vinski lažnjaci

Državni inspektorat našao čak sedam krivotvorenih vina! Četiri su s Kosova, ali i dva su iz Hrvatske

Image
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Dodavali su šećer i vodu te tako varali, a iz Državnog inspektorata ističu da je ovo prvi put da su našli patvorine

Mislite da je vino, a ono običan šećer i voda - rezultat je to analize vina koje je provela poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata i tako otkrila čak sedam lažnjaka među vinima na tržištu!

Među sedam patvorine, četiri vina su s Kosova, dva iz Hrvatske te jedno iz BiH.

Kako su potvrdili za RTL.hr, poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata je sukladno godišnjem programu rada za ovu godinu, provela inspekcijske nadzore kvalitete vina i ostalih kategorija proizvoda od vinove loze sa i bez zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

"Do sada su obavljena 84 inspekcijska nadzora prilikom kojih je uzorkovano 84 vina, podrijetlom iz Hrvatske, ostalih zemalja članica EU i trećih zemalja, od toga kod 14 službenih uzoraka vina provedene su analize stabilnih izotopa radi dokazivanja patvorenja. Radi se od četiri vina podrijetlom iz Hrvatske, jednom podrijetlom iz EU (Italija) i devet podrijetlom iz trećih zemalja i to pet iz R. Kosova, tri iz R. S. Makedonije i jedno iz BiH", navode iz Državnog inspektorata što su ove godine kontrolirali i analizirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LAŽNI PICASSO

Krivotvorine u Narodnom muzeju u Ljubljani! Izložba otkazana, kako se uopće dogodio nezapamćeni skandal?

Image
LAŽNI PICASSO

Krivotvorine u Narodnom muzeju u Ljubljani! Izložba otkazana, kako se uopće dogodio nezapamćeni skandal?

Dodavali šećer i vodu

Prošli tjedan stigli su i rezultati analize iz laboratorija - sedam vina patvoreno je dodavanjem vode i šećera čije porijeklo nije grožđe.

"Radi se o četiri vina s Kosova, jednom vinu iz BiH, te dva vina iz Hrvatske", navode u Inspektoratu.

Upravo se čita

Image
napredak tehnologije

'Nebo više nije granica'. Na letovima uskoro pozivi s mobitela i korištenje aplikacija

"Od pet vina iz trećih zemlja, kod kojih je analiza službenog uzorka pokazala da se radi o patvorenim vinima, četiri vina su označena nazivom sorata vinove loze, i to dva su označena kao 'Rajnski rizling', jedno kao 'Graševina', jedno kao 'Vranac'", daju detalje iz Inspektorata.

Također navode da su inspekcije još u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naime, sukladno odredbi članka 93. Zakona o vinu stranke odgovorne za kakvoću vina mogu zatražiti provedbu analize uzorka za drugu analizu za potrebe stranke, a ako rezultat druge analize nije u skladu s rezultatom prve analize nadležni inspektor može samoinicijativno ili na zahtjev stranke dostaviti treći referentni uzorak u ovlašteni laboratorij", ističu.

Također ističu da u ranijim inspekcijama Državni inspektorat do sad nije utvrdio patvorenje vina, što bi značilo da je ovo prvi put da su našli "lažnjake" među vinima.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Tvrtka iz Lošinja dijeli stipendije

Više s weba