Do sada otkriveno 25

Diploma isprintana na kućnom računalu: Evo kako se otkrivaju 'lažnjaci' i što ih razlikuje od 'originala'

27.7.2019. u 9:23/ Zorana Čičak

"Obavezni su potpisi ispisani sredstvom za pisanje i otiskom pečata.."

Lov na lažnjake nastavlja se u hrvatskom obrazovnom sustavu. Za prevaru je osumnjičen 55-godišnjak koji je punih 26 godina s lažnom diplomom radio u jednoj varaždinskoj školi. On nije jedini, od kada je Ministarstvo znanosti i obrazovanja krenulo s provjerom diploma, otkriveno je 25 lažnih isprava. 

S krivotvorenom diplomom inženjera fakulteta u Zagrebu napravljenoj na osobnom računalu u školi u Varaždinu radio je 26 godina. 

To je jedan od najčešćih načina krivotvorenja dokumenata, kažu iz Centra za forenzična ispitivanja "Ivan Vučetić". Zaštita diploma različita je i ovisi o sveučilištu.

"Uobičajno je da budu tiskane, da nisu izrađene primjenom kompjuterske tehnologije nego tiskarskim tehnikama. Obavezni su potpisi ispisani sredstvom za pisanje i otiskom pečata", govori za RTL Danas Andrea Ledić iz Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Savršene krivotvorine, tvrdi, nema, a vjerodostojnost diplome je najlakše provjeriti ovako:

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

"Pri bilo kojem natječaju osobe moraju priložiti kopiju diplome, a original se daje samo na uvid i najjednostavnije je provjeriti u matičnim institucijam prema broju diplome", govori Ledić.

Lov na krivotvorene diplome počeo je u siječnju, a do sada je pronađeno 17 lažnih diploma i 8 svjedodžbi. Najviše, njih 9 sa Sveučilišta u zagrebu. Tri su iz inozemstva. Dvije sa Sveučilišta u Osijeku i po jedna sa Sveučilišta u Rijeci, Zadru i Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za provjeru ispravnosti diploma zaposlenika zaduženi su ravnatelji, a osim njih, od lipnja to moraju napraviti i svi studentski centri u Hrvatskoj.

"Kroz dvij godine kada ćemo imati kompletan informacijski sustav koji će pratiti sve upise i onda elektronički provjeravat sve preko e -građanina sve će biti jednostavnije ali ne možemo sada dvije godine držati varalice u sustavu", govori ministrica Blaženka Divjak

Svi prevaranti kažnjeni su izvanrednim otkazom i protiv njih je podignuta prijava. No, iz sindikata Preporod smatraju da to nije dovoljno. 

"Sve plaće koj su dobili njima će ostati, sva materijalna prava koju su tijekom godina ostvarili će im ostati. Njima će i radni staž ostat, zato moja neka ocjena je puno vike nizašto", kaže nam predsjednik sindikata "Preporod" Željko Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazovni sustav od lažnih diploma trebao bi biti čist do kraja ove godine. 

Više s weba

Pročitajte još

Image

Predizborni poker u HDZ-u: Tko će preuzeti stranku?

Više s weba