Problem izbornog zakonodavstva

Čović o odnosu s Bošnjacima i krizi u BiH: 'Otišli smo predaleko! Europa je s razlogom zabrinuta za BiH'

22.2.2022. u 21:10/ Rade Županović

Tvrdi kako je osnivanje trećeg entiteta nešto što je krivo protumačeno, te kako njihovi zaključci nisu dvosmisleni

Problem izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini i dalje nije riješen, a izbori su sve bliži. Danas su u Mostaru trebali o tomu pregovarati predstavnici hrvatske i bošnjačke strane.

No do sastanka nije došlo. Podsjetimo, Hrvati ne žele da im predstavnike biraju Bošnjaci, dok bošnjački političari zagovaraju građanski koncept. U pregovorima ne sudjeluju predstavnici Republike Srpske. A izbori u BiH trebali bi se održati na jesen.
''Ne znam šta bi vam rekao, kao ne znam je li dobra stvar odugovlačenje s time a čini mi se da bi se trebao postići nekakav dogovor, kakav bio dogovor, bolje išta nego ništa'', kazao je Dražen iz Mostara.

''To nema veze s realnošću, i sa ovim suncem i sa narodom koji ovdje živi i iskreno ima ekonomske probleme'', rekla je Maja iz Mostara.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, kazao je kako mu je rečeno da će doći do sjednice Skupštine u kantonu Sarajevo, te zato ti ljudi se ne mogu istovremeno s njima dogovarati. 

''To smo prihvatili kao normalno, ja sam uvjeren da je to pravi razlog i u narednih par dana moramo opet sjesti i razgovarati, jer smo došli vrlo blizu, ali za razgovor treba dvoje. Otvorili smo vrata za razgovor i našim zaključcima na izvanrednom Saboru, 
a i kroz našu svakodnevnu komunikaciju. Očekujem ovih dana da se kolege jave, da sjednemo i nastavimo razgovarati. 

No ako do toga ne dođe, Čović tvrdi kako će onda postojati problem. 

Image
zaključci na saboru

Preokret u BiH. Hrvati ustraju na izmjeni zakona prije jeseni, u protivnom kažu, inzistirat će na reorganizaciji države

Image
zaključci na saboru

Preokret u BiH. Hrvati ustraju na izmjeni zakona prije jeseni, u protivnom kažu, inzistirat će na reorganizaciji države

''Imat ćemo sigurno složenije političke prilike nego što ih imamo danas u BiH. Jačanje nepovjerenja, prije svega u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata, što treba što prije na neki način zaustaviti, jer mislim da smo otišli predaleko i da su odnosi na
samom dnu. Radit ćemo sve, ali ne kao našu slabost. Znamo što hoćemo kroz te razgovore, to smo telefonski dogovorili, ali za to je treba dvoje'', kazao je Čović.

Tvrdi kako je osnivanje trećeg entiteta nešto što je krivo protumačeno, te kako njihovi zaključci nisu dvosmisleni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedan od tih zaključaka, sedmi je ukazivao da idemo možda kao institucionalno-teritorijalnog reorganizaciji BiH, ali sukladno Ustavu'', naglasio je Čović. 

Kaže kako je Ustav jasno definirao odnose entiteta i vjeruje kako ima prostora za ono što su oni naglasili, a da se pritom poštuje Ustav BiH. O tome s Dodikom kaže nije razgovarao. Kaže razgovara i s Bruxellesom i očekuje kako bi se uskoro mogli dogoditi razgovori u Sarajevu ili nekoj drugoj destinaciji.

''Europa je s razlogom zabrinuta za BiH. Možda će sad dešavanja iz Ukrajine malo pokriti ovu našu krizu, ali ne treba ih povezivati. Moramo graditi normalan život zbog čitavog ambijenta, jer smo kroz povijest bili izvor mnogih žarišta. Europa mora s pažnjom pratiti dešavanja ovdje i jačati komunikaciju da riješimo pitanje izbornog zakona, ograničenih izmjena ustava'', rekao je Čović. 

Bez promjena izbornog zakona, Čović smatra da nema uvjeta za raspisati izbore. Kaže sam izborni zakon je mnogo više. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
NADBISKUP GA PRAVDAO

Što se događalo u Sotinu? Župnik koji je maltretirao djevojčice ostavljen u službi jer je star?

Više s weba

Pročitajte još

Image
'školski primjer'

SDSS-ova zastupnica u Saboru poderala sliku 'Serbian family tree': 'Ovo ide u smeće'

Više s weba