PRIČA IZ OSIJEKA

Dobre strane korone: Roditelji oduševljeni jer bi ljetni rad vrtića mogao trajno otići u povijest

Image

Dječji vrtić

Foto: Shutterstock

Sustav dežurstava u srpnju i kolovozu mnoge roditelje djece čiji matični vrtići nisu radili tjerao je u očaj

27.7.2020. u 10:30/ Vijesti.hr

Kao ni jedno ljeto ranije dvorištima gradskih vrtića odjekuje smijeh mališana. U svih otvorenih 25 podcentara ukupno je oko 40 posto više vrtićaraca i jaslićara. Naime, ove je pedagoške godine konačno ukinut sustav dežurstava koji je u srpnju i kolovozu mnoge roditelje djece čiji matični vrtići nisu radili tjerao u očaj.

Image
UREĐENO DRUŠTVO

Država doista dorasla izazovima: Iz koronakrize jedna zemlja će izaći kao prava pobjednica

Image
UREĐENO DRUŠTVO

Država doista dorasla izazovima: Iz koronakrize jedna zemlja će izaći kao prava pobjednica

Zaključno s 2019. godinom, prema sustavu dežurstava u srpnju i kolovozu, od ukupno 27 objekta u sklopu Dječjeg vrtića Osijeka u prosjeku je bilo otvoreno njih 10 što je, dijelom zbog otežane prilagodbe mališana na novu okolinu i odgojiteljice, a dijelom zbog udaljenosti dežurnih objekata od matičnih, rezultiralo da iz vrtića koji nisu u sustavu dežurstava u pripadajući dežurni, primjerice, od 80 mališana ljeti redovni program pohađa njih troje. 

Ogorčeni roditelji koji su s djecom (mimo godišnjeg odmora koji gotovo nikome ne traje dulje od dva tjedna), u srpnju i kolovozu žonglirali od baka do susjeda i dadilja, godinama su upozoravali kako ljeti treba otvoriti sve vrtiće te zahtijevali da se svima ponudi mogućnost na početku pedagoške godine izjasniti se kroz anketu bi li koristili uslugu DVO-a ljeti, kada bi ona bila dostupna u svima vrtićima. Naime, oduvijek se ova potreba definirala kroz broj djece u dežurnim vrtićima prethodnog ljeta što nije davalo jasnu sliku, piše Glas Slavonije.

Anketa nije nikada provedena, no zato je stigao koronavirus koji je rad gradskih vrtića na dva puna mjeseca gotovo sveo na nulu. Ti su mjeseci roditeljima “poklonjeni” kao besplatni, umjesto srpnja i kolovoza što je u svibnju upućivalo na to da će se ljeti ponovno plaćati vrtić, a da dobar dio djece u objekte neće ići u sustav dežurstava. No, dogodilo se još nešto. Za vrijeme dvomjesečne preporučene izolacije mnoge su roditelje poslodavci prisilili na korištenje godišnjih odmora pa ih je čekalo dugo radno ljeto. I donesena je odluka da u srpnju i kolovozu konačno svi gradski vrtići budu otvoreni (izuzev dva koja su pod kompletnom energetskom obnovom). A trenutačni broj mališana u vrtićima te riječi oduševljenja njihovih roditelja govore više od bilo koje ankete i definitivno ide u prilog tomu da ljetni sustav dežurstava trajno ode u povijest.

“Od 27 objekta u sustavu Dječjeg vrtića Osijek trenutačno ih je otvoreno 25, s time da su Potočnica i Latica u energetskoj obnovi. Prvi dan srpnja u svim je vrtićima bilo ukupno 1294 djece, a 1. srpnja 2019. godine bilo ih je 938. Trenutačno ih je 1025, dok ih je lani na isti datum bilo samo 666. Dakle, na razini ustanove brojimo približno 400 djece više u sustavu u srpnju, što je znak da su svi vrtići opravdano otvoreni. Najviše je djece u Sunčici i Jelenku, trenutačno u svakom objektu njih čak osamdesetak, dok ih je 1. srpnja u Sunčici bilo 100, a u Latici 120. No, tu valja napomenuti kako u Sunčicu dolaze djeca iz Potočnice, a u Jelenku oni iz Latice. Zato bi bolji primjer povećanja broja djece bila situacija u objektima u Donjem gradu. Prošle je godine podcentar Mak, u koji su dolazila i djeca iz Jaglenca, Ivančice i Ribice 1. srpnja ukupno brojio 88 mališana, dok je ove godine samo sa ‘svojom’ djecom 1. srpnja imao 68 mališana u sustavu. Paralelno, spomenuti Jaglenac, koji je lani u srpnju bio zatvoren, trenutačno broji sam ‘svojih’ 45 djece”, izvještava pedagoginja Dječjeg vrtića Osijek Ana Mihaljević.

Iz gradske predškolske ustanove novi ljetni način rada, ističu, pripisuju prije svega koronavirusu, i već spomenutoj činjenici da je velik broj roditelja ove godine ostao bez ljetnog godišnjeg odmora. Kao i da se mjera prevencije zaraze lakše pridržavati ako djeca nisu zgurana u dežurne vrtiće.

No, priznaju i kako veće brojke govore o tomu da je potreba za otvaranjem svih vrtića ljeti veća negoli se mislilo.

Više s weba

Pročitajte još

Image
I šuškanje je bitno

Radići i Mažuranići odlaze u povijest, stižu euri, a kako prepoznati lažnjake? Evo detaljan vodič!

Više s weba