ANALIZIRA DAMIRA GREGORET

Cro Demoskop: SDP povećao prednost nad HDZ-om, Škoro raste! Kovač među najnegativnijima

8.3.2020. u 18:54/ Damira Gregoret

Ekskluzivno istraživanje RTL-a i Promocije plus donosi CRO Demoskop za ožujak

Mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija plus, donosi i analizira Damira Gregoret.

U ožujku, u odnosu na veljaču, ima promjena u rejtinzima, ali sam poredak na vrhu je - isti.

SDP ispred HDZ-a

Image
Foto: RTL
Image
RTL

SDP je i treći mjesec zaredom prvi izbor s 29,3 posto potpore. Kod SDP-a je u tom razdoblju vidljiv nastavak rasta dok HDZ, stranka u kojoj traje žestoka unutarstranačka kampanja, istodobno bilježi blagi pad. Sada su na 26,7 posto. Treća snaga je prije dva tjedna predstavljeni Domovinski pokret Miroslava Škore. Tu opciju bira 11,5 posto ispitanika, 2 postotna boda više nego njegovu nezavisnu listu u veljači. 

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Most, s kojim bi se Škorina opcija mogla udružiti, ali zasad nije, od siječnja bilježi pad, sada su na 4,8 posto. HSS je na istome, 2,3 posto. Nezavisna lista europarlamentarca Mislava Kolakušića pada na 2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
RTL

Stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića posljednja tri mjeseca je na istome - 1,4 posto. Na istome je, u istom razdoblju i IDS1,3 posto. Sličan je rejting i Živog zida (1,2 posto) koji blago raste...

Image
Foto: RTL
Image
RTL

 ...baš kao i stranka njihova bivšeg člana Ivana Pernara. HDZ-ov partner HNS (1,2 posto) nastavlja trend pada. HSU je na 1,1 posto.

Upravo se čita

Image
transakcije iza sp-a

Vatreni već sada nadomak zaradi od drugog mjesta u Rusiji, a nezamislive iznose tek mogu zaraditi

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Jednaki rejting ima i Pametno, a najveći međumjesečni pad bilježe Hrvatski suverenisti (0,9 posto), očito na račun rasta stranke Miroslava Škore. Isti rejting protekla tri mjeseca imaju Neovisni za Hrvatsku...

Image
Foto: RTL
Image
RTL

...ista situacija je i sa START-om. Ispod jedan posto su i GLAS i HSLS0,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
RTL

Ostalih je 1,2 posto, a neodlučnih nešto manje nego u veljači -  9,8 posto.

Milanović na vrhu ljestvice najpozitivnijih političara

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Na ljestvici najpozitivnijih političara vrh je u ožujku zadržao predsjednik Republike Zoran Milanović. Da je on najpozitivniji političar smatra 19,4 posto ispitanika. Proteklih mjeseci kontinuirano bilježi rast pozitivnog doživljaja. To je vidljivo i u percepciji Andreja Plenkovića – pozitivnim ga smatra 16,9 posto ispitanika, što je najbolji rezultat predsjednika Vlade u godinu dana. Baš kao i njegov pokret Miroslav Škoro je treći izbor, i on bilježi rast, ali ima nešto niži rejting od stranke – 7,3 posto

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Ostali su na tek na 2 posto i niže. Europarlamentarac Mislav Kolakušić je na 2,1 posto, ministar zdravstva Vili Beroš, aktivan zbog koronavirusa, bilježi rast pozitivnog doživljaja (2 posto), a bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izašla je iz fokusa kod ispitanika i pada na samo 1,4 posto

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Jednaki rejting - 1,2 posto imaju: Ivan Pernar, Zdravko Marić, ali i unatoč vodstvu SDP-a, predsjednik te stranke Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Ivo Stier, bivši Plenkovićev partner, a sada u opciji koja ga želi rušiti je nešto iznad 1 posto.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Da je najpozitivniji političar Nitko smatra 16,5 posto ispitanika. Ostalih je 4,8, a ne zna 15,2 posto ispitanika. 

Plenković i Bandić predvode ljestvicu najnegativnijih političara

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Iako u protekla četiri mjeseca bilježi pad negativnog doživljaja, i dalje je na vrhu ljestvice najnegativnijih političara Andrej Plenković kojeg tako vidi 19,7 posto ispitanika. Na drugom je mjestu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (11,5 posto) kod kojeg je vidljiv blagi rast negativnog doživljaja. Miro Kovač (6,1 posto), Plenkovićev izazivač na izborima u HDZ-u, skočio je na treće mjesto ove neprestižne ljestvice. Najnegativnijim ga smatra deset puta više ispitanika nego prošlog mjeseca.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Iako bilježi pad negativnog doživljaja predsjednik Republike Zoran Milanović je četvrti izbor: takvim ga vidi 5,6 posto ispitanika. Milorad Pupovac (5,3 posto) je gotovo četiri puta češće negativno ocijenjen, a blagi rast negativnog doživljaja vidljiv je i kod Davora Bernardića (4,2 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
RTL

Dvostruko više ispitanika nego u veljači negativno ocjenjuje Milijana Brkića (3,7 posto), aktualnoga Plenkovićevog zamjenika koji ga želi rušiti preko Opcije za promjene. Triput češće je negativno ocijenjen i SDP-ov Nenad Stazić (2,3 posto) kojeg su, kao lutku djeteta gej para, spalili na karnevalu u Imotskom. Među negativcima je još jedan SDP-ovac, Gordan Maras (1,6 posto). 

Iz fokusa je potpuno ispao bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić (1,6 posto).

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Da su Svi političari negativni poručuje 7,3 posto ispitanika. Ne zna gotovo 14 posto.

Vladi i Saboru - dvojke

Image
Foto: RTL
Image
RTL

I na kraju – školske ocijene: Vlada blago pada, no i dalje čvrsta dvojka (2,20), dok je Sabor, u kojem su klupe i dalje uglavnom poluprazne, na istome kao prošlog mjeseca – također dovoljan – dva (1,98). Idući mjesec testirat ćemo i mišljenje ispitanika o radu Ureda novog predsjednika Republike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje CRO Demoskop za veljaču pročitajte OVDJE

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 3. do 6. ožujka 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Građani pohrlili na ponudu godine: 276 vozila državnih institucija na bubnju s početnom cijenom od 200 kuna

Više s weba