GOST RTL-A DANAS

Čović: 'Podjela neće biti. Moja misija je voditi politiku koja će osigurati mir i stabilnost BiH'

13.12.2021. u 18:55/ RTL Danas

Ustavno domoljublje mora nadvladati. BiH se ne može podijeliti, pogotovo mirnim putem, a nama je u političkom mandatu, misiji, da čuvamo mir do kraja, kazao je Čović

Premijer Andrej Plenković danas je posjetio Sarajevo gdje je još jednom dao potporu jedinstvenoj BiH uz poruku da većeg prijatelja Bosna i Hercegovina od Hrvatske - nema. RTL-ova Nikolina Radić je razgovarala s Draganom Čovićem, Predsjednikom HDZ-a BiHkoji je komentirao posjet premijera. 

"Drago mi je da smo imali prigodu ugostiti Plenkovića. Jednom riječju oslikati današnju situaciju bilo bi teško. Ona je krajnje složena, izazovna s ekonomskog, političkog i sigurnosnog aspekta, o tome se sve češće priča. Nije moglo biti bolje vrijeme za dolazak predsjednika Vlade RH kao članice EU i NATO saveza i posebne osobe koja ima utjecaj na ovaj prostor. Čini i se da dugo vremena nismo imali pozitivnijih poruka iz BiH kao što smo imali danas. Plenković je jasno kazao na zajedničkom kolegiju  Parlamentarne skupštine BiH 'dajte riješite ključna pitanja, elektivnog predstavljanja kolektivnog naroda, ugradite presuda suda u Strasbourgu, suda BiH i recite kako Hrvatska može pomoći na europskom putu i ekonomskoj i socijalnoj stabilizaciji'. Mislim da su sugovornici vrlo pozitivno reagirali na takve poruke koje su dobili predstavnici srpskog i bošnjačkog naroda, kao i mi Hrvati", kazao je Čović. 

Na pitanje koliko su nakon današnjeg sastanka bliže reformi izbornog zakona i je li ona moguća, Čović je kazao da je ta izmjena nužna.

Image
brojne ključne teme

Plenković u BiH: 'Ovaj posjet nije 'peglanje odnosa'. Većeg prijatelja od nas nećete imati'. Osvrnuo se i na Milanovića o Srebrenici

Image
brojne ključne teme

Plenković u BiH: 'Ovaj posjet nije 'peglanje odnosa'. Većeg prijatelja od nas nećete imati'. Osvrnuo se i na Milanovića o Srebrenici

"Do nje mora doći jer bez izmjene izbornog zakona nema preduvjeta za organizirati izbore iduće godine. Sjetite se koliko nam je trebalo vremena da organiziramo izbore u Mostaru. Ustavni sud je van snage stavio neke odredbe i sad ih treba u Parlamentarnoj skupštini BiH vratiti. Uvjeren sam da će razgovori koji će teći 4-5 dana od danas, s predstavnicima američke i europske administracije, naći dovoljno snage i mudrosti da napravimo kompromis i riješimo pitanje izbora kad je u pitanju Dom naroda i predsjedništvo, a iza toga je integracija izbornog procesa, tehničke izmjene izbornog zakona koje su nužde. Optimističan sam nakon današnje posjete, da možemo napraviti snažniji iskorak i riješiti taj posao u ovoj godini", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i poteze Milorada Dodika te vode li oni prema odcjepljenju Republike Srpske.

"Hrvati se zalažu da imamo legitimne predstavnike u Domovima naroda i Predsjedništvu BiH da se ne podcijeni uloga zakonodavne vlasti na razini entiteta i BiH i zajednički tražimo rješenja. Bez toga neće biti moguće normalno funkcioniranje BiH zbog izigravanja Ustava smo u ovakvoj političkoj situaciji. Što se tiče odluka Narodne skupštine RS, zaključaka koji trebaju definirati neke odnose, osnova za naše djelovanje je Ustav i Dayton. Ustavno domoljublje mora nadvladati. BiH se ne može podijeliti, pogotovo mirnim putem, a nama je u političkom mandatu, misiji, da čuvamo mir do kraja. Podjela neće biti ali moramo tražiti rješenja za mnoga pitanja koja su otvorena. Predstavnici srpskog naroda su naglasili pitanje vojske u BiH a i danas ste mogli čudi izjave dužnosnika RS da traže racionalnost u organiziranju vojske, razgovor oko toga pa tek zaključak da će povući drugi potez. Slično razmišljamo i kad su u pitanju druge reforme koje su nužne. Mi smo davno preuzeli paket obveza reformskih obaveza ka EU, zato što stoje se dešavaju ovakve stvari", kazao je Čović. 

Upravo se čita

Image
U Westinu

Milanović na skupu: 'Ozbiljno je ratno stanje, ozbiljnije nego ikada u našim životima'

Na pitanje je li premijer Plenković u pravu kada je kazao da su Dodikovi potezi jer slijedi izborna godina, Čović je kazao da Dodik ne blefira te da je krajnje ozbiljan političar koji naglašava probleme BiH koje treba riješiti kroz razgovor. 

"Zaključcima smo natjerali da sjednemo zajedno i riješimo da ne bi došli u situaciju da za 6 mjeseci analiziramo na drugačiji način odnose u BiH", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i je li razgovarao s Plenkovićem o glasanju protiv zakona o zabrani negiranja genocida. 

"To nije tema u BiH. To je bila tema u vrijeme zasjedanja Doma naroda kad nismo razgovarali o Zakonu koji definira odnose, a to je kazneni zakon nametnut od strane visokog predstavnika. Govorili smo o načelima oko čega treba razgovarati da bi Parlament proradio. Sve što se dešavalo kad je u pitanju zločin genocida i protiv čovječnosti, ratni zločin, nisu teme u kojima hrvatski predstavnici ij a imamo probleme. Bio sam u Srebrenici, svaki put smo ispraćali ostatke onih koji su stradali, s poštovanjem prema tim ljudima i onda se napravila politička špekulacija i nije mi trebalo puno vremena. Pismo koje sam uputio predstavnicima međunarodnih institucija s kojima smo dogovarali plan da osposobimo skupštinu BiH i da riješimo pitanje tako da mi to nije bilo teško objasniti Plenković u i Milanoviću. Nije u pitanju glasovanje. Potez da vratimo ljude u Parlament je pravi pote", kazao je Čović. 

Osvrnuo se i na prijetnje visokih stranih dužnosnika o slanju vojske u BiH ukoliko Dodik ustraje u svojim stavovima. 

"Svi koji su proživjeli '90. moraju biti odgovorni. Naše poslanje i moja misija je voditi politiku koja će osigurati mir i stabilnost BiH, pravnu državu, ali europsku državu BiH. Jednak problem je separatizam o kojem govorite kao i unitarizam koji se naglašava u pitanju Sarajeva. Oni koji šalju jasne poruke da ima dovoljno onih iz okruženja koji brinu o stabilnosti BiH, nije to samo pitanje stabilnosti jer ako bi se ovdje nešto desilo imamo okruženje koje je sigurnosno upitno kao takvo. Ne znam da je takvih odluka doneseno do par istupa predstavnika institucija koji su rekli da su se spremni staviti u funkciju da osiguraju mir i mi smo spremni zajedno s njima očuvati mir ovdje. Dobro je razmišljati o tome ali da bi izbjegli situaciju moramo se okrenuti reformskim aktivnostima, vratiti povjerenje između predstavnika tri naroda", kazao je Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Predizborni poker u HDZ-u: Tko će preuzeti stranku?

Više s weba