sastanak s ministricom

Direktori najvećih medijskih kuća raspravljali o izmjenama Zakona o medijima, evo što je izazvalo najveću pol...

10.12.2020. u 19:30/ Goran Latković

Novim zakonom država bi praktički naredila privatnim televizijama kako da troše svoj novac

Direktori najvećih medijskih kuća u Hrvatskoj našli su se na jednom mjestu s ministricom kulture i medija. Tema - izmjene Zakona o elektroničkim medijima.

Najveću raspravu izazvale su odredbe po kojima su medijske kuće odgovorne za komentare čitatelja kao i za članak kojim uređuje koliko privatne televizije moraju trošiti na neovisnu domaću produkciju. 

Novim Zakonom o elektroničkim medijima država bi praktički naredila privatnim televizijama kako da troše svoj novac. Plan je da pet posto prihoda potroše na sadržaj neovisne domaće proizvodnje, poput dokumentaraca, serija i reportaža. Komercijalne televizije žele neovisnu produkciju, ali uz vremensku, a ne budžetsku kvotu.

Image
drakonske kazne

Izdavači protiv Zakona o elektroničkim medijima: Razmatra se potpuno ukidanje komentara na internetu

Image
drakonske kazne

Izdavači protiv Zakona o elektroničkim medijima: Razmatra se potpuno ukidanje komentara na internetu

''Puno bolje bi bilo da se ide na vremensko trajanje kako su i u drugim državama napravili. Mi svakako podržavamo pluralizam u Hrvatskoj, pa tako i kod kreativnih producenata. Naš interes je da pomognemo kreativnoj industriji u Hrvatskoj, ali to želimo odraditi sami'', rekao je predsjednik Uprave RTL Hrvatska Marc Puškarić.

Za kompromis - ministrica je prebacila lopticu.

''Upućujemo predstavnike nakladnika i neovisnih proizvođača da do drugog čitanja konačnog prijedloga nađu neko rješenje koje će zadovoljiti ambiciju neovisnih proizvođača, odnosno našu ambiciju, a jačamo domaću proizvodnju'', rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Uz to, vodi se rasprava i oko odgovornosti za komentare čitatelja na portalima za koje bi odgovornost imali nakladnici. Govor mržnje u komentarima može se ukloniti određenim algoritmima ili ručno, ali lažne vijesti ne. Zato medijske kuće smatraju da ne mogu biti odgovorne za tuđe komentare, dok se istovremeno ne nameće ikakva odgovornost društvenim mrežama. A kazne su drakonske.

''Kazne koje propisuje Zakon o elektroničkim medijima su u nesrazmjeru s financijskom situacijom u kojima se nalaze hrvatski mediji, bilo da se radi o televiziji, radiju, portalima ili tiskovinama'', rekao je Dražen Klarić, prokurist Večernjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A svi oni ujedinili su svoje stavove i jasno ih predstavili ministrici.

''To pokazuje koliko je ustvari značajna ova izmjena Zakona o elektroničkim medijima i koliko će definirati naše buduće poslovanje'', kazala je direktorica financija Nove TV Diana Roginić.

Medijske kuće spremne su na razgovor i dogovor prije konačnog donošenja Zakona.

Više s weba

Pročitajte još

Image
obrat u slučaju 'kokain'

Sakoman priznao da je policija u pravu: 'Sin je izmislio priču radi mame'

Više s weba