'SKROMNO, ALI UČINKOVITO'

Direkt otkriva što će biti na meniju dosad najskromnije inauguracije na Pantovčaku

17.2.2020. u 22:36/ Ida Hamer

Kad je Kolinda Grabar-Kitarović prije pet godina prisegnula, bio je to spektakl kao nijedan drugi

Ugađaju se instrumenti, uvježbavaju zadnji detalji. Za manje od 14 sati počet će najskromnija inauguracija dosad - ona petoga hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

VEZANE VIJESTI

Iako je na Pantovčak pozvano samo 39 uzvanika, protokol je pomno osmišljen - tko će gdje stati, kada će se pomaknuti, tko će svirati, tko pjevati, a tko govoriti.

''Svaka inauguracija, bila ona veliki ili mala, zahtijeva isti broj priprema, ovisno je samo koliko ljudi zovete. Mi smo krenuli raditi na inauguraciji tjedan dana nakon pobjede u suradnji s timom predsjednice tu u Uredu i dosad je sve prošlo u najboljem redu i mislim da će biti to sutra jako lijepo'', kazao je član Izbornog stožera Bartol Šimunić.

Poznato je i pravilo odijevanja: za muškarce tamno odijelo, za žene koktel haljina ili kostim. Točno u podne crvenim tepihom na Pantovčaku Kolinda Grabar-Kitarović prošetat će posljednji put kao predsjednica Republike. Kad se gosti smjeste, ući će ustavni suci i sutkinje, a na kraju i Zoran Milanović sa suprugom Sanjom.

U prvom će redu biti bivši predsjednici Republike Stjepan Mesić i Ivo Josipović, kao i aktualni premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te dosadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom Jakovom. Sjedit će tu i Milanović sa suprugom Sanjom, dvojicom sinova, majkom Ginom i nećakinjom, a u prvom redu bit će i šef Milanovićeve kampanje i budući predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić.

Na inauguraciju je pozvan i cijeli tim koji je bio uz Milanovića tijekom kampanje, predsjednik Vrhovnog suda, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, ali i potpredsjednici Vlade i Sabora.

Image

Pantovčak se na veliko priprema za inauguraciju novog predsjednika Zorana Milanovića

Fotogalerija
Image

Pantovčak se na veliko priprema za inauguraciju novog predsjednika Zorana Milanovića

Fotogalerija

''Hrvatska nije bogata zemlja, mi smo jedna, nažalost u europskim okvirima, siromašna zemlja gdje nam je cijela država ispod 75 posto prosjeka BDP-a po stanovniku i mislim da se tako i prema proslavama i obljetnicama treba odnositi, bolje da to odraditi skromno, a da kasnije budemo učinkoviti'', ističe potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić.

Furio Radin, potpredsjednik Sabora također napominje: ''Ova prisega sutrašnja sigurno više odgovara ovlastima koje ima predsjednik u RH, a koje nisu velike''.

Mnoge je oduševio Milanovićev izbor izvođača - himnu će izvesti legendarna pjevačica Josipa Lisac u pratnji mladog pijanista Zvjezdana Ružića. A nakon prisege uslijedit će i 20-minutni inauguracijski govor. Potom i nastup klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj", a onda koktel. Na meniju će biti kanape sendviči, pogačice od bakalara, košarice sa šparogama, quiche od povrća i sitni kolači. Nazdravit će se uz pjenušac katunar, crno i bijelo vino, sok i vodu. Party neće biti dug, trajat će samo 45 minuta.

Hajdaš Dončić od koktela nema posebna očekivanja: ''Očekujem da će čovjek dati prisegu, popričati nekoliko minuta i svatko svojim putem''.

Sve će to koštati oko 100.000 kuna, što je pola milijuna kuna manje od predviđenog, a Radin ima poruku za predsjednika: ''Želim mu samo da, kao što kaže završetak njegove prisege, da i njemu i svima nama, u laičkom smislu jer nisu svi vjernici, da nam svima Bog pomogne''.

Istoga dana bit će i primopredaja dužnosti između Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića, a potom počinje pet godina normalne Hrvatske, kakvom je vidi peti hrvatski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Sporni ugovori i neobično javno privatno partnerstvo: Trebamo li nove PET CT uređaje?

Više s weba