neće biti ugodno

Dunja Mazzocco Drvar otkriva: 'Stiže prvi ovogodišnji toplinski val, izbjegavajte sunce!'

18.6.2017. u 19:00/ Dunja Mazzocco Drvar

'Neki ne znaju da UV zračenje može prodrijeti i kroz odjeću od rijetkog tkanja. Najbolje je smanjiti boravak na suncu između 11 i 17 sati', preporuča naša meteorologinja

Vidjeli smo što su vrućine prouzročile u Portugalu, taj val stiže i u Hrvatsku,
pa nam se u studiju pridružila naša meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar, koja nam je otkrila kakvo ljeto mogu očekivati stanovnici Hrvatske. 

Neće biti tako jako vruće kao na Pirenejskom poluotoku, ali možemo govoriti o prvom toplinskom valu ove godine. Naime, prema osnovnoj definiciji, toplinskim valom zovemo period u kojem temperatura zraka pet dana zaredom premašuje prosjek za pet stupnjeva. U našoj unutrašnjosti prosječna temperatura u ovo doba godine je oko 26, pa je o valu vrućine možemo govoriti na oko 31. Vidimo na ovom našem grafikonu da ćemo tu granicu premašiti u utorak i, unatoč mogućem manjem osvježenju u četvrtak, vrlo vjerojatno će potrajati više od tjedan dana. Dapače, idući vikend mogli bismo već dosegnuti i više od 35 stupnjeva, no vidi se da je nesigurnost prognoze za tako daleke dane ipak još prilično velika. To ćemo pratiti i izvještati o tome idućih dana.

Image

Dunja Mazzocco Drvar

Foto: Vijesti.hr
Image

Dunja Mazzocco Drvar

Vijesti.hr

Pred nama je ljetni solsticij ili suncostaj, dan u godini u kojem se sunce nalazi na svojoj najvišoj poziciji nad sjevernom hemisferom, pa je i snaga sunca sada najjača. Idućih dana nad velikim dijelom Europe vladat će vedrina pa će i UV indeks biti vrlo visok, u planinama čak ekstreman. To su uvjeti u kojima djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta. Za zaštitu se preporuča korištenje zaštitnih krema, nošenje šešira, sunčanih naočala i odjeće s dugim rukavima. Neki ne znaju da UV zračenje može prodrijeti i kroz odjeću od rijetkog tkanja. Najbolje je naravno smanjiti boravak na suncu između 11 i 17 sati.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Capak o brojkama

Više s weba