PROMOCIJA PLUS ZA RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u i SDP-u blagi pad podrške, Domovinski pokret ispred Mosta! Plenković i Milano...

7.3.2021. u 18:55/ Damira Gregoret

Rezultate CRO Demoskopa donosi i analizira Damira Gregoret

Kakav je rejting stranaka i političara u ožujku? RTL vam ekskluzivno donosi novi CRO Demoskop.

Rejting stranaka

Vladajuća stranka ostaje prvi izbor s 27 posto, ali od početka godine, već treći mjesec zaredom HDZ bilježi pad rejtinga. Isti trend, s nešto manjim padom, vidljiv je i kod SDP-a (19,5 posto) koji je, sad već tradicionalno, na drugoj poziciji.

Image
Foto:
Image

Prava bitka vodi se za treću poziciju na kojoj je i u ožujku platforma Možemo! - nešto iznad 8 posto.

Za vratom im puše Domovinski pokret (7,5%), sada bez Miroslava Škore u imenu. Ta je opcija, uz rast rejtinga, ovoga mjeseca pretekla MOST (7,2%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

Stranka preminulog gradonačelnika Milana Bandića (2,1%), koja bi njegovu aktualnu zamjenicu mogla kandidirati za gradonačelnicu, bilježi rast. Raste i FOKUS (1,5%) koji je utrostručio rejting iz veljače. 

Nešto slabiji je rejting Centra (1,4%) koji bilježi pad, slijede Čačićevi Reformisti (1,2%), pa Živi zid (1,2%) koji više nije parlamentarna opcija.

Upravo se čita

Image
kod glinske poljane

Noćas potres 3,0 prema Richteru na Banovini

Image
Foto:
Image

HSS (1,1%)Kreše Beljaka pada, građani očito nisu impresionirani novom akvizicijom u Splitu, Sinišom Vucom koji je njihov kandidat za gradonačelnika. Pada i IDS (1,1%), a bazen neodlučnih ostaje važan, moguće i presudan - gotovo16 posto

Image
Foto:
Image

Pozitivci

S trona ljestvice najpozitivnijih predsjednik je smijenio premijera! Zorana Milanovića, koji je trenutno u novom obračunu oko čelnog čovjeka Vrhovnog suda, najviše ispitanika; 18 posto, smatra najpozitivnijim političarom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

Da je to premijer Plenković poručuje manje od 16 posto ispitanika, što je 4 postotna boda manje nego u veljači. Trend pada osobnog rejtinga premijera vidljiv je četvrti mjesec zaredom. Iako u istom razdoblju raste rejting kandidatu za gradonačelnika Zagreba, Tomislav Tomašević (3,9%) i dalje je daleko od vodećeg dvojca. Baš kao i predsjednik SDP-a Peđa Grbin (3,4%).

Nešto bolji rejting imaju čelnici dvaju desnih opcija, Domovinskog pokreta (2,5%) i MOST-a (2%), koji se nisu uspjeli dogovoriti oko zajedničkog izlaska na lokalne izbore. Tek iza njih je ministar financija Zdravko Marić (1,5%), dok je Nitko (22,2%) građanima još privlačniji nego prošlog mjeseca.

Image
Foto:
Image

Negativci

Nešto češće nego tada građani poručuju da im je najnegativniji političar premijer Plenković; tako ga vidi gotovo četvrtina ispitanika. Da je to predsjednik Republike poručuje 12,5 posto, gotovo 4 postotna boda više nego u veljači.

Image
Foto:
Image

Manji rast negativnog doživljaja vidljiv je kod Miroslava Škore (4,4%) koji želi biti i gradonačelnik Zagreba, a češće je negativnu ocjenu dobio i predsjednik Sabora (4,0%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijede Tomislav Ćorić (2,8%), Milorad Pupovac (2,6%), pa Hrvoje Zekanović (1,6%). U neprestižnih top deset još su i prvi čovjek Nacionalnog stožera, bivša predsjednica, Nikola Grmoja i Tomislav Tomašević, a i dalje je dosta građana koji poručuju: svi su negativni (11,0%)

Image
Foto:
Image

Ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora

Moguća posljedica su i ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora: trojka i dvije dvojke, s tim da je u ožujku kod svih vidljiv pad prosječne ocjene.

Image
Foto:
Image

Društveni optimizam

Pesimizam oko smjera kretanja zemlje blago je pao, ali i dalje gotovo 70 posto građana smatra da idemo u pogrešnom smjeru.

Image
Foto:
Image

Nešto više od dva mjeseca uoči lokalnih izbora, kao rezultat pretkampanje, pandemije koja traje i cijepljenja koje se propagira iako cjepiva nema dovoljno, manje od petine građana smjer ocjenjuje dobrim

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAPOMENA: Istraživanje je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 1300 ispitanika od 2. do 4. ožujka 2021. godine. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Općina poznata po šamanu i halucinogenoj buniki, sada je prvak u cijepljenju. Saborsko na 61% zbog obiteljske doktorice, pripadnice Hare Krišne

Više s weba