cro demoskop

Državnu potporu u lipnju će moći koristiti samo najugroženiji: Otkrivamo što građani o tome misle

thumbnail
10.6.2020. u 20:00/ Damira Gregoret

Vladina procjena je da će kroz te četiri djelatnosti u lipanjske mjere moći ući između 80 do 100 tisuća zaposlenika

Prijevoz, hoteli, organizacija događanja i ugostiteljstvo - jedino te djelatnosti mogu i u lipnju nastaviti koristiti vladine ekonomske mjere.

Uvjet je pad prihoda od 50 posto što, uvjerava vlasnik jednog restorana u Splitu, imaju svi ugostitelji pa će sredinom mjeseca, kada kreću prijave, i Danijel ponovno poslati zahtjev za mjere.

“Iskreno to je bilo zaista nužno jer bez tih mjera mi ne bi mogli opstati, to ne bi bilo onda u postocima nego bi sto posto, kompletno ugostiteljstvo bi se urušilo”, kaže Danijell Nikolla, vlasnik restorana.

Image
Analizira Damira Gregoret

Novi CRO Demoskop: Preokret na vrhu, Restart u prednosti pred HDZ-om! Milanović najnegativniji

Image
Analizira Damira Gregoret

Novi CRO Demoskop: Preokret na vrhu, Restart u prednosti pred HDZ-om! Milanović najnegativnijiVladina procjena je da će kroz te četiri djelatnosti u lipanjske mjere moći ući između 80 do 100 tisuća zaposlenika dok je mjere protekla tri mjeseca koristilo oko 600 tisuća radnika.

Prema istraživanju Promocije plus za RTL nešto više od polovine ispitanika to smatra nepravednim prema ostalim djelatnostima s istim ili većim padom prihoda dok ih 37 posto procjenjuje da je paket razuman jer je usmjeren na najugroženije sektore. Među onima koji smatraju da je nepravedan najveći je postotak samozaposlenih, slijede nezaposleni, pa privatni sektor, a i u javnom je sektoru nešto više onih koji paket smatraju nepravednim. Ministri rada i financija komentiraju rezultate istraživanja:

“Uvijek je pitanje tog nekog zadovoljstva i poduzetnik i zaposlenika, međutim ono što smo sada donijeli to je orijentirano prema najugroženijima i naravno da je uvjetovano i stanjem u javnim finacijama odnosno u proračunu onim što i kao država možemo podnijeti”, kaže Josip Aladrović (HDZ), ministar rada.

“Ja vam se zahvaljujem na ovakvim istraživanjima jer je to isto korisno i nama čuti naravno. Nismo ni mi nikad tvrdili da smo najpametniji i da sve znamo, tako da je dobro čuti puls i bilo javnosti, poduzetnika i građana, ali isto tako mi smo suočeni s tim da u ovakvim okolnostima morate na neki način balansirati između onoga što je moguće i onoga što ima nekakav efekt”, kaže Zdravko Marić, ministar financija.

Za lipanjski paket Vlada računa na trošak između 320 do 400 milijuna kuna, no iz Vlade uvjeravaju - moguće je da se mjere produlje i nakon lipnja.

“Ukoliko se turizam bude oporavljao tada će mjera trajati kraće, naravno ukoliko se to ne dogodi država će tu biti spremna i dalje pomagati ovim sektorima”, poručuje Aladrović.

Danijell na to računa.

“Za očekivati je da se produže mjere jer je činjenica da je kompletno tržište urušeno i dokazati pad prometa od 50 posto je jako lagan posao, svatko od nas tko je imalo ozbiljan, imao je pad prometa veći od 50 posto”.

No pitanje je što će kasnije biti s radnicima sektora koji sada mogu koristiti mjera, a pogotovo sa svima čiji poslodavci mjere više ne mogu koristiti.
Tri sestre
Laži sa mnom
Señorita 89
Trag divljači
Život na vagi
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Kako zadovoljiti ženu
Elon Musk show

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOBRO JE ZNATI

Niste htjeli čekati pa ste pregled obavili kod privatnika? Evo kad možete od HZZO-a tražiti povrat novca

Više s weba