PRVI ODLAZAK

Skupljanje zastupnika nazvao igrokazom: Darinko Dumbović napušta Bandićev klub!

7.1.2019. u 18:38/ Damira Gregoret

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović skupljanje zastupnika naziva igrokazom

U USKOK-u ispitivanja zbog sumnji na podmicivanje za prelaske Milanu Bandiću.

I istovremeno prvi odlazak iz Bandićevog, bujajućeg Kluba u Saboru. Član Čačićevih reformista, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović skupljanje zastupnika naziva igrokazom i napušta Klub.

"Pa sasvim sigurno čistoća osnovne političke poruke više nije prisustna. Potpuno je jasno da desetak ljudi koji su ušli u klub nisu bili u startnoj poziciji da biračima kažu što je naša politička pozicija, a u ovom trenutku te političke pozicije, onakve kakvom je mi vidimo, nema", kaže Radimir Čačić, predsjednik Reformista.

Bandić tako u Saboru umjesto 13 ima 12 ruku, a je li u prelascima bilo političke korupcije istražuje USKOK. Šef HSS-a Krešo Beljak kojeg je Mladen Madjer zamijenio Bandićem već je kao razloge spominjao vreću novaca i svjedoke takvih ponuda, a danas je sve rekao i na policijskom USKOK-u:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ostalo vam ne mogu reći jer sam potpisao izjavu kojom je cijela istraga tajna tako da ćete me ispričati. Jako sam zadovoljan, razgovor je bio dug i plodonosan i evo ako ovako nastave za očekivati je da ćemo imati  dobrih vijesti u Hrvatskoj svi zajedno", kazao je Beljak.

USKOK-u su sumnjivi i prelasci u zagrebačkoj gradskoj Skupštini. Trojica zastupnika na glasovanju za proračun u posljednji su trenutak prešli Bandiću i spasili proračun.

Upravo se čita

Image
OSTATAK MALO SLABIJE

Kanadski izbornik nakon debakla: 'Prvih pola sata smo odigrali na razini najboljih'

A špekuliralo se da je za ruku u Skupštini novac nuđen SDP-ovom Zvani Brumiću koji je danas poslijepodne dao iskaz:

"Je li vam nuđen novac da biste prešli u Klub Milana Bandića? Reći ću samo da sam dao izjavu na USKOK-u. Jeste li potvrdili ili demantirali te navode? Reći ću samo da sam dao izjavu. Jeste li s nekim razgovarali o mogućem odlasku iz SDP-a? Ne", kazao je Brumnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavu protiv Bandića i prelaska bivše HNS-ovke Marije Puh USKOK-u je prije mjesec dana prijavio ŽIVI ZID.

"Došli smo vidjeti što je s tim, ništa se ne događa", kaže Tihomir Lukanić, glavni tajnik Živod Zida.

Sam Bandić o izvidima USKOK-a i dalje nema komentara jer danima najavljuje sutrašnju presicu. Još nije odgovorio ni na pitanja vezana uz čudnovati prelazak Madjera u njegov Klub, baš kao ni sam Madjer.

"Sve ostalo sutra u 11 u Praškoj. A zašto ništa ne želite reći? Zato jer ja vodim politiku stranke, a ne vi", kaže Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ni USKOK ne vodi politiku njegove stranke očito je da će njima, s obzirom da izvidi traju, odgovore morati dati.  

"Poruka iz Banskih dvora je da sve prate"

Poruka iz Banskih dvora je da sve prate, ali da ostaju pri stajalištu, koje smo nekoliko puta čuli od premijera, a to je da smatraju da je u slučaju prebjega odgovornost isključivo na političkim strankama i grupacijama iz kojih zastupnici odlaze. Ovaj prvi odlazak iz Bandićevog kluba sada baca ipak drugačiju sjenu. Iz Banskih dvora se ograđuju od izjave HDZ-ovog političkog tajnika Lovre Kuščevića koji je rekao nedavno da se USKOK ne treba time baviti. Prema van, puno ozbiljnije na taj problem gledaju Plenkovićevi partneri, i manjinci i oni iz HNS-a. Znamo da je Pupovac čak tražio da se o tome razgovara na koalicijskom sastanku, a kako doznajem o tome će i biti riječi. Ne zna se još hoće li on biti ovoga ili sljedećeg tjedna. Međutim, neslužbena poruka iz Banskih dvora je da je prebjega bilo i prije, a da nitko od njihovih partnera tu temu nije otvorio. Kad govorimo o promjeni zakonodavnog okvira, kako bi se ovakve situacije izbjegle, u Banski dvorima nisu tome skloni, međutim zanimljivo je što je Plenković sam spomenuo grčki model koji omogućava da izborni pobjednik na kraju dobije i bonus zastupnika", objašnjava RTL-ova reporterka Damira Gregoret.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Probijanje leda na Odri

Više s weba