dostava HNB bankama

Duge cijevi, specijalci i gurka: Uz najviše mjere sigurnosti stigla prva pošiljka eura, pogledajte kako je to...

28.9.2022. u 21:15/ Goran Latković

Kamione s novcem osiguravaju pripadnici najelitnije policijske postrojbe i neprobojno vozilo Gurka

Prva pošiljka novčanica eura stigla je u trezor Hrvatske narodne banke! Uz najviše mjere sigurnosti - naoružane specijalce i neprobojni bunker na kotačima, zvan Gurka. Novčanice i kovanice eura isporučuju se bankama, a razgovarali smo i s pripadnikom Antiterorističke jedinice koja čuva novac.

Trezor Hrvatske narodne banke čuva ono što ćemo svi koristiti - prve novčanice eura koje su stigle pod neviđenim osiguranjem. Kamione s novcem osiguravaju pripadnici najelitnije policijske postrojbe i neprobojno vozilo Gurka!

''To je nama nacionalna i krucijalna operacija, zamjene hrvatskih kuna u euro novčanice. Mi u svojoj floti posjedujemo dva vozila. Jedno je već u operaciji na očekivanjima novca i konvojskih operacija, za sigurni transport novaca do HNB-a i centralnog skladišta za novčanice'', rekao je pripadnik ATJ Lučko.

Samo skladište za novčanice najčuvanije je mjesto u Hrvatskoj, a blindirani kamion praćen jakim policijskim snagama danas je izvozio novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNB bankama mora dostaviti dovoljne količine kovanica i novčanica.

''Kod novčanica se radi o posudbi, mi ćemo privremeno koristiti te posuđene novčanice i onda isto tako vratiti. Znamo težinu kovanica to je 3700 tona kovanica i 350 tona novčanica'', izjavila je Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a.

Upravo se čita

Image
napredak tehnologije

'Nebo više nije granica'. Na letovima uskoro pozivi s mobitela i korištenje aplikacija

Image
PROVJERE DO KRAJA GODINE

Inspekcija prvog dana iskazivanja duplih cijena zabilježila kršenja. 'Kazne su određene i u kunama i eurima'

Image
PROVJERE DO KRAJA GODINE

Inspekcija prvog dana iskazivanja duplih cijena zabilježila kršenja. 'Kazne su određene i u kunama i eurima'

HNB će bankama novčanice dostavljati u ovakvim specijaliziranim vozilima, a kovanice u neobilježenim vozilima. Sve, naravno uz jako osiguranje.

''Posebni sigurnosni aspekti su naravno uzeti u obzir, tome se vodilo računa kod regulatora. I banke tu surađuju, a i drugi dionici, FINA i Pošta koji će distribuirati novce'', izjavio je Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prva dva tjedna od uvođenja, koristit će se obje valute, ali će trgovci kupcima ostatak novca vraćati u eurima.

''Oni će krajem prosinca i početkom siječnja imati jako veliko opterećenje, zbog same konverzije kuna u eure. Oni e praktički uz svoj dnevni standardni posao imati dodatno opterećenje zbog konverzije'', kazala je Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Konverziju bi građanima trebala olakšati i putujuća izložba Euro na kotačima, koja će obići 27 gradova, a mobilni timovi posjetit će 60 mjesta. Kako doznajemo, kampanja kreće za manje od mjesec dana.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba