su cigarete skuplje, manje je pušača, usporedba cijena sve pokazuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Švedskoj je tako prosječna kutija cigareta 46 kuna. Cigarete najmanje, tek 19 kuna, koštaju u Turskoj, jednoj od zemalja s najviše pušača, a u Bugarskoj su 21 kunu. U Hrvatskoj su 27, susjednoj Sloveniji za tri kune više, no zato su u Srbiji i Bosni i Hercegovini, susjednim zemljama u kojima se puši više no u Hrvatskoj one jeftinije, tek 20 kuna. 

No osim na cigarete, sprema se udar i na alternativne proizvode i to čak pet novih kategorija, a među njima su i e-cigarete, poznate i kao parilice, na koje bi trošarina iznosila jednu kunu za mililitar. 

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

"To je podizanje cjene za 50 posto ili čak 1000 posto na neke proizvode, to je ogromno povećanje. Naš prijedlog je slušanje Europske komisije, EK je jasno rekao da se pričeka sa trošarinama, jer dok oni sami ne daju signal ništa se netreba napraviti", kazao je Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM)

Ako Vlada nametne tako velike trošarine, ističe Tokić, svoju će firmu preseliti
u Irsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove trošarine uvode se i na alkohol, a slatka pića se oporezuju, što će najviše pogoditi vlasnike kafića. 

"Mi ispred udruge ugostitelja naravno želimo da bude bolja zdravstvena skrb u državi i to treba netko plaćati, ali sigurno da postoji bolja metoda u svijetu od trošarina, i oni koji nisu obuhvaćeni poreznim olakšicama, a imaju najveće poreze u Europi, kafe barovi, kad ih se optereti trošarinama to će im jako otežati poslovanje", rekao je Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.

U zraku ostaje pitanje hoće li ove mjere doista utjecati na smanjenje broja potrošača cigareta i alkohola ili će se oni okrenuti kupnji u susjednim zemljama, što bi opet moglo osnažiti šverc i sivo tržište.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Građani pohrlili na ponudu godine: 276 vozila državnih institucija na bubnju s početnom cijenom od 200 kuna

Više s weba