dramatično konstituiranje

Glasanje za šefa ličke skupštine trebalo biti tajno pa odgođeno, Milinović: 'Cijela Hrvatska nam se smije'

9.4.2019. u 19:14/ Ilija Radić

Nakon dramatičnih izbora u Lici uslijedila je jednako dramatična konstituirajuća sjednica županijske skupštine

Obje suprotstavljene strane u županijsku skupštinu Ličko-senjske županije ušle su optimistično - i relativni pobjednici izbora HDZ i aktualni župan.

No, dobro raspoloženje nije dugo trajalo. Kao jedini kandidat za predsjednika skupštine predložen je HDZ-ov Marijan Kustić, a on je tada zatražio tajno glasovanje.

"Jer smo rekli da hoćemo praznik demokracije. Na tajnom glasanju nek se pokaže tko je za. I na tajnom glasanju možete iskazati da li nekoga želite ili ne želite", kazao je Marijan Kustić.

HDZ-ov i SDSS-ov praznik demokracije nije se svidio Darku Milinoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani Ličko-senjske županije, nemojte ih omalovažavati, zaslužuju znati tko je većina", kazao je Milinović.

A ni vijećnicima s liste Bura promjena.

Upravo se čita

Image
Sad je crno na bijelo!

Nogomet nije za one slabog srca, u Zagrebu dokazali da se javljaju aritmije...

"Tko god glasa za tajno glasovanje otvara prostor za političku trgovinu. A sve ostale molim da iziđu iz skupštine. Tko ostane znat će se za koga je. Ne može se netko zaklinjati u županiju, a prodati je zbog Bruxellesa ili Zagreba", kazao je Ante Kovač, Bura promjena.

No, HDZ-ov prijedlog je prošao zahvaljujući čovjeku koji uopće nije vijećnik, ali o njemu, izgleda, u Ličko-senjskoj županiji ovisi mnogo toga. Jedan od šest vijećnika s HSP-ove liste Karla Starčevića podržao je tajno glasovanje i to je bilo dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stojimo pri tome da treba biti tajno glasovanje pa da vidimo tko je za, a tko je protiv. Vidjet će se po rezultatima tko je kako glasovao, mi znamo točno tko će za koga glasati", kazao je Starčević.

Iako je Kustić viđen kako ulazi u ured Karla Starčevića dok su u vrijeme stanke tamo bili i njegovi vijećnici, on je rekao da dogovora nema.

Na upit o čemu su pričali, kazao je: "Pričali smo o ljubavi i nogometu."

Ali onda slijedi novi obrat. Vijećnici Bure promjena nisu se pojavili, ali pojavili su se HSP-ovi vijećnici. Vijećnici Darka Milinovića su izašli iz vijećnice, a sve da bi Marijan Kustić odgodio glasovanje za četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milinović: "Ovo je tragično, cijela Hrvatska nam se smije"

Konstituiranje Skupštine pratio je Ilija Radić koji je razgovarao sa županom Darkom Milinovićem.

Tragično je ovo za Ličko-senjsku županiju, smije nam se cijela Hrvatska. Kustić je htio iscenirati da dođe do tajnog glasanja, podsjetit ću u prosincu je rekao da mora doći do izbora da se vidi tko je pozicija, a tko opozicija. Rekao bi Andrej Plenkoviću ovo je razotkrivanje. Kustić je možda čak koruptivnim radnjama doći do većine, jer je HSP vrlo jasno rekao da neće podržati HDZ-ovog kandidata za predsjednika Skupštine i onda su napravili pauzu kako bi eventualno napravili pritisak prema nekome da digne tu jednu ruku za predsjednika Skupštine. Čestitam HSP-u nije dozvolio igre ispod stola."

Starčević i Kustić optužuju Milinovića za opstruiranje rada Skupštine, a on kaže da mu nije jasno po čemu ju je opstruirao.

"Kustićeve nakane su mi jasne  Ako su imali većinu, pozivam HDZ i HSP da u četvrtak kažu to vrlo jasno i moji vijećnici će dići ruku za predsjednika iz redova HDZ-a ili Karla Starčevića. U tajnom glasovanju, u koruptivnim radnjama Marijana Kustića nećemo sudjelovati", zaključuje Milnović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba