PROMOCIJA PLUS ZA RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ i dalje uvjerljivo prvi. Na drugoj poziciji, prvi put u 18 godina od kada se pr...

10.10.2021. u 18:40/ Damira Gregoret

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi CRO Demoskop za listopad. Detalje ima Damira Gregoret

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi CRO Demoskop za listopad i otkriva kakav je rejting stranaka i političara. Rezultate je u RTL-u Danas analizirala Damira Gregoret.

Pad rejtinga vidljiv je u redovima svih vodećih oporbenih stranaka, a na tim krilima ponovno raste vladajuća stranka.

Rejting stranaka

HDZ i u listopadu bira najviše ispitanika; s gotovo 28 posto rejting te stranke ostaje stabilan, uz blagi rast (27,3 posto podrške su imali u prethodnom mjerenju).

Na drugoj poziciji, prvi put u 18 godina od kada se provodi ovo istraživanje, nije SDP nego platforma MOŽEMO! s 17,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raskoljeni SDP je, uz pad potpore, treći s 16,1 posto. Podsjećamo, u rujnu su imali podršku 17,9 posto ispitanika.

Pad rejtinga u odnosu na rujan (17,2 posto) bilježi i MOŽEMO!, koji se ozbiljno poskliznuo na kadroviranju u Holdingu, i SDP čiji se i Klub u Saboru raspao pa su i tamo treća opcija. Napomena da se to dogodilo u petak, a istraživanje je završeno u četvrtak prije službenih izbacivanja.

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

Image
Foto:
Image

Oporbena stranka u kojoj nema potresa - MOST još je u rujnu istisnuoDomovinski pokret s četvrte pozicije koju ima i sada, ali u odnosu na prošli mjesec (7,7 posto) rejting je nešto niži - 6,7 posto. Domovinskom pokretu, koji je jučer i formalno dobio novog predsjednika Ivana Penavu, potpora je i dalje niska - 3,7 posto. U rujnu je ona iznosila 3,8 posto. Svi ostali su i od toga daleko, od HSS-a(1,3 posto).

Image
Foto:
Image

Pa s istim rejtingom slijede Centar, Fokus, Živi zid...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još niže su svi ostali: IDS (listopad 1,1 posto - rujan 1,0 posto), HNS (listopad 1,1 posto - rujan 0,79 posto), pa tek onda Suverenisti koji su se prošlog vikenda okrupnili i u čije je redove došao Miroslav Škoro. Velikim očekivanjima unatoč potpora im je 1 posto. Mjesec prije bili su na 0,70 posto. Potresi i izbacivanja u oporbenim redovima povećali su udio neodlučnih na vidimo više od 16 posto. Podsjećamo, prošli mjesec neodlučnih je bilo 13,7 posto.

Image
Foto:
Image

Najpozitivniji političari

Na ljestvici najpozitivnijih političara vrh i dalje drži predsjednik Republike Zoran Milanović. S gotovo 22 posto povećao je prednost na vrhu u odnosu na rujan (18,7 posto).

Rast, ali blaži, bilježi i predsjednik Vlade; Andrej Plenković najpozitivniji je za gotovo 18 posto ispitanika. Mjesec prije, to je smatralo 16,4 posto ispitanika. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ostaje treći, ali treći mjesec za redom potpora mu pada (listopad 9,9 posto - rujan 12,8 posto). Uslijed prozivki bivših članova Holdinga koje je i postavio bez javnog natječaja do odlaska i ravnatelja i Upravnog vijeća bolnice Srebrnjak, u listopadu je Tomaševićev rejting, dakle, ispod deset posto.

Image
Foto:
Image

Svi ostali su daleko: od ministra financija Zdravka Marića (listopad 2,1 posto - rujan 2,5 posto) koji je četvrti, preko Bože Petrova (listopad 1,3 posto - rujan 0,9 posto)  i Vilija Beroša (listopad 1,0 posto - rujan 0,9 posto). Sa slabim rejtingom, ali u top deset ušla je Karolina Vidović Krišto (listopad 0,8 posto - rujan 0,55 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

Tek nakon toga je novi šef Domovinskog pokreta Ivan Penava (listopad 0,7 posto - rujan 0,3 posto). Isti je rejting i Peđe Grbina (listopad 0,7 posto - rujan 2,19 posto), predsjednika stranke koja se raspada i Sandre Benčić (listopad 0,7 posto - rujan 0,6 posto), saborske zastupnice platforme MOŽEMO!.

I dalje je najviše građana koji poručuju da je najpozitivniji političar - NITKO (22, 6 posto). Prošli mjesec to je mislilo 21,6 posto ispitanika.

Image
Foto:
Image

Najnegativniji političari

Isti, vodeći dvojac političara u zemlji, ali s obrnutim redoslijedom na vrhu je i neprestižne ljestvice. Iako s nešto nižim negativnim doživljajem premijer Plenković ostaje najnegativac u zemlji; stav je to gotovo četvrtine ispitanika (listopad 23,6 posto - rujan 24,2 posto).

Predsjednik Milanović ostaje drugi izbor, uz značajniji pad negativnog doživljaja (listopad 11,9 posto - rujan 14,1 posto). Peđa Grbin (listopad 4,8 posto - rujan 2,1 posto) udvostručio je negativni doživljaj i skočio na treće mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

Slijede predsjednik Sabora Jandroković (listopad 4,6 posto - rujan 2,7 posto), pa i dalje potpredsjednik Sabora Miroslav Škoro (listopad 4,3 posto - rujan 6,4 posto), a onda i ministar zdravstva Vili Beroš (listopad 2,8 posto - rujan 1,6 posto), pa Milorad Pupovac (listopad 2,5 posto - rujan 2,7 posto).

Image
Foto:
Image

U top deset najnegativaca još su i Zlatko Hasanbegović (listopad 1,6 posto - rujan 2,1 posto) i Hrvoje Zekanović (listopad 1,6 posto - rujan 0,7 posto), a da su negativni svi političari misli gotovo 12 posto građana. Prošli mjesec to je mislilo skoro 13 posto ispitanika.

Image
Foto:
Image

Ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora

Dolazimo i do ocjena Ureda Predsjednika, Vlade i Sabora gdje je, prilično neočekivanom, ali kod svih vidljiv - rast. Pantovčak je podebljao trojku iz rujna (3,09) i približio se vrlo dobrom (3,21). Dobar tri (2,51) u listopadu imaju i Banski dvori, u rujnu to je bilo 2,44, a iako je prosječna ocjena nešto viša parlamentu je ostao dovoljan (dva). Mjesec prije to je iznosilo 2,15.

Image
Foto:
Image

Smjer kretanja zemlje

Završavamo sa smjerom kretanja zemlje kojeg još više građana smatra pogrešnim - gotovo 63 posto. Mjesec dana prije bilo ih je 62 posto. Optimističnih je slično kao i u rujnu, 23 posto, s tim da je među njima najviše glasača vladajućeg HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

NAPOMENA: Istraživanje je provedeno od 4. do 7. listopada 2021. godine na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Nikola Vikić-Topić nam se javio iz srca crvene zone, podno Velebita: slijedi nagla promjena vremena koja će zahvatiti veći dio Hrvatske

Više s weba