HGK UPOZORAVA

Cvjećare je pokosio lockdown: Sve nade polažu u blagdan Svih svetih, ali i tu je prodaja upitna

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Cvijeće u Hrvatskoj se uzgaja na samo 300 hektara površine

30.10.2020. u 8:50/ RTL.HR

Koronakriza je ozbiljno uzdrmala sektor cvjećarstva i preokrenula tržišne trendove prepolovivši izvoz, a uvoz smanjivši gotovo za četvrtinu, pokazuje analiza Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Image
vikend prognoza

Ako ste planirali posjetiti grobove svojih najmilijih za vikend, evo na kakvo vrijeme možete računati

Image
vikend prognoza

Ako ste planirali posjetiti grobove svojih najmilijih za vikend, evo na kakvo vrijeme možete računati

Uvoz je u prvih sedam mjeseci ove godine pao za 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani, sa 7,6 milijuna eura na 5,9 milijuna eura, a izvoz je prepolovljen s 521.000 na 261.000 eura. Uvoz cvijeća prošle godine rastao za 25 posto u odnosu na 2018. godinu s 9,9 na 12,3 milijuna eura, piše Agroklub. Iz HGK ističu: "U ovoj poslovnoj godini cvjećare je pokosio lockdown zbog kojeg im je propala većina robe pa stoga sve nade polažu u povećanu potražnju za blagdan Svih svetih. No, trenutna epidemiološka situacija im ni tu ne ide na ruku".

Iznose i podatke da Hrvatska najviše uvozi ruže - za 5,8 milijuna eura u 2019. godinu, zatim rezano cvijeće za bukete - 4,1 milijun eura i krizanteme - 995.000 eura. Najviše se uvozi iz Nizozemske dok ostatak uvoza dolazi pretežno iz Italije, Slovenije i Njemačke.

Od ukupno 817.000 eura vrijednog izvoza u 2019., većina odlazi na tržište Slovenije, a tako "mršave brojke", ističu iz Komore, dugujemo činjenici da cvijeće u Hrvatskoj uzgajamo na samo 300 hektara površine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče drugog najtraženijeg proizvoda za blagdan Svih svetih – svijeća, njih je u 2019. godini uvezeno u vrijednosti od sedam milijuna eura, i to najviše iz Njemačke, Poljske i Mađarske, a u istom razdoblju je Hrvatska izvezla za dva milijuna eura, i to najviše u Sloveniju, Grčku i Mađarsku. U prvoj polovici ove godine uvoz svijeća pao je na 2,1 milijuna eura, a izvoz na 371.000 eura, navode iz HGK.

Više s weba

Pročitajte još

Image
neobična situacija

Na seoska groblja pokapali nepoznate ljude jer im je jeftinije! Mještani se digli na noge

Više s weba