'NISU ODVEZLI, A NEMA SANKCIJA'

Dolenec o štrajku Čistoće: 'Plaća u siječnju rasla za 94 eura. Ovo nije održivo više od 2, 3 dana'

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

'Ispitujemo sve zakonske mogućnosti i po njima ćemo postupati. Zato je i naša i njihova odgovornost da osiguramo uslugu građanima. Imamo vrlo slične prioritete', kazala je

24.1.2023. u 17:48/ Danas.hr

Tomaševićeva zamjenica Danijela Dolenec govorila je u utorak popodne o situaciji u podružnici Zagrebačkog holdinga Čistoća. Kazala je kako su uvedena neka nova pravila, pa je vezano uz to spomenula topli obrok.

"Kolektivni ugovor je na snazi, ali prošle jeseni već zbog inflacije i ostalog imali smo pregovore da se povećaju materijalna prava. Obje strane se slažu oko toga da je potrebno materijalna prava povećati, ali ti pregovori kroz studeni i prosinac nisu bili uspješni među ostalim i zbog razlika u naglascima najvažnijih stvari", kazala je.

Dodala je i kako je Uprava odlučila povećati materijalna prava prema prioritetu, a to je prvo išlo one s najnižim primanjima.

Image
nisu zadovoljni

Radnike Čistoće podržali i djelatnici Holdinga! Hoće li i oni u štrajk? Pričali smo sa sindikatom

Image
nisu zadovoljni

Radnike Čistoće podržali i djelatnici Holdinga! Hoće li i oni u štrajk? Pričali smo sa sindikatom

Istaknula je i kako je u siječnju prosječna plaća rasla 94 eura. "Stalo nam je do toga da javnost zna, a i radnici, da smo cijelo vrijeme za stolom i ako je Kolektivni ugovor na snazi, u potpunosti se poštuje. Paralelno traje proces mirenja i zato ovo smatramo nezakonitim štrajkom. Ovo se ne može nastaviti, moramo se vratiti za stol. Tim više što jučer nije bilo odvoza, i to bez sankcija", kazala je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučerašnji se spor najvećim dijelom koncentrirao na jačinu sankcije i tijekom dana je zahtjev bio smanjenje sankcije. I taj zahtjev je uvažen. Zbog velikog pritiska javnosti, snimanja i slično, prihvaćamo obrazloženje radnika. Uprava je povukla izvanredne otkaze pod pretpostavkom da to znači da se vraćaju na posao", dodala je.

Govori i kako se danas pojavio cijeli niz novih zahtjeva. "Naša je poruka jasna- voljni smo pregovarati o svemu, ali Čistoća je komunalno poduzeće koje se financira naplatom građana. Radnike pozivamo da se vrate na posao. S obzirom na to da je u pregovorima sindikat, važno je da preuzmu svoj dio odgovornosti jer je jedini izlaz pregovori", ističe Tomaševićeva zamjenica Danijela Dolenec.

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

Kazala je i kako se mora osigurati usluga građanima, to je pitanje javnog zdravlja i sigurnosti, tvrdi Dolenec.

"Ovo nije održivo više od dva, tri dana, ispitujemo sve zakonske mogućnosti i po njima ćemo postupati. Zato je i naša i njihova odgovornost da osiguramo uslugu građanima. Imamo vrlo slične prioritete, ali podsjećamo kako se Čistoća financira, ne možemo ih sufinancirati iz gradskog proračuna. Kolektivni ugovori su na snazi do kraja godine pa o njima ionako moramo pregovarati", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je i kako se ispituju sve zakonske mogućnosti: "Pravni stručnjaci kažu da je ovo nezakonito odbijanje izvođenja zadataka i postoji cijeli dijapazon sankcija, i otkazi. Ali ništa u ovoj situaciji nije čisto da ili ne. Uhvatili smo najtežih problema u ovom gradu i otvoreno komuniciramo da treba vremena i da će biti prepreka, ali da nećemo odustati. Pretpostavljamo da birači razumiju. Mi objašnjavamo namjere i postupke", dodala je.

Više s weba

Pročitajte još

Image
obrat u slučaju 'kokain'

Sakoman priznao da je policija u pravu: 'Sin je izmislio priču radi mame'

Više s weba