OGLAS

složena sigurnosna operacija

Detalji lažne dojave o bombi u avionu koji je sletio u Split: 'Za nas je ona bila na hrvatskom jeziku...'

25.6.2021. u 19:08/ Jelena Tešija

"Kod ovakvih dojava najvažnije je pokrenuti mjere prvog zahvata", rekao je načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić


Nesvakidašnji događaj na nebu nad Hrvatskom. Za putnički zrakoplov Smartwingsa koji je poletio iz Praga za Split stigla je dojava o postavljenoj bombi. Odmah je naređeno i njegovo hitno prizemljenje, a evo što se dalje događalo u Splitu.

Prije svega je najvažnije spomenuti da je ta dojava o bombi bila lažna, da ona nije potvrđeno. Odmah po njezinoj dojavi sve službe izašle su na teren. Više o samom događaju, ali u postupanju policije reći će načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić.


Opišite nam  postupanje policije i što se sve događalo nakon dojave o bombi?

Nakon prve dojave o o mogućnosti postojanja eksplozivne naprave u zrakoplovu koji leti na relaciji Prag - Split pokrenuli smo jednu složenu sigurnosnu operaciju. Zapravo smo aktivirali sve u standardno-operatzivnom postupku predviđene aktere - od operatora na Zračnoj luci Split, policijske postaje aerodromske policije Resnik, vatrogasne jedinice koja se nalazi na zračnoj luci i upravo je tamo namijenjena za slične situacije, medicinskog osoblja, pripremili zračnu luku za sigurno slijetanje i izdvajanje zrakoplova na sigurnoj destinaciji, na najudaljenijoj poziciji na stajanci Zračne luke Split i osigurali potporu od ostalih ustrojstvenih jedinica policijske uprave. Uspotavili smo i redovite linije komuniciranja oi ovakvim kriznim situacijama i krenuli raščišćavati situaciju. Nakon sigurnog pražnjenja zrakoplova od putnika, pregleda putnika, pregleda samog zrakoplova i njihove prtljage koja je bilo posebno izdvojena na u posebnu prostoriju za pregled. Mi smo negdje iza 17 sati donijeli odluku, zaključili kako opasnosti od eksplozivne naprave nema i da zrakoplov može krenuti dalje u ponovno redovno obavljanje posla. 

Image
PRIZEMLJEN U SPLITU

Prizemljen putnički avion na relaciji Prag - Split zbog dojave o bombi: 'Ugroza dosad nije potvrđena'

Image
PRIZEMLJEN U SPLITU

Prizemljen putnički avion na relaciji Prag - Split zbog dojave o bombi: 'Ugroza dosad nije potvrđena'

Zrakoplov je tada vraćen njegovu kapetanu. Što se dogodilo, znate li? Imamo li sada već neku informaciju, od kud uopće ta dojava? Je li ona bila na hrvatskom jeziku, kada je stigla?

Kod ovakvih dojava najvažnije je pokrenuti mjere prvog zahvata, mi ih tako zovemo. Osigurati najveću razinu koja je realno moguća za sve aktere - za putnike, posadu i za ljude na zemlji koji su čekali zrakoplov i omogućili onu maksimalnu sigurnost koja je moguća u takvim situacijama. Kriminalističko istraživanje o samoj dojavi, načinu i pozadini dojave je nešto što slijedi i nadamo se da ćemo raščistiti nekakva pitanja kojih sigurno zasada ima i na njih možda, u ovom momentu, ne možemo dati odgovor.

I samo - je li prijava bila na hrvatskom jeziku?


Za nas je bila na hrvatskom. Mi smo je dobili od operatera iz Zračne luke, dakle, hrvatskog aktera sigrunosti zračne luke. 

Image

Pogledajte prizore iz Zračne luke Split gdje je prizemljen češki putnički avion zbog dojave o bombi

Fotogalerija
Image

Pogledajte prizore iz Zračne luke Split gdje je prizemljen češki putnički avion zbog dojave o bombi

Fotogalerija
U klinču
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
default_cta
Love island Australija
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
JESTE LI GA VIDJELI?

Lovri se od ponedjeljka gubi svaki trag! Nestao je u Splitu...


Više s weba