DRAMATIČNO POSKUPLJENJE

Distributeri traže hitno rješenje za cijene plina: Megavatsat godinama je bio 20, a sad je i 313 eura!

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Cijena plina je već sad preskočila 300 eura po MWh, što je dramatično povećanje u odnosu na 20 eura po MWh, što je bio prosjek godinama

2.9.2022. u 17:29/ K. D. Hrnjkaš

Danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan sastanak Udruge opskrbljivača i distributera plinom na temu teškoća u radu plinskih distributera koji gomilaju gubitke u poslovanju zbog enormnog poskupljenja plina na slobodnom tržištu. Sa sadašnjim cijenama, strahuju da bi distributeri uskoro mogli biti pred stečajem i da neće izdržati tržišne cijene plina.

Iako su na sastanak bili pozvani i predstavnici Ministarstva gospodarstva te HERA-e, doznajemo da su se ispričali za nedolazak i naveli kako su svjesni problema te da rade na kreiranju sveobuhvatnih rješenja. Na sastanku su direktori tvrtki plinskih distributera potpisali zajednički dopis u kojem traže hitno kreiranje rješenja te su dopis poslali na adrese Ministarstva gospodarstva, HERA-a te Vlade.

Podsjetimo, predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom pri HGK i direktor Gradske plinare BjelovarSrećko Ezgeta za RTL.hr iznio je kako su distributeri pred zidom te je rekao: "Plinski distributeri postat će potpuno nelikvidni za mjesec ili dva, uskoro slijede stečajevi, sustav je pred kolapsom i nitko ne reagira."

Image
sustav pred kolapsom?

Plinska drama o kojoj nitko ne govori: 'Ovo je veće od afere INA-e, a nitko ne vidi. Gotovi smo do Božića...'

Image
sustav pred kolapsom?

Plinska drama o kojoj nitko ne govori: 'Ovo je veće od afere INA-e, a nitko ne vidi. Gotovi smo do Božića...'

Pojasnio je da su se tržišne cijene plina godinama kretale oko 20 eura po megavatsatu (MWh), no 28. rujna, dakle prije svega nekoliko dana, cijena plina na burzi bila je 313 eura, to je 15-erostruko povećanje. Zbog visoke cijene plina distributeri gomilaju gubitke te strahuju da će uskoro biti pred stečajevima te su poslali dramtičan apel da se čim prije riješi problem, nudeći nekoliko rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba