zastara nastupa brzo

Dekani objašnjavaju: Što se može dogoditi profesorima koje studenti prijave za seksualno uznemiravanje?

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Zbog lošeg zakona sve bi moglo propasti

2.2.2021. u 11:50/ Vijesti.hr

Prijave protiv predavača na zagrebačkim fakultetima, koje sada provjerava policija, zaredale su nakon što je mlada srpska glumica Milena Radulović prijavila zbog silovanja vlasnika glumačke škole Miroslava Miku Aleksića.

Ukoliko neće biti kaznenih postupaka i ne utvrdi se krivnja optuženog, je li moguće da će ti profesori ostati raditi na fakultetima? Telegram je pitao dekane nekih fakulteta što će napraviti u takvom ili sličnom slučaju. 

Zbog lošeg zakona sve bi moglo propasti

Problem je, naime, što se prema sadašnjem zakonu prijave za seksualno uznemiravanje mogu podnijeti najduže tri mjeseca od trenutka kada se to kazneno djelo dogodilo. Zbog tog zakonskog ograničenja nedavno su propale i optužbe protiv Bernarda Jakelića, bivšeg potpredsjednika Hrvatske udruge poslodavaca. Tužiteljstvo, kako su za Telegram tada objasnili pravni stručnjaci, zbog zakonskog ograničenja od tri mjeseca jednostavno nije moglo pokrenuti kazneni postupak protiv gospodina Jakelića.

Image
na Trešnjevci

Policija upozorila kćer vlasnika teretane koja je spomenula prosvjed: 'Nemojte to raditi'

Image
na Trešnjevci

Policija upozorila kćer vlasnika teretane koja je spomenula prosvjed: 'Nemojte to raditi'

Dakle, one studentice koje su seksualno zlostavljanje proživjele u posljednje tri godine imaju mogućnost još sada podnijeti tužbe protiv profesora zbog duševnih boli te ih tužiti zbog kršenja Zakona o suzbijanju diskriminacije, jer, u slučaju da je uz neprimjerene dodire bilo i sile, ili prijetnje, moglo bi se raditi o bludnim radnjama što se mora policijski provesti po službenoj dužnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se sve može dogoditi prijavljenim profesorima? 

Dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković potvrdila je za ovaj list kako je dužna pokrenuti postupak utvrđivanja navoda iz pristiglih prijava koje se odnose na zaposlenike Akademije dramskih umjetnosti. "Raspon mogućih sankcija kreće se od opomene do raskida ugovora o radu", rekla je. 

I dekan Filozofskog fakulteta Miljenko Šimpraga upućuje na Pravilnik o odgovornosti radnika za povrede radne dužnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukoliko povjerenstvo utvrdi da je doista došlo do takve povrede, dekan kao kaznu profesoru može izreći i otkaz: "27. siječnja zaprimljene su sve prijave o seksualnom uznemiravanju od studentske pravobraniteljice i već taj i idući dan započela s postupanjem po svim prijavama", rekao je dekan. 

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Svi mogu prijaviti spolno uznemiravanje

S Akademije likovnih umjetnosti (ALU) poručuju da su pripremili sve korake za zaprimanje prijava koje se odnose na slučajeve zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja. 

Studentima i studenticama je dostupan online obrazac pomoću kojeg mogu prijaviti događaj, bilo anonimno, bilo javno .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesora s Veterine već su udaljili

Veterinarski fakultet, čiji je jedan profesor također prijavljen zbog seksualnog uznemiravanja više studentica, već je protiv njega pokrenuo postupak u skladu s općim aktima Fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu. Isti je profesor udaljen s fakulteta. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
8. veljače

Raste gotovo 500.000 mirovina, neke i za 200 eura. Poznato i kad kreće isplata

Više s weba