Nevjerojatno

Devet tisuća eura za četvorni metar se plaća na Cresu, ali samo ako kupujete četrdeset godina stare bungalove...

1.12.2021. u 21:40/ Ida Balen

Cijena od devet tisuća eura po kvadratu znači da bungalovi od 40 kvadrata koštaju 360 tisuća eura

Devet tisuća eura za četvorni metar. Vrtoglava je to cijena koja se plaća, vjerovali ili ne - na Cresu.

Ali samo ako kupujete četrdeset godina stare bungalove na dražbi. Nekretnine su u vlasništvu slovenske tvrtke Primorje. Danas je drugi krug dražbe, a za bungalove licitira više od 600 Slovenaca.

Cijena od devet tisuća eura po kvadratu znači da bungalovi od 40 kvadrata koštaju 360 tisuća eura. Inače na Cresu se cijene nekretnina kreću oko tri tisuće eura po kvadratu, a za novac, odnosno, za 360 tisuća eura može se kupiti i stan od sto kvadrata u centru Opatije.

Image
inovacija

Direkt u kripto-gradovima Cresu i Sv. Nedelji koji komunalije plaćaju u bitcoinu: 'To je budućnost!'

Image
inovacija

Direkt u kripto-gradovima Cresu i Sv. Nedelji koji komunalije plaćaju u bitcoinu: 'To je budućnost!'

Tajnoviti kupac je Talijan, koji ima šezdesetak godina, obožava Cres, a novac mu očito nije problem pa je za 360 tisuća eura kupio jedan bungalov. Jer zemlja na kojoj se nalazi nije parcelirana i nije je mogao kupiti pa ga u teoriji netko, tko u budućnosti kupi i zemlju, može izbaciti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz tvrtku koja prodaje bungalove, tu su i bungalovi druge slovenske tvrtke u kojoj radi Robert. Ovaj u kojem on odmara je otprilike kao taj kojeg je kupio talijanski bogataš.

"Kako da kažem, ne bi nikad platio te pare. Po meni je to pretjerana cijena, ali stvar je ponude i potražnje. Ako su ljudi zainteresirani, a očito jesu, mogu si to priuštiti. To nije za obične smrtnike", kaže Robert Likar iz Slovenije. 

Upravo se čita

Image
POSLALI APEL

Prijatelji životinja upozoravaju: Zbog SP-a sve češća protuzakonita upotreba petardi

Kupce zbog kojih je ovih dana Cres glavna tema Hrvata i Slovenaca volio bi upoznati i creski gradonačelnik.

"To na neki način isto stavlja Cres u fokus. Te cijene koje su postignute, to su cijene koje do sada u Cresu nikad nisu bile postignute što se tiče nekretnina", kaže gradonačelnik Marin Gregorović i dodaje kako Cres neće imati koristi od tog novca: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle kad pravna osoba prodaje fizičkoj osobi to je zapravo plaća PDV, a od PDV-a grad nažalost, jedinice lokalne samouprave ne ubiru ništa. To je žalosna činjenica."

No Cresani kažu - ovo je odlična reklama

Zoran Garić s Cresa kaže kako bi od ove situacije mogli profitirati domaći: " S ovim potezom definitivno sigurno. Sami sebe stavite u poziciju da imate novac i želite nešto kupiti, a vidite lokacije na Cresu pošto se prodaju, koliko se prodaju ovdje. Zašto ne bi došli."

Pa ako su spremni za običan bungalov izgrađen prije 40 godina toliko platiti. Oni koji trenutno prodaju nekretnine na Cresu sve što mogu reći je - dobro došli.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Što sa uništenim knjigama i kako će se koristiti kada budu besplatne

Više s weba