štrajk u školama

Divjak razgovarala s premijerom: 'Učenici se moraju vratiti u škole, a učitelji moraju biti motivirani'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Divjak je sinoć razgovorala s premijerom Andrejem Plenkovićem i upoznala ga s mogućim rješenjima štrajka učitelja

22.11.2019. u 9:07/ Hina

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je u petak kako se učenici moraju vratiti u škole, a učitelji pritom moraju biti motivirani, dodavši kako sindikati moraju razmotriti ponude na stolu.

"Predlažem rješenja, sve što sam rekla iza toga stojim, ali je najvažnije da u svakom koraku koji slijedimo imamo jasan cilj, a to su učenici koji se moraju vratiti u škole, a u školama moraju raditi motivirani učitelji", kazala je Divjak uoči sjednice Vlade.

VEZANE VIJESTI

Divjak je sinoć razgovorala s premijerom Andrejem Plenkovićem i upoznala ga s mogućim rješenjima štrajka učitelja. Nakon sastanka je rekla da je na premijeru odluka u kojemu će trenutku dalje reagirati.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da svi moramo pred očima imati cilj, a cilj je da naši učenici konačnu krenu normalno u školske klupe, ne samo normalno nego i po novim kurikulumima, za koje sam sigurna da su bolji i poboljšani. To je veliki reformski korak u našim školama", naglasila je ministrica.

Dodala je kako je to svima cilj, i da svi imaju zadaću tražiti rješenja.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Važno je da reforme idu dalje, ljudi dolaze i odlaze

Na pitanje vidi li kraj štrajku, poručila je kako sindikati moraju razmotriti ponude koje će Vlada staviti na stol.

"Na taj način moramo doći do strategije suradnje koja će svima biti prihvatljiva, i koja će, ne samo završiti štrajk, nego i pokazati učenicima da se odrasli ljudi, ako razgovaraju na temelju argumenata, ako imaju dobre i jasne ciljeve, mogu i moraju dogovoriti", smatra Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica je komentirala i moguću smjenu, rekavši kako je njena pozicija u Vladi da provodi reformske procese u znanosti i obrazovanju.

"Važno je da procesi reforme idu dalje, za ljude bitno da su razumni i oni koji dolaze i odlaze da se drže politike kontinuiteta i unaprjeđenje onoga što je bilo, i da imaju jasne ciljeve. Kada bi svi tako radili mislim da bi išli puno brže naprijed", objasnila je ministrica.

Smatra da ako razgovaramo o međuljudskim odnosima u Vladi, da onda bježimo od najvažnijih problema, to jest da se ne rješava trenutni problem.

"Građani, učitelji i učenici očekuju od nas da rješavamo probleme, a ne da se bavimo time kako se tko u nekoj situaciji osjeća", zaključila je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aladrović: ''Jedino dogovorom možemo prekinuti štrajk''

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u petak uoči sjednice Vlade kako se jedino dogovorom između Vlade i sindikata može izaći iz štrajka u sustavu obrazovanja te je ponovno apelirao na postizanje dogovora.

"Smatram da se treba komunicirati, sindikate smo jučer očekivali na pregovorima o osnovici, no oni se nisu pojavili, bili su na Markovu trgu. Apeliram na dogovor i smatram da jedino dogovorom možemo izaći iz ove situacije", rekao je Aladrović novinarima pred Banskim dvorima.

Nije želio komentirati treba li ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak otići sa svoje pozicije, kazavši je da se "ne želi upuštati u takve kvalifikacije".

Na hipotetsko pitanje bi li on ikada prijavio svog nadređenog, koje su novinari postavili nakon što je protiv zviždača u zadarskoj policiji pokrenut postupak, ministar je ustvrdio kako svi trebaju biti jednaki pred zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon je, bez obzira na temu, prema svima isti, tako treba biti. Mislim da smo dovoljno sazrelo društvo da svi trebamo biti apsolutno jednaki pred zakonom", poručio je.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Građani pohrlili na ponudu godine: 276 vozila državnih institucija na bubnju s početnom cijenom od 200 kuna

Više s weba