OGLAS

izmjene u proceduri

Dobivamo nove osobne iskaznice! Evo što se sve mijenja i tko će ih prvo morati napraviti

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Osobne iskaznice mijenjaju se u skladu s europskom uredbom o jačanju sigurnosti

27.8.2020. u 11:15/ N.C.

Vlada je u proceduru uputila nacrt prijedloga izmjena Zakona o osobnoj iskaznici koji će se primjenjivati od kolovoza iduće godine, sukladno uredbi Europskog parlamenta o jačanju sigurnosti građana Unije.    

Nove osobne iskaznica imat će poseban čip na koji će biti pohranjeni biometrijski podaci korisnika, odnosno izgled lica i dva otiska prsta u digitalnom obliku. Također, podiže se starosni prag za trajno izdavnje iskaznice sa 65 na navršenih 70 godina. Za one koji imaju manje od 70 godina, iskaznica će se izdavati kao i sada, na rok od pet godine.


Propisana je i obaveza povlačenja osobnih iskaznica izdanih bez roka važenja koje ne osiguravaju standarde osigurane uredbom što znači da će oni s trajnim iskaznicama biti prvi na redu za promjenu, uz one kojima, naravno, ističe redovno. 

Promijenit će se i vizualni izgled iskaznice na način da će imati i 12 zvjezdica.  

Image
banski dvori

Plenković o proširenju istrage protiv Rimac: 'Ako je riječ o ljudima koji imaju političke dužnosti, povlačit ćemo i političke poteze'

Image
banski dvori

Plenković o proširenju istrage protiv Rimac: 'Ako je riječ o ljudima koji imaju političke dužnosti, povlačit ćemo i političke poteze'

Predloženim izmjenama, omogućit će se elektronsko korištenje iskaznice i na mobilnim uređajima - građani će moći pristupati elektroničkim uslugama i potpisivati elektronički dokumente korištenjem mobitela i tableta, a te usluge se neće dodatno plaćati, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade.


U klinču
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
default_cta
Love island Australija
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
JESTE LI GA VIDJELI?

Lovri se od ponedjeljka gubi svaki trag! Nestao je u Splitu...


Više s weba