Tko provodi zakon?

Dramatična deložacija traje već 48 sati. Sin ne može u kuću u kojoj je njegova majka okružena zaštitarima

7.5.2021. u 19:05/ RTL Danas

Tvrtka Severitas, u vlasništvu braće Turića, tvrdi da polaže pravo na kuću iz koje pokušava izbaciti Miljenku Strjački

Sve je počelo još jučer ujutro kada su zaštitari silom ušli u posjed, a kulminiralo kada je u večernjim satima stigao sin Antun Strjački, želeći doći do 65-godišnje bolesne majke Miljenke. Sve je za RTL zabilježila Danka Derifaj.

Već 48 sati traje pokušaj deložacije u kući obitelji Strjački u Zaprešiću. Dramatične scene RTL je snimio još jučer kasno navečer dok je Antun Strjačkipokušavao ući u svoju kuću u kojoj se još uvijek nalazi njegova majka okružena unajmljenim zaštitarima.

Ona, pak, odbija izići tvrdeći da je deložacija nezakonita. 

"Uzeli ste nam dostojanstvo i poštovanje!", vikao je Strjački.

"Nezakonito su nas deložirali, izbacili iz kuće. Danas su opet došli, izrezali lokot, ušli su unutra, ne puštaju nikoga u kuću. Ja niti sam deložiran, niti sam ovršenik. Imam pravo na samopomoć ili na dio kuće koji posjedujem", kazao je za RTL.

Kupili kuću za trećinu cijene od RBA zadruge

Kuću je prije dvije godine za trećinu cijene od RBA zadruge otkupila tvrtka Severitas u vlasništvu braće Željka i Branka Turića. RBA je obitelji ovršila nekreninu na ime kreditnog zaduženja oko kojeg se spore godinama. 

Prije dva tjedna obitelj već je deložirala RBA Zadruga, no kako sporovi nisu okončani, Antun Strjački ponovno je ušao u kuću, zajedno s majkom, koja je onkološka pacijentica, i ocem koji je trenutno na putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Potraga istražuje

Potres vlasnicima stanova poslužio da se riješe zaštićenih najmoprimaca: Zašto država nije u stanju riješiti desetljećima aktualan sukob?

Image
Potraga istražuje

Potres vlasnicima stanova poslužio da se riješe zaštićenih najmoprimaca: Zašto država nije u stanju riješiti desetljećima aktualan sukob?

"Severitas d.o.o. nikad nije bio stranka u ovršnom postupku kao treća strana u ovršnom postupku za useljenje. Niti je ikada bio u posjedu nekretnine. Smatram da je ulazak koji se desio jučer, protivan svim zakonskim propisima", kaže odvjetnica Sanja Dozet

Braća Turić koja su angažirala zaštitare, ne žele pred kameru, a u telefonskom razgovoru nam tvrde da su oni vlasnici kuće, da je obitelj u njoj protuzakonito i da su njihovi svi sporovi pravomoćno okončani. 

Oko kuće okupili se Zaprešićani kao podrška obitelji

Da ne postoji nalog za deložaciju koju Turićevi žele nasilno provesti, potvrdila nam je i predsjednica nadležnog općinskog suda u telefonskom razgovoru, kao i da je predmet još uvijek u odlučivanju drugostupanjskog suda, no obećani pismeni odgovor do zaključenja priloga nije stigao.

Tijekom jučerašnjeg dana policija je nekoliko puta intervenirala na ovoj adresi, ali nisu utvrdili elemente kaznenog djela. Nesretna scena u kojoj 65-godišnja Miljenka Strjački ostaje zatočena u svojoj kući, na taj način pružajući otpor plaćenim zaštitarima, nastavlja se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
Ekskluzivna ispovijest

Svećenik iz N. Gradiške slao uznemirujuće poruke dječaku. Roditelji za Danas.hr: 'Došao je u našu ulicu'

Danka Derifaj za RTL je i danas popratila što se događa s dramatičnom deložacijom. Javila se ispred kuće, još uvijek okružene zaštitarima, dok je u kući bila gospođa Strjački.

Doznajemo, kazala je Derifaj, da je danas na Viru tvrtka Severitas pomoću zaštitara također deložirala jednu gospođu, što nam je potvrdio i sam Željko Turić u telefonskom razgovoru.

I to nisu jedine nekretnine koje je tvrtka Severitas otkupila od RBA zadruge, otkupili su i desetke drugih, također za trećinu stvarne cijene, iako u njima nisu okončani ovršni postupci.

Puno je upitnika vezano uz ovu situaciju, i nejasnoća u pravosudnom sustavu. Kako je moguće da se prodaju nekretnine koje su predmet sudskih sportova i da se ljudi izbacuju iz nekretnina koje im još uvijek nisu pravomoćnom presudom oduzete?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zna policija što bi, ne zna niti sud...

Danas smo razgovarali s predsjednicom nadležnog općinskog suda u Novom Zagrebu i rekla nam je da u ovom konkretnom slučaju deložacija nije njihova nadležnost. Policija također nema po kojoj osnovi postupati. Na pitanje čija je onda nadležnost, predsjednica suda nema odgovor.

Inače, odvjetnica obitelji Strjački je prije njihove deložacije predala sudu zahtjev za izuzećem i sutkinje i prerdsjednice suda i sudskog ovršitelja zbog mogućeg sukoba interesa. Što je s tim zahtjevom do ovog trenutka nismo dobili odgovor od predsjednice općinskog suda.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ima i stranih vlasnika

Kao s razglednice, ali ova gradnja je bespravna. Bageri Državnog inspektorata sad su na Čiovu

Više s weba