OGLAS

korona nije prošlost

Covid opet vreba. Kaić: 'Više je zaraženih. Brojke će rasti, ali ne možemo predvidjeti točnu situaciju'

Image
Foto: Patrik Macek/Davor Piklavec/Pixsell

Da raste broj zaraženih koronom potvrdio nam je i Bernard Kaić, epidemiolog s HZJZ-a. Kazao je da se očekuje rast novozaraženih svugdje u Europi pa tako i kod nas. HZJZ je i objavio preporuke za cijepljenje za starije osobe i osobe s kroničnim bolestima

20.9.2023. u 10:56/ Danas.hr

Virus, koji je sijao strah za vrijeme pandemije, očito se vraća na mala vrata kako se bliže hladniji dani. Ministarstvo uprave i pravosuđa jutros je priopćilo da je u splitskom zatvoru trenutno sedam zatvorenika pozitivnih na virus, a zaražena su i četiri službenika. A prema zadnjim podacima HZJZ-a prošli je tjedan zabilježeno je 237 novih slučajeva zaraze virusom, a preminulo je 14 osoba. Da raste broj zaraženih koronom potvrdio nam je i Bernard Kaić, epidemiolog s HZJZ-a

"Da, rastu brojke. Više ih novozaraženih nego proteklih tjedana. Očekujemo da će brojevi rasti ove jeseni, ali ne možemo predvidjeti kakva će točno biti situacija. Očekuje se rast svugdje u Europi pa tako i kod nas", kazao je Kaić.


Preporuke za cijepljenje

Kako veća cirkulacija virusa za starije osobe i osobe s kroničnim bolestima predstavlja rizik, HZJZ je prije dva dana objavio preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa.

Podsjetimo, preporučuju da cijepljenje ili docjepljivanje jednom dozom varijantnog cjepiva osobama s navršenih 65 godina ili više, korisnicima i djelatnicima domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika, a posebno osobama s kroničnim oboljenjima poput oboljenja srca i pluća te djeci s oštećenom plućnom funkcijom.

Image
COVID OPET VREBA

Sve je više korone, epidemiolog Venus: 'Virus je sve zarazniji, ali naš imunološki sustav više nije toliko 'naivan''

Image
COVID OPET VREBA

Sve je više korone, epidemiolog Venus: 'Virus je sve zarazniji, ali naš imunološki sustav više nije toliko 'naivan''

Također, istaknuli su da bi bilo dobro da se cijepe i odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma, jetre, bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjima imunološkog sustava, uključujući i HIV infekciju te zdravstveni djelatnici i osoblje u jedinicama intenzivne skrbi, odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima kao što su hematološki i onkološki odjeli te hitnim bolničkim prijemima.

'Virus se privikava na nas'

Trebamo li se bojati novog vala virusa te koja je varijanta trenutno prisutna među nama prim. dr. sc. Miroslav Venus prije nekoliko dana u razgovoru za danas hr rekao:

"Ne mislim da je virus trenutno posebno opasan zato što se radi o varijanti omikrona. To nije novi tip virusa na koji bi naš imunološki sustav bio nespreman kao što se to dogodilo na početku pandemije. Naime, tada je naš sustav bio imunološki 'naivan' i za sve nas bio je opasan što se vidjelo po tome što se puno ljudi razbolijevalo i na kraju umrlo. Sad je to virus koji mutira i traži svoje mjesto pod suncem i to tako da postaje sve zarazniji, privikava se na nas", rekao je dr. Venus.


Pogledajte video: Markotić za RTL Danas: 'Korona je tu, nikad nije otišla, ali…'

Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
Gotovo je s trikovima

Konačno dolazi kraj polupraznim pakiranjima! Biljana Borzan: 'Zrak u vrećicama od čipsa odlazi u povijest'


Više s weba