BROJKE RASTU

Danas imamo 7 puta više aktivnih slučajeva nego lani. U jednoj županiji svaki drugi testiran - zaražen

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nove zaraznije podvarijante omikrona stigle su i u Hrvatsku te uzrokuju značajan porast broja novih slučajeva zaraze u posljednjem tjednu

25.6.2022. u 23:23/ J.S.

Posljednjih nekoliko dana raste broj zaraženih od COVIDA-19 u Hrvatskoj.

Tako je primjerice u posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 1087 novih slučajeva, a umrla je jedna osoba. Kada bi se išlo usporediti s brojkama od prije točno godinu dana, razlika je ogromna - barem što se tiče novozaraženih.

Naime, 25. lipnja 2021. godine bilo ih je 118, što je za 969 manje zaraženih nego danas. Tješi činjenica što su to ipak sve lakši slučajevi s blažim simptomima, a to pokazuje i podatak da je na respiratoru danas 5 pacijenata, a prošle godine bilo ih je trinaest.

Image
CIJEPLJEN S TRI DOZE

Tomašević pozitivan na koronavirus: 'Ima blage simptome, radit će od kuće'

Image
CIJEPLJEN S TRI DOZE

Tomašević pozitivan na koronavirus: 'Ima blage simptome, radit će od kuće'

No jedna županija upada u oko. Riječ je o Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj se jučer testiralo 486 osoba, a 239 ih je dobilo pozitivan nalaz, javlja Slobodna Dalmacija. Usporedbe radi, prošle godine testiralo se i više osoba, njih 518, a pozitivan test dobile su samo 3 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnjih 49 posto pozitivnih slučajeva naspram prošlogodišnjih 0,57 posto čini znatnu razliku. Nove zaraznije podvarijante omikrona stigle su i u Hrvatsku te uzrokuju značajan porast broja novih slučajeva zaraze u posljednjem tjednu.

U situaciji kada su ukinute sve epidemiološke mjere, virus se lakše širi, a nove podvarijante BA.4 i BA.5 uspješnije zaobilaze imunitet stečen cijepljenjem ili preboljenjem, kažu u HZJZ-u o novom porastu broja novozaraženih.

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Danas je i gradonačelnik glavnog grada dobio pozitivan nalaz na koronavirus. Kako kažu iz njegova ureda, ima lakše simptome te će sljedećih nekoliko dana raditi od kuće.

Ipak, vratimo se nakratko brojevima. Prije 365 dana u Hrvatskoj je bilo 552 aktivna slučajeva. Danas, situacija potpuno drugačija - čak 3598 zaraženih što je skoro sedam puta više nego li prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljeto i turistička sezona su krenuli, a sada preostaje za vidjeti što će biti s pandemijom na jesen. Ipak je trend u prošle dvije godine bio da se mjere uvijek vrate na jesen pa stoga preostaje za vidjeti hoće li zbog rasta brojki ponovno buknuti pandemija.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ne daju dirat' u more

Od Pule do Makarske transparentima protiv novog zakona: 'Va vražju mater hote, ne damo naše grote'

Više s weba