prvi pseći arheološki slučaj

Čudo iz Hrvatske: kod Karlobaga pronađena najstarija grobnica na svijetu koju su otkrili psi!

11.9.2015. u 19:10/ Ana Mušnjak

Na lokalitetu Drvišica iznad Karlobaga pronađene su grobnice stare 2700 godina. Nalaz ne bi bio toliko vrijedan pažnje da nije riječ o najstarijem nalazištu ikad otkrivenom zahvaljujući izdresiranim psima, jedinima u Europi.

Belgijska ovčarka Mali obilazila je kamenjar i njušila tragove ljudskih ostataka. Na mjestu gdje ih pronalazi umiri se, a nakon nekog vremena počne lajati. Ovdje je kripta stara 2 700 godina.

"Prema dosadašnjim podacima, u literaturi i u kontaktu s inozemnim stručnjacima zapravo smo došli do zaključka da smo uz pomoć pasa pronašli najstariji grob ikad", kazala je Vedrana Glavaš, voditeljica arheološkog istraživanja.

Mali i Panda te Arwin koji je ostao kod kuće - jedini su psi u Europi obučeni za takva istraživanja. Za razliku od forenzičnih pasa koji traže ljudsko tijelo, oni traže mirise u zemlji.

"Kontaminirana zemlja je dovoljan znak psu da prepozna da je tamo došlo do raspada ljudskog tijela koje je mirisno specifično baš za ovu vrstu odnosno čovjeka", poručuje Andrea Pintar, glavni instruktor u centru S.pas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon niza kriminalističkih, psima je ovo prvi arheološki slučaj. Novi ih već čeka izvan Hrvatske. Tijekom istraživanja ništa nije prepušteno slučaju.

"Svaki pas u opasnici ima GPS uređaj gdje se mapira kadu se kretao i na njemu se napravi mejsto gdje je pas markirao, to se stavlja uz dokumentaciju kako bi se prikazalo stručnoj javnosti", dodaje Kristijan Nikolich, predsjendik Udruge S.pas.

Upravo se čita

Image
ratni zločini

Vojnici SAO Krajine 1991. godine pobili 16 civila kod Gline? Pokrenuta istaga

Ova lokacija na primorskoj padini Velebita zbog načina pronalaska ući će u povijest.

Ono što je zanimljivo kod ovog arheološkog istraživanja je to da se uapravo na ovako krškom krajoliku uopće nalaze grobovi odnosno da su se tu zakopavali ljudi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su tajnu čuvanu tisućama godina pronašli zahvaljujući psima,  sadržaj kripti arheolozi će mjesecima odgonetati.

"Do sad smo našli jako sitne ulomke keramika i ...ali našli smo i neke zanimljivih nalaza koji su nešto rjeđi, to su recimo nekakve igle od kopči, zatim staklene perle", izjavila je Mariela Martinov, apsolventica Studija arheologije u Zadru.

Senzacionalan način arheološkog otrkića postavlja nove granice. Znanstvenici diljem svijeta u rukama imaju neprocjenjiv kapital.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljno upozorenje

Požeški HZJZ upozorio stanovnike Doljanovca: 'Nemojte piti vodu, ima arsena'

Više s weba