jedemo li sigurnu hranu?

Donosimo savjete Centra za sigurnost hrane. Evo kako se zaštititi od salmonele, pesticida i mikroorganizama

2.10.2022. u 20:30/ RTL Vijesti

Sve je iznenadio podatak da se i jaja i kokoši zaražene salmonelom s farme na kraju termički obrađuju i prerađuju u paštete, hrenovke…

S polica se povlače jaja poznatog proizvođača. Zadnjih je dana ovakvih obavijesti sve više, pa se čini da je hrana sve manje sigurna. RTL-ova Zorana Čičak Kulić bila je u Centru za sigurnost hrane koja je razgovarala s Darijom Lasićem, voditeljem Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane NZJZ Dr. Andrija Štampar.

Upitan je možemo li s punim povjerenjem kupljenu hranu dati djeci.

"Apsolutno da. Ovo što se dogodilo su vjerojatno statistički slučajne situacije i incidenti koji potvrđuju pravilo da sustav funkcionira i da se hrana povlači preventivno prije nego što ljudi završe u zaraznoj bolnici", objašnjava Lasić.

"Koliko mi je poznato ova dva slučaja nisu povezana s istim sojem salmonele tako da nisu isto vezani. To je nešto što je uobičajeno na razini od tri do četiri posto uzoraka koji se godišnje povlače. Ova vlažna atmosfera zadnjih dana je sigurno pogodovala razvoju mikroorganizama", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL DOSJE

Što jedemo? Jaja sa salmonelom, voće s pesticidima... Kontrole su strože nego ikada, evo zašto

Image
RTL DOSJE

Što jedemo? Jaja sa salmonelom, voće s pesticidima... Kontrole su strože nego ikada, evo zašto

Upitan je koliko godišnje proizvoda analizira.

"Više od šest tisuća uzoraka, što kemijskih što mikrobioloških analiza i uglavnom bude oko tri do četiri posto neispravnih uzoraka. Moram naglasiti da Hrvatska ima još jedan vodič koji je oštriji od EU propisa", poručio je Lasić.

Upravo se čita

Image
sve manje papaka

Nema mladih ni svinja, a svinjokolja je postala stari običaj? Ministarstvo nam otkrilo podatke

Međutim ne testiraju se svi proizvodi, stoga je prokomentirao mogućnost da su na policama neki zdravstveno neispravni.

"Naravno, to je zakon velikih brojki. Ni jedna država nema toliko sredstava da se apsolutno sve testira. Radi se na bazi rizika. Ono hrana koje je rizičnija se češće ispituje te se tako preveniraju patogena stanja", objašnjava Lasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je koliko dugo treba kuhati jaja da se ubije salmonela.

"Zlatno je pravilo tri minute na 80 stupnjeva. Ako kuhamo jaje, bolje da je tvrdo kuhano. Meko kuhano jaje je već problematično. Treba čitati deklaracije. Na deklaraciji hrane koje je mikrobiološki opasna piše na koji se način treba termički obraditi. Meso treba dobro termički obraditi, a ne ga konzumirati polusirovog ili sirovog. Nož kojim smo rezali sirovo meso, ne treba koristiti za pečeno meso", objasnio je.

Sve je iznenadio podatak da se i jaja i kokoši zaražene salmonelom s farme na kraju termički obrađuju i prerađuju u paštete, hrenovke…

"Prema Zakonu o veterinarstvu to je dopušteno i veterinarski inspektorat koji vodi te slučajeve dao na izbor proizvođaču ili da ih uništi, što je skuplja verzija ili da se to onda jako dobro termički obradi. Nakon toga se opet sve testira da bi bili sigurni da ta sirovina ide sigurna u proces proizvodnje paštete, hrenovki i sl", poručio je Dario Lasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je o nedozvoljenim pesticidima na voću, povrću i koliko je to opasno za naše zdravlje.

"Svi pesticidi koji se legalno primjenjuju imaju svoje maksimalno dozvoljene koncentracije. Mi ih redovito pratimo, mogu reći da u zadnjih par godina postotak uzoraka koji su nesukladni opada. Dovoljno je da se voće i povrće dobro opere. 95 posto pesticida će se riješiti guljenjem", kazao je Lasić.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Građani pohrlili na ponudu godine: 276 vozila državnih institucija na bubnju s početnom cijenom od 200 kuna

Više s weba