za rtl danas

Dekanica ADU o spolnom nasilju i prijavama na zagrebačkim fakultetima: 'Sveučilište nije poduzelo, rekla bih, ništa konkretno'

Image
Foto: RTL

U svakom trenutku kada se student osjeća poniženo, nastavnik je pogriješio.

26.3.2021. u 19:07/ Amela Čilić

Pokret Nisi sama u Srbiji, potaknuo je i hrvatsku inačicu Nisam tražila - gdje su najprije o svojim iskustvima progovorile studentice Akademije dramske umjetnosti. O spolnom nasilju i prijavama na zagrebačkim fakultetima Amela Čilić razgovarala je s dekanicom Akademije dramske umjetnosti Frankom Perković Gamulin.

Prošlo je više od dva mjeseca od početka ove afere, što je Sveučilište do sada poduzelo?

Sveučilište nije poduzelo rekla bih ništa konkretno.  Smatram da je rektor odgovoran za što se događa na sastavnicama Sveučilišta i da ljudima treba pomoć. Činjenica da je mene zvalo 10 do 15 prodekana, dekana s različitih zagrebačkih fakulteta koji su svi zajedno htjeli iskreno odmah reagirati, provjeriti ima li prijava, ako ih već nisu dobili, da su zvali mene koja sam stvarno amater u tom poslu i tek učim, govori o tome da na sveučilištu, smatraju, nema adrese koja im može pomoći.

Kakav ste dojam stekli, koliki su razmjeri tog problema seksualnog uznemiravanja studenata, studentica od strane profesora?

Situacija je jako različita od fakulteta do fakulteta, negdje prijava nema, negdje ih ima dosta. To kada prijava nema ne znači da nema zlostavljanja. Postoji vam jedna studija koja je rađena kao diplomski rad jedne studentice s Hrvatskih studija, 2017. u suradnji sa ženskom sobom, koja je pokazala da na sastavnicama sveučilišta u Zagrebu je 40 posto studenata i studentica doživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja. Na sveučilištu u Zagrebu postoji 70 000 studenata, pa ako uzmete taj postotak, evo ako ga ne uzmete za ozbiljno, ako uzmete vrlo konzervativno, pa kažete da ih je bilo deset posto, to je sedam tisuća, a sasvim sigurno ih je bitno više.

Image
Seksualno zlostavljanje

Na ADU stigle prijave za zlostavljanje - među njima optužena i jedna žena

Image
Seksualno zlostavljanje

Na ADU stigle prijave za zlostavljanje - među njima optužena i jedna žena


 A koliko ih je službeno prijavljenih?
Ja zaista ne znam, na razini sveučilišta nemam tu informaciju.

A ovdje na ADU-I?
Ovdje smo mi još uvijek na razini nekih 30-ak prijava.


Gdje je ta neka granica gdje se jasno vidi što je seksualno uznemiravanje, a gdje je nekakvo pedagoško oslobađanje srama, straha od pozornice?
U svakom trenutku kada se student osjeća poniženo, nastavnik je pogriješio. Nastavnik je već učinio dosta pogrešnih koraka. Evo recimo, primjer jedan nastavnik koji insistira da pokaže na studentici kako se treba ljubiti s partnerom, mislim to je... naše studentice i studenti su odrasli ljudi, oni to znaju i bez nas, može se razgovarati o nekim stvarima, može se dat neka uputa, ali to... kak da vam velim, pa ne bavimo se mi na ovoj školi time!

Tri sestre
Laži sa mnom
Señorita 89
Trag divljači
Život na vagi
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Kako zadovoljiti ženu
Elon Musk show

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOBRO JE ZNATI

Niste htjeli čekati pa ste pregled obavili kod privatnika? Evo kad možete od HZZO-a tražiti povrat novca

Više s weba