CERTIFICIRANI MAJSTORI

Dva mjeseca rješavali papirologiju pa u Rijeci pokrenuli posao. Ukrajinka i Rus zapošljavaju sunarodnjake

18.7.2022. u 7:30/ Maja Brkljača

U salonu ljepote i zdravlja dvije su maserke iz Mariupolja. a zaposlit će do 20 Ukrajinaca. Vrijedan su, kažu narod

Zbog rata u Ukrajini nemaju se gdje vratiti ali u Hrvatskoj su izgradili novi dom i to ne samo za sebe. Katja i Dima u Rijeci su počeli graditi novi život, dva su mjeseca rješavali papirologiju, pa daleko od svoje domovine pokrenuli posao i zaposlili sunarodnjake.

Znakovito, baš ulica žrtava fašizma u Rijeci ima novi poslovni prostor. Otvorili su ga Katja i Dima, ona Ukrajinka, on Rus koji je do rata živio u Ukrajini. Prvi put tu dolaze polovinom ožujka i pokreću posao.

Katja Makletsova, izbjeglica iz Mariupolja kaže: "Zaposleno je sedam osoba, od čega pet stručnjaka različitih kompetencija. Imamo studio za masažu, jedna kolegica radi samo manikuru, druga manikuru, pedikuru i medicinsku pedikuru. Naša Antonina radi privremene tetovaže i trajnu šminku".

U salonu ljepote i zdravlja dvije su maserke iz Mariupolja. Mlađa je kući educirala kolege, što bi voljela nastaviti. Pobjednica je brojnih natjecanja u struci, kipar je za tijelo s više od 14 tisuća odrađenih terapija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IPAK ĆE SE ODRŽATI

Ukrajina odredila kada im počinje nogometno prvenstvo: 'U blizini stadiona bit će skloništa'

Image
IPAK ĆE SE ODRŽATI

Ukrajina odredila kada im počinje nogometno prvenstvo: 'U blizini stadiona bit će skloništa'

Margarita Skripnik, izbjeglica iz Mariupolja navodi: "U Mariupolju nije ostao nitko od mojih, a i nemam se gdje vratiti. Roditelji su mi ostali u Ukrajini, no hvala Bogu napustili su Donjecku oblast, ali kako nigdje u Ukrajini nije sigurno nadam se da ću ih uskoro dovesti ovamo".

Inna Abalyaninova je stigla prije tri mjeseca i već ima već ima hrvatske certifikate. U Mariupolju je zadnji dan na poslu bila 23. veljače.

Upravo se čita

Image
božićni sajam

Vikend advent inspekcija Danasa. Provjerili smo cijene i ponudu adventa u Beču

"Imala sam svoj salon, radila sam, pomagala ljudima u oporavku i rehabilitaciji. Ni na kraj pameti mi nije bilo da će mi se u jednoj noći promijeniti cijeli život i da ćemo morati krenuti ispočetka", kaže.

Margarita Khabarova je certificirana majstorica za najsuvremenije trendove s noktima. "Jako mi je drago što ovdje imam mogućnost raditi u svojoj struci i to mi ispunjava život", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz sravnjenog, okupiranog Hersona pobjegla je Antonina. Bar godinu dana ostaje u Rijeci, sin ide u gimnaziju, kći u osnovnu školu.

Antonina Tokalenko, izbjeglica iz Hersona govori: "Puno puta smo si postavili pitanje ostati ili ne ostati zato što nam je Ukrajina uvijek u srcu".

Voljeli bi kući, ali to je nemoguće. Zato se angažirao i suprug. Aleksandar Tokalenko, izbjeglica iz Hersona kaže: "Hvala Bogu da Hrvatska daje sve mogućnosti za razvoj pa sa svojim prijateljima razvijam posao, otvorili smo tvrtku za čišćenje".

Zaposlit će do 20 Ukrajinaca. Vrijedan su, kažu narod, što tvrdi i riječki odvjetnik koji govori ukrajinski i čiju pomoć su tražili mnogi. Stefano Segnan, odvjetnik iz Rijeke zaključuje: "Svi su se htjeli snaći na neki način, da li otvaranjem nešto svojega ili zapošljavanja u neku firmu tu u Hrvatskoj"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko od njih, unatoč želji, nema se gdje vratiti. Hrvatska je njihov novi dom.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Burilović opet predsjednik HGK

Više s weba