PROMOCIJA PLUS ZA RTL

CRO Demoskop: Građani predsjedniku dali najnižu ocjenu, HDZ stabilan, a Marić u vrhu najpopularnijih političa...

10.7.2022. u 19:40/ RTL Danas

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi CRO Demoskop za srpanj. Detalje ima Tomislav Jelinčić

I Banski dvori i Pantovčak su usred mandata, a zemlja usred hiper inflacije, ministar financija daje ostavku u Vladi, pa kako na sve to gledaju birači?

Jednima zbog svih tih okolnosti popularnost pada, a drugima drastično raste, no evo što bi bilo da su danas izbori.

Rejting stranaka

HDZ i dalje najjači. S više od 27 posto potpore i treći mjesec zaredom blago raste (lipanj 26,7 posto) kao ovaj mjesec i SDP (srpanj 17,5 posto - lipanj 16,6 posto). No i dalje je velikih 10 postotnih poena razlike, a bit će zanimljivo idući mjesec kada se u utrku uključi, jučer osnovana stranka odmetnutih SDP-ovaca - Socijaldemokrati. Platforma MOŽEMO i dalje treća, ali i dalje u padu (srpanj 11,6 posto - lipanj 12,3 posto).

Image
Foto: RTL
Image
RTL

S trendom pada bori se i MOST (srpanj 8,4 posto - lipanj 9,2 posto), za razliku od Domovinskog pokreta (srpanj 5,5 posto - lipanj 5,1 posto) i CENTRA (srpanj 2,6 posto - lipanj 2,0 posto) koji su pak u blagom rastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
RTL

Oko 1 posto imaju HSS (srpanj 1,1 posto - lipanj 1,7 posto) i IDS (srpanj 1 posto - lipanj 1 posto), a sve ostale stranke ispod 1 posto. Balon neodlučnih se proširio na iznad 18 posto što je i dalje jače od druge stranke u državi.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Najpozitivniji političar

Iako predsjednicima države i Vlade rejting pada i dalje su najpozitivniji. Zoran Milanović na gotovo 17 posto (lipanj 19,1 posto), Andrej Plenković na najmanjoj razlici za njim još od prošlog srpnja (srpanj 15,8 posto - lipanj 17,2 posto). Najveće iznenađenje je i najveće približavanje ovom dvojcu - Zdravko Marić s lipanjskih 3 i pol posto na sada više od 10 posto i tako postaje jedan od najpopularnijih političara i to nakon, ili zato što je objavio da odlazi iz politike. Eto, možda je to dobar recept.

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Daleko iza njih su tri lidera s ljevice, Tomašević (srpanj 4,1 posto - lipanj 4,7 posto), Benčić (srpanj 1,7 posto - lipanj 1,9 posto) i Grbin (srpanj 1,4 posto - lipanj 1,2 posto) kojima pak za vrat puše i Božo Petrov (srpanj 1,2 posto - lipanj 0,6 posto).

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Listu onih s jedan posto predvodi Ivica Puljak koji trenutno više strepi od postotka potpore, na maloprije završenim, izborima u Splitu (srpanj 1,1 posto - lipanj 1,1 posto). U društvu su mu Biljana Borzan (srpanj 1,1 posto - lipanj 1,7 posto) i Ivan Penava (srpanj 1,0 posto - lipanj 1,8 posto). "Gospodin Nitko" je i dalje nedodirljivo popularan za gotovo 28 posto ispitanih.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
RTL

Najnegativniji političar

A na crnoj listi i dalje vodi premijer Plenković kojemu doduše nepopularnost blago pada (srpanj 27,0 posto - lipanj 27,6 posto) dok predsjedniku Milanoviću raste (srpanj 23,2 posto - lipanj 22,5 posto). Na treće je mjesto ovaj mjesec stigao partner vladajućih Milorad Pupovac (srpanj 2,5 posto - lipanj 3,4 posto).

Image
Foto: RTL
Image
RTL

S vladajućima se i nastavlja niz, predsjednik Sabora i dva ministra - uz Jandrokovića (srpanj 2,4 posto - lipanj 2,3 posto) tu su Beroš (srpanj 2,1 posto - lipanj 1,3 posto) i Grlić Radman (srpanj 1,9 posto - lipanj 0,3 posto), ali i čovjek koji vlada Zagrebom - Tomislav Tomašević (srpanj 1,7 posto - lipanj 0,8 posto).  

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Listu od deset nepopularnih zaključuju šef SDP-a Grbin (srpanj 1,4 posto - lipanj 0,6 posto), ministar obrane Banožić (srpanj 1,4 posto - lipanj 3,8 posto) i bivši splitski gradonačelnik Kerum (srpanj 1,2 posto - lipanj 0,3 posto). Da su svi političari negativni složno je više od 13 posto ispitanika.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Ocjena Pantovčaka, Banskih dvora i Sabora

Idemo vidjeti kako ste ocijenili rad Pantovčaka, Banskih dvora i Sabora. Jedino Ured predsjednika i dalje ima trojku (srpanj 2,79 - lipanj 2,81), Vlada je ostala na dovoljan dva (srpanj 2,32 - lipanj 2,33), a Hrvatski sabor, koji uskoro odlazi na bezbrižni ljetni raspust i dalje je daleko od trojke (srpanj 2,20 - lipanj 2,24).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
RTL

Nakon ovako strogih ocjena  nije ni čudo da i u srpnju pesimizam građana raste - gotovo 75 posto ih misli da država ide u pogrešnom smjeru, a oko 16 posto da idemo dobrim putem (prošlog mjeseca je bilo manje od 18 posto optimističnih, a gotovo 70 posto ispitanika smatralo je da idemo u pogrešnom smjeru) - doduše sve češće pješice, jer je gorivo sve skuplje, a inflacija, kao i pesimizam sve veći.  

Image
Foto: RTL
Image
RTL

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus od 4. do 7. srpnja na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/-2.7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NA KRAJU OTIŠAO

VIDEO Zekanović i Grmoja prepucavanjem otvorili sjednicu: 'Nesposoban si', Mostovac: 'Zovi viteza Reinera'

Više s weba