OGLAS

prilagodba ugostitelja

Čudo u Dubrovniku? Kava koštala 30 kuna, a sada se za toliko može dobiti pizza: 'Bar neke koristi od ove korone'

Image
Foto: Shutterstock

Gdje su još pretprošle godine cijene hrane bile astronomske, a kava je koštala 30 kuna, sada se na nekim mjestima pizza može dobiti za isto toliko

2.2.2021. u 13:24/ Vijesti.hr

Iako je pandemija koronavirusa naglavačke okrenula, između ostalog, i ugostiteljski sektor u Hrvatskoj, izgleda da se u Dubrovniku ipak dogodilo malo čudo. Gdje su još pretprošle godine cijene hrane bile astronomske, a kava je koštala 30 kuna, sada se na nekim mjestima pizza može dobiti za isto toliko, piše Slobodna Dalmacija.

''Da pizza u Dubrovniku pizza 30 kuna?! Hajde, neka je bar neke koristi od ove korone'', komentirao je jedan od lokalnih stanovnika.


Image
prosvjedi su izgledni

Hoće li se od 15. veljače otvoriti kafići i restorani? Ugostitelji se nadaju promjenama: 'Velika je nervoza u zraku'

Image
prosvjedi su izgledni

Hoće li se od 15. veljače otvoriti kafići i restorani? Ugostitelji se nadaju promjenama: 'Velika je nervoza u zraku'

Uz gratis dostavu se tako u Dubrovniku ovih dana može dobiti za sasvim pristojan iznos. Primjerice, u jednom fast food restoranu nadomak grada nudi se corona jelovnik na kojem su različite vrste pizza 35 kuna. U pizzeriji u poslovnom dijelu grada cijena je 35-40 kuna. U Župi dubrovačkoj, jedan je restoran ovog tjedna nudio meso s povrćem ili lignje na žaru za 35 kuna.

Treba se prilagoditi

Kako je stoga moguće da su se cijene drastično promijenile? Nije bilo izbora, ugostitelji su se morali prilagoditi nastaloj situaciji. ''Znatno manje ljudi radi pa su manji i troškovi. U ponudi su i jeftinije stvari, neki vlasnici objekata uspjeli su ispregovarati sa vlasnicima niže najmove, a nekima je i Grad izašao ususret s nižom najamninom. Ovakve niže cijene sada najbolje pokazuju zašto su cijene u Dubrovniku više od ostalih gradova, a na što smo stalno upozoravali. Razlog tome su veliki ulazni troškovi, najmovi, smještaj radnika, ogromne najamnine'', kazao je za Slobodnu Dalmaciju predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnika Ante Vlašić.

Popuštanje mjera?

Predsjednica Županijske gospodarske komore Dubrovnik Nikolina Trojić također smatra da se treba prilagoditi tržišnim uvjetima. ''S druge strane, uvjeti koji određuju cijenu jesu i cijena prostora koji oni zakupljuju i radnika koje plaćaju. U dobrim vremenima sve su cijene rasle, tako da je finalni proizvod bio veći nego danas. Iz razgovora s našim članovima vidim da su im izašli u susret najmodavci pa su smanjili cijene najma prostora, isto tako su i radnici, svjesni krize, pristali na snižavanje plaća, mnogi od njih rade i za onih 4 tisuće kuna potpore države. Sve je to utjecalo na korekciju krajnje cijene'', rekla je.

Glede popuštanja epidemioloških mjera, situacija je, kaže Trojić, čudna i nezgodna. ''S jedne strane zemlja smo u EU koja možda ima najliberalnije mjere ako pratimo što se događa u Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj....tamo ima i policijskog sata i totalnih lockdowna. Međutim, uvažavajući sniženje broja zaraženih kod nas i to da gospodarstvo više nema daha, da poduzetnici ne mogu dalje... kada sve to zbrojimo možda je došlo pravo vrijeme da se mjere olabave'', rekla je Trojić.


Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
American idol
default_cta
Ljubav je na selu
Barbie biserna princeza
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
završen sastanak

Nema dogovora! Vučković: 'Klanje nije moguće'. Seljaci: 'Kolinje kreće od sutra, neka šalju policiju'


Više s weba