SVE OTKRILA RTL-OVA POTRAGA

Dekanić je nakon skrivene nesreće telefonirao s načelnikom policije. Tad i nikad više nakon toga...

Image
Foto: RTL

Iz Kapularevog se službenog mobitela doznaje da je vukovarsko-srijemski načelnik za vrijeme noći kada je došlo do nesreće stupio u kontakt s HDZ-ovim županom kao i to da je prema računalnom sustavu automobila koji je Dekanić vozio u autu bila samo jedna osoba, a ne kako je prvotno tvrdio da je bio na suvozačkom mjestu

18.3.2023. u 9:07/ Danas.hr

U tijeku je istraga USKOK-a vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića kojeg se s još četvero osumnjičenih tereti za zloporabu položaja i ovlasti nakon skrivanja prometne nesreće čiju je odgovornost tada preuzeo Dekanićev rođak koji se u vozilu nije ni nalazio.

Podsjetimo, istraga je započela nakon RTL-ovih reportaža i potrage novinarke Marijane Čikić i detaljima nesreće koju je prošlog Uskrsa skrivio HDZ-ov župan.

Osumnjičeni za zataškivanje istine i lažiranje službenih policijskih zapisnika u prometnoj nesreći 17. travnja 2022. su Dekanićev rođak Krešimir Bićanić, policijski službenici T.F. i M.P. te N.M. i vlasnika kuće u Cerni u čiji se automobil i ogradu zabio vukovarsko-srijemski župan uslijed prebrze vožnje i pod utjecajem alkohola.

Image
NIKOLA MILINA

Šef policije tvrdi da nije bilo zataškavanja u slučaju Dekanić: 'Policija ne može sama sebe istraživati'

Image
NIKOLA MILINA

Šef policije tvrdi da nije bilo zataškavanja u slučaju Dekanić: 'Policija ne može sama sebe istraživati'

Osječki im je županijski sud odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Nakon ispitivanja Dekanića i osumnjičenih u USKOK- počelo se govoriti o tome da će istraga biti proširena, piše Jutarnji list.

Moguće je da se istraga proširi jer je, kako doznaje Jutarnji list, PNUSKOK Fabijanu Kapularu, načelniku vukovarsko-srijemske županije, kojemu ističe mandata te su u tijeku izbori za novog načelnika, oduzeo službeni mobitel.

Kapular se kandidirao za nastavak svog mandata, a u srijedu je s drugim kandidatima za načelničku poziciju imaju zakazano testiranje. Isti je dan, podsjetimo policija krenula u akciju uhićenja Dekanića o još petero osumnjičenika među kojima su se našli policajci kojima je Fabijan Kapular nadređeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu su prije testiranja, u prostoriju gdje se Kapular nalazio s drugim kandidatima, ušla dvojica službenika PNUSKOK-a i od Kapulara zatražili da preda službeni mobitel te s njim obavili razgovor.

Inače, u četvrtak je 24 sata objavio tekst u kojem navode kako postoji anonimno pismo iz prošle godine kojim se odgovorne institucije upozorilo na situaciju sada uhićenih policajaca. Konkretno, da su oni bili primorani poslušati i provesti sve što je župan od njih tražio, jer su strahovali za svoj posao, odnosno da bi u suprotnome mogli imati problema od ljudi na višim instancama u PU.

Iz Kapularevog se službenog mobitela doznaje da je vukovarsko-srijemski načelnik za vrijeme noći kada je došlo do nesreće stupio u kontakt s HDZ-ovim županom kao i to da je prema računalnom sustavu automobila koji je Dekanić vozio u autu bila samo jedna osoba, a ne kako je prvotno tvrdio da je bio na suvozačkom mjestu.

Istražitelji su vrlo brzo imali prikupljene sve podatke s kojim se župana tada moglo teretiti, no situacija se odužila zbog povezivanja ostalih osumnjičenih za otvaranje istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
ISMIJAO JE I POLICAJAC...

Za Direkt govori djevojka koju je zaštitar nasilno izbacio iz kluba. Policija reagirala nakon našeg upita

Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, u petak je odbacio bilo kakve tvrdnje da je došlo do zataškivanja i nepravilnosti u policijskom postupanju.

"PU je otvorila kriminalističko istraživanje temeljem prvih dojava. Ravnateljstvo policije uputilo je stručni tim koji je utvrdio nepravilnosti, obaviješten je DORH, a kad su se pojavile sumnje u koruptivna djela, predmet je 26. travnja preuzeo USKOK", rekao je Milina, dodavši da je "bio utvrđen niz nepravilnosti, ali tada nije bila potvrđena sumnja za ono što se sada osumnjičenicima stavlja na teret."

Na upit zna li je li o nesreći bio obaviješten načelnik Kapular te hoće li istraga biti proširena, rekao je da će vidjeti kako će se stvari odvijati jer policiji nije poznato što je sve USKOK istraživao.

Više s weba

Pročitajte još

Image
vlada donijela uredbu

Od sutra su jeftinije sve vrste goriva: Ovo su nove cijene

Više s weba