JEDNAKIJI OD DRUGIH

DIREKT PROBAO PREKO VEZE Reporter nazvao 5 bolnica i isprobao 'da se ne baci' pristup cijepljenju

11.2.2021. u 8:00/ RTL Direkt

Petar Panjkota probao je doći preko reda na cijepljenje u KBC-u Zagreb, KB Merkuru, u bolnici u Rijeci, Zadru, Splitu, Osijeku. Svuda je dobio odbijenicu.

To je Hrvatska. U trenutku kad cjepiva ima malo, u trenutku kad neki djedovi i bake i dalje čekaju prvu šetnju izvan Doma nakon godinu dana, mi saznajemo da uzoriti članovi akademske zajednice, profesori doktori scijencije, žicaju cjepivo od svojih prijatelja i guraju se preko reda.

I zanimljivo je da smo prije koji mjesec razgovarali o velikom otporu prema cjepivu, i ogromnom broju ljudi koje ga ne želi primiti: a sada je situacija o obrnuta. Liječnike obiteljske medicine svaki dan netko pokušava nagovoriti da ga se primi preko reda.

I ruska ambasada je pod pritiskom građana, brojni Hrvati žele se ići cijepiti u Rusiju, pa je veleposlanstvo izdalo priopćenje u kojem kažu: mi vam cjepivo ne možemo dati. O cijepljenju preko veze.  

Image
Promjena priče

Cjepivo AstraZenece mogu koristiti osobe iznad 65 godina. Preporučuje se i u zemljama s novim sojevima

Image
Promjena priče

Cjepivo AstraZenece mogu koristiti osobe iznad 65 godina. Preporučuje se i u zemljama s novim sojevima

"Da se ne baci"

Ako već postoji "Da se ne baci" princip cijepljenja i mi krenuli spašavati doze od bacanja. Prva stanica - KBC Zagreb.

Petar Panjkota probao je doći preko reda na cijepljenje u KBC-u Zagreb, KB Merkuru, u bolnici u Rijeci, Zadru, Splitu, Osijeku. Svuda je dobio odbijenicu. 

U ordinacijama obiteljske medicine nikome nije do šale. Ova je liječnica već u tekicu zapisala preko tristo svoje pacijenata koji se žele cijepiti, što je već, kaže, samo po sebi sramotno da tako evidentira zainteresirane. A još je sramotnije što im ni danas ništa ne zna reći.

"Ja imam pacijenticu od 98 godina, koja je zdrava, njoj je samo rizik od tih 98 godina, a imam pacijenticu od 58 godina koja ima bar četiri kronične bolesti, a uz to je još i onkološki pacijent. I za jednu i za drugu mene pitaju njihove kćeri 'doktorice, kad ćete moju mamu cijepiti, da je li ona među prvima, kojim cjepivom ćete ju cijepiti. Što da ja odgovorim tim kćerima, ja zapravo ne znam", kaže Vesna Potočki Rukavina iz Koordinacije liječnika obiteljske medicin. 

Ne gori telefon jedino kod doktora, u ruskoj ambasadi primaju desetke poziva građana koji se interesiraju za cjepivo Sputnjik.

"Spremni smo čim prije riješiti to pitanje u vezi nabave cjepiva, ako budemo imali službenu inicijativu od strane hrvatskih vlasti. Na današnji dan nažalost nemamo nikakvih službenih zahtjeva ili obraćanja od strane službenih tijela RH", kaže glasnogovornik Veleposlanstva Ruske Federacije u RH Matvej Sidorov

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službena tijela nemaju ni službeni odgovor na cijepljenje rektora preko veze

"Oduzimanje prava najugroženijima da se cijepe nije prihvatljivo i krajnje je moralno upitno", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš

A upitno je i tko spada u skupinu ostalih među dosad cijepljenima. Uz zdravstvene djelatnike i domove za starije na koje je otišlo 90 posto cjepiva, tu su i žurne službe, civili Sisačko-moslavačke županije i gotovo tri tisuće ostalih.

"Dio tih ostalih, moram priznat, da ne znam tko su", rekao je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić

Jer ostaje dojam da su i kada je cjepivo u pitanju neki u ovoj zemlji jednakiji od drugih. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Odbor za obitelj

Vučemilović: 'Izvidi vezani za 94 posvojenja u proteklih 10 godina iz DR Kongo već su u tijeku'

Više s weba