Pitali smo stručnjake

Drugog vala neće biti jer za to neće biti novaca: 'Ispucali smo sve adute i sad smo limitirani'

19.6.2020. u 7:30/ RTL Direkt

A dok mi opet počinjemo lagano strepiti od korona brojki, u Hong Kongu je druga priča

Za razliku od prvog vala kada se situacija dramatizirala kao da su nas pogodile kuga i kolera zajedno, ovaj put je vlast, vidjeli ste i sami, malo suzdržanija. Sintagma "drugi val" u službenoj upotrebi jako se izbjegava i prema našoj procjeni jako će se izbjegavati i ubuduće. 

Jer kako smo u Direktu još prije mjesec dana najavili, drugog vala neće biti jer za njega neće biti novaca

Drugim riječima hrvatska ekonomija toliko je već iscrpljena zbog žestokih epidemioloških mjera koje nam je u prvom valu nametnuo Krizni stožer da još jedno takvo zaključavanje ne bi mogla izdržati. Trećim riječima, kad bi Krizni stožer još jednom uveo takve mjere ne bi bez posla i plaće ostali samo zaposleni u privatnom sektoru, nego bi bez plaće ostali i članovi Kriznog stožera. A to naravno ne možemo dozvoliti. Ali nije to samo slučaj u Hrvatskoj. 

Cijeli svijet pa i Svjetska zdravstvena organizacija sada gleda u švedski model kao idealni model za drugi val. Sjećate se, to je onaj model otvorene ekonomije i otvorenih škola, fakulteta i dućana kojem su se naši epidemiolozi podsmjehivali jer naravno da mi znamo bolje od Šveđana. Sad ćemo izgleda konačno svi biti Šveđani. 
Lada Marinović.   

Image
Ravnatelj HZJZ-a

Capak za RTL Danas: 'Hrvatska neće biti kao Švedska, po potrebi ćemo pooštravati mjere'

Image
Ravnatelj HZJZ-a

Capak za RTL Danas: 'Hrvatska neće biti kao Švedska, po potrebi ćemo pooštravati mjere'

"Do kompletnog zatvaranja neće doći"

"Ovo što se događa u Švedskoj je loše, jer su htjeli sačuvati svoju ekonomsku situaciju, a imaju 50 tisuća oboljelih i veliki broj mrtvih - što isto utjecaj na ekonomiju lošom", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka epidemije postavlja se pitanje zdravlje ili spas gospodarstva? Po svemu sudeći luksuz kompletnog gašenja ekonomskog života u Hrvatskoj, ali i u svijetu sve je manje izvjestan, poručuje Luka Brkić

"Ja pretpostavljam da do scenarija kompletnog zatvaranja neće doći. Fiskalna politika, monetarna politika je više manje ispucala sve svoje adute koje je imala i sad smo bitno limitirani da bi odgovorili na isti način kao prije nekoliko mjeseci, kako mi, tako i većina zemalja na svijetu", rekao je Brkić.

Upravo se čita

Image
u 70. godini

U bolnici preminuo umirovljeni general Pavao Miljavac. Pao s viljuškara, a potom mu zatajilo srce

Hrvoje Japunčić, umjesto švedskog primjera, navodi njemački kao dobar način kako se nositi s krizom. 

"Njemačka je puno više društveni lockdown ostvarila, ali ekonomski ne. Puno je tvornica u Njemačkoj koje su bile i dalje otvorene, tako da u tom kontekstu sam mišljenja da ne samo Hrvatska već na razini cijele europske zajednice, evo sličan primjer će provoditi i Sjedinjene Američke Države", rekao je financijski stručnjak Japunčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je ekonomski spas trenutno glavni fokus, daje naslutiti i današnje obraćanje njemačke kancelarke. 

Turizam je naša Ahilova peta

"Ne smijemo dopustiti da nas pandemija udalji od gospodarske perspektive zemalja članica Europske unije i na taj način oslabi naše zajedničko tržište koje je ključan faktor Europe", rekla je Angela Merkel.

Turizam o kojem Hrvatska ovisi, u slučaju drugog vala postaje Ahilova peta gospodarstva.

"Zemlje koje imaju jaku izvoznu poziciju, robnu prije svega, a ne uslužnu, odnosno turizam, su naprosto otpornije i imaju veći manevarski prostor", rekao je Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je što za vrijeme kompletnog zatvaranja nema ni potrošnje, a to znači nema ni uplata u državnu blagajnu. Dio državnog novca već je otišao za poticajne mjere i očuvanje radnih mjesta. 

"Kroz buduće porezne i ostale aktivnosti i okvire tvoriti uvjete da se ekonomija bržim rastom i razvojem iz tih novih stvorenih i bržih vrijednosti vrate ono što se sada zadužuje. U tom kontekstu vjerujem da za RH prostora za nova zaduživanja ima", kazao je Japunčić.

U Hong Kongu druga priča

Ali rast javnog duga smanjuje nam kreditni rejting, a kad je rejting nizak, onda i uvjeti dobivanja kredita postaju ozbiljniji što znači da možda i kamatne stope neće biti tako pogodne kao što su bile do sada. Sve je vjerojatnije da ćemo s koronom naučiti živjeti.

A dok mi opet počinjemo lagano strepiti od korona brojki, u Hong Kongu druga priča. Njihov model navelike je hvaljen od epidemiologa jer su masovno testirali odmah u startu i brzo odvajali zaražene tako da iako ih ima kao dvije Hrvatske, broje zaraženih slučajeva je tek nešto više od tisuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu zatvarali restorane i škole, no jesu Disneyland. Baš zato danas vlada posebno veselje. Disneyland se opet otvorio nakon pet mjeseci, naravno uz propisane mjere. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
pratili trag konca

Hrvatski misteriji: gdje su nestali tabletići, zaštitni znak svakog doma?

Više s weba