PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Dramatičan apel trgovačkim lancima: 'Ne držite žive rakove i ribe u izlozima, samo im produbljujete agoniju'

Image
Foto: Pixabay

Jastozi su tjednima naslagani u rashladnim komorama sve dok ih ne otpreme do trgovine gdje ih drže nepomične i bez hrane

31.7.2018. u 10:16/ Vijesti.hr

Prijatelji životinja nastavljaju kampanju „Poštujmo naše more” apelom trgovačkim lancima da ne prodaju žive ribe i rakove, prenosi Morski.hr.

U nastavku kampanje „Poštujmo naše more” pokrenute u suradnji s krovnom europskom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals, Prijatelji životinja kontaktirali su trgovačke lance u Hrvatskoj kako bi im uputili apel da se priključe kampanji odlukom da na prodaju žive ribe i rakove namijenjene za ljudsku prehranu.

Mučni prizori koji odbijaju kupce 

Držanje i ubijanje životinja u prostoru trgovine za značajan broj kupaca predstavlja mučan prizor koji ih odbija od kupnje, a za životinje to znači produljenu agoniju i patnju prije ionako teške i nasilne smrti.

Trgovine ne bi trebale biti mjesta gdje će se životinje mučiti i ubijati, prenosi Morski.hr. Jastoge nakon ulova sa svezanim kliještima pakiraju u metalne kutije. Ostaju naslagani danima i tjednima u rashladnim komorama sve dok ih ne otpreme do trgovine gdje ih često još tjednima drže nepomične i bez hrane u akvarijima. Ni ribe ne prolaze ništa bolje u ovoj potpuno bespotrebnoj praksi produživanja agonije živim bićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovački lanci mogu pridonijeti aktivnom rješavanju ovoga problema. Iako držanje riba i rakova u trgovinama nije regulirano zakonskim odredbama Republike Hrvatske, trgovački lanci mogu samostalno odlučiti hoće li žive životinje držati u svojoj ponudi. Prijatelji životinja pozivaju trgovačke lance da prošire svoju poslovnu etiku i pokažu da razumiju patnju slabijih te da su spremni priključiti se nastojanjima u svijetu za stalnim povećanjem zaštite životinja.

Ploče za zabranu pecanja na plažama 

Tako mogu osim direktne pomoći ribama i rakovima izgraditi dodatno svoj ugled te odbaciti bilo kakvu mogućnost da se u njihovim trgovinama zatočavaju, muče ili ubijaju životinje, sada i u budućnosti. Prijatelji životinja pozivaju građane da ne kupuju žive životinje koje se drže i ubijaju u trgovinama za ljudsku prehranu.

Upravo se čita

Image
IMAMO SVOJ ĐIR

Spora Hrvatska oduševljava Engleze: Guardian se naklonio umjetnicima šetajućeg nogometa

Još više mogu pomoći morskim životinjama, okolišu i sebi ako kupuju isključivo namirnice biljnoga podrijetla. Osim apela trgovinama i trgovačkim lancima u sklopu kampanje „Poštujmo naše more”, Prijatelji životinja pripremili su i edukativne natpisne ploče vezane za zabranu pecanja na plažama koje su ponudili gradovima i općinama, a planiraju i daljnje aktivnosti, prenosi Morski.hr.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Teška nesreća kod Rijeke: Šest osoba ozlijeđeno u sudaru auta, jedna kritično

Više s weba