OGLAS

Dubrovačke zidine

Ovuda je u ljeto prije pandemije prošlo pola milijuna turista, ove tek 30.000, a ulaznice stoje isto. Zamislite koliko

18.6.2021. u 23:00/ Andrea Žarak

Mjere jesu popustile, ali zidine i dalje broje pad posjetitelja jer u odnosu na 2020., ove godine gostiju je 4 tisuće manje


U prvih šest mjeseci 2019. godine njima se prošetalo gotovo pola milijuna posjetitelja, ove godine tek 30 tisuća. Dubrovačke zidine tako bilježe pad od 94 posto. 

Iako je korona sezona, cijena ulaznice za strane posjetitelje nije ništa niža, ali zato domaći gosti plaćaju tek četvrtinu redovne cijene. Maske za šetnju nisu potrebne.


Image
Nova videoigra

Jeste li ikada htjeli upravljati Dubrovnikom? Sad ćete moći, ali tvorci igre upozoravaju: 'Nismo predvidjeli uhljebe'

Image
Nova videoigra

Jeste li ikada htjeli upravljati Dubrovnikom? Sad ćete moći, ali tvorci igre upozoravaju: 'Nismo predvidjeli uhljebe'

Tri i pol tisuće gostiju gradu, a stotine njih danas se prošetalo dubrovačkim zidinama. "Zidine su prelijepe i vrijeme je isto tako dobro. Ovo je odličan dan za šetnju", kaže Lance iz SAD-a. S Lanceom se složila i Amerikanka Marina, koja kaže da ima  "toliko lijepih stvari koje možete raditi dok ste u Dubrovniku, ali ovdje počinje povijest i mislim da je ovo mjesto odakle treba početi putovanje u Dubrovniku".

Ulaznica za strane posjetitelje je ostala 200 kuna

Cijena tog putovanja i u koronasezoni ostala je 200 kuna za odrasle i 50 kuna za djecu. Turistima iz dalekih zemalja cijena ulaznice nije presudna. "U šetnji zidinama uživate otprilike 90 minuta. Morska strana je jako lijepa pa je to dobra vrijednost za novac", rekla je Jean- Luca iz Belgije.

"Cijena jest nešto veća u odnosu na regiju. Ali da, želite to vidjeti, ne želite propustiti, pa ste i spremni platiti", kaže Rob iz Nizozemske. 

Iako se cijena za strane goste na dubrovačkim zidinama nije snizila svim posjetiteljima Dubrovačko-neretvanske županije ovi su stari bedemi besplatni, a hrvatski posjetitelji ukoliko pošalju mail kartu će dobiti za 50 kuna. "Mail je došao u roku sat vremena i onda smo otišli unutra i dobili smo kartu za 50 kuna", ispričao je Frano Udovičić iz Zagreba. Tu priliku u prvih šest mjeseci 2019. nije propustilo gotovo pola milijuna posjetitelja.

Dok je u isto vrijeme lani prodano 14 puta manje ulaznica. Mjere jesu popustile, ali zidine i dalje broje pad posjetitelja jer u odnosu na 2020., ove godine gostiju je 4 tisuće manje. A da korona ne bi zatvorila zidine, svi su se zaposlenici, tvrde iz Društva prijatelja dubrovačkih starina, cijepili. 


Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
Love island Australija
default_cta
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast
default_cta
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠTO NA BRDU SMRDI?

Stručnjakinja o Jakuševcu: 'Da radim u Čistoći ne bih se još kamionom penjala na odgalište. Ekoterorizam? I to je moguće'


Više s weba