OGLAS

ANALIZIRA DAMIRA GREGORET

Ekskluzivno! Cro Demoskop: SDP učvrstio vodstvo pred HDZ-om, Plenković i Bandić najnegativniji

6.2.2020. u 19:00/ Damira Gregoret

Ekskluzivno istraživanje RTL-a i Promocije plus donosi CRO Demoskop za veljaču


Mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija plus, donosi i analizira Damira Gregoret.

SDP je drugi mjesec zaredom zadržao prednost ispred HDZ-a. Iako je ona i dalje unutar statističke pogreške, prednost je blago povećana.


SDP ispred HDZ-a

Image
Foto:
Image
Image
Foto: RTL
Image
RTL

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom veljače, SDP bi zaokružilo najviše birača - 28,9 posto. Postotni bod više nego prije mjesec dana, a čak 13 postotnih bodova više nego u veljači prošle godine. HDZ je na 26,8 posto. Slično kao prošlog mjeseca, a u odnosu na prošlogodišnju veljaču stranka na vlasti bilježi pad od gotovo 2 postotna boda.

Image
Foto:
Image
Image
Foto: RTL
Image
RTL

Dok se čeka da Miroslav Škoro formira stranku, njegova nezavisna lista je treći izbor za 9,4 posto ispitanika. MOST, koji je Škoru podržao na predsjedničkim izborima, uz blaži pad je na 5,1 posto. I Lista Mislava Kolakušića je u u padu - tek na pola puta do izbornog praga (2,5 posto).

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Pad bilježi i HSS - sada je na 2,3 posto, a sličan je rejting i Hrvatskih suverenista (2,2 posto) kojima je dio birača očito prešao Škori, s kojim bi se tek trebali formalno udružiti. Stranka zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića je na 1,4 posto.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Oko jedan posto, bez rasta ili uz pad su i Pametno (1,3 posto), HDZ-ov partner HNS (1,3 posto), IDS (1,3 posto) i Živi zid (1 posto). Isti rejting kao njegova bivša stranka ima Stranka Ivana Pernara.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Ispod 1 posto su Start (0,9 posto), Neovisni za Hrvatsku (0,9 posto) i HSLS (0,7 posto).


Image
Foto: RTL
Image
RTL

Baš kao i HSU (0,7 posto) I GLAS (0,6 posto). Ostalih je 1,6 posto, a unatoč velikom broju stranaka i lista više od 10 posto ispitanika je - neodlučno. 

Milanović i Plenković najpozitivniji političari

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Kada se radi o osobnim rejtinzima političara, na vrhu su i dalje izabrani predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

Na krilima pobjede na predsjedničkim izborima listu predvodi Zoran Milanović. Kao i u siječnju, on je prvi izbor - 18,8 posto anketiranih izabranog predsjednika smatra najpozitivnijim političarom. To je dva postotna boda više nego u siječnju, iako se slabo pojavljivao u javnosti. Odjeknula je jedino odluka da prisegne na Pantovčaku, a ne kao dosad na Trgu svetog Marka.

Andreja Plenkovića bira 15,5 posto ispitanika, što je njegov najviši rejting u proteklih godinu dana. 


Upravo se čita

Image
BROJNA DOGAĐANJA

Od ljetne destinacije, sve više postajemo cjelogodišnji hit. Za blagdane se očekuje 600.000 noćenja turista

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Iako ostaje treći izbor, Miroslav Škoro još se više udaljio od vodećeg dvojca. Bira ga manje od 5 posto ispitanika, no to je gotovo dvostruko viši rejting od onoga predsjednice na odlasku. I Kolinda Grabar-Kitarović bilježi pad i sad je najpozitivnija za samo 2,6 posto ispitanika. Usporedbe radi, prije godinu dana imala je sličan rejting kao sada Milanović.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Nešto manje ima ministar financija Zdravko Marić (2,5 posto), čiji rejting raste. Slijede Mislav Kolakušić (2 posto) i Dario Juričan (1,9 posto) iako obojica bilježe pad.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Ispod toga su Davor Bernardić (1,4 posto), novi ministar zdravstva Vili Beroš (1,3 posto) i Davor Ivo Stier (1,2 posto) koji putem opcija za promjene želi srušiti Plenkovića na izborima u HDZ-u. Mire Kovača, direktnog Plenkovićeva izazivača, nema u top deset. 

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Da je najpozitivniji političar "Nitko" poručuje nešto više ispitanika nego u siječnju - 18 posto. Ostalih je 3,9, a ne zna 15,1 posto.  


Najnegativniji Plenković i Bandić

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Na listi najnegativnijih političara, baš kao i u siječnju, vrh ljestvice drže premijer Andrej Plenković i njegov koalicijski partner Milan Bandić. Iako stoji nešto bolje nego u siječnju, najviše ispitanika - 21,2 posto - poručuje da je Plenković najnegativniji političar. Odmah iza njega je Milan Bandić, oko čije se potpore lomi zagrebački HDZ. Više od 11 posto negativno ga ocjenjuje, što je najgori rejting zagrebačkoga gradonačelnika u proteklih godinu dana.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Treći izbor među negativcima je prošlog mjeseca smijenjeni ministar zdravstva Milan Kujundžić (6,9 posto) kojeg ispitanici negativno ocjenjuju šest puta češće nego u siječnju. Slični je postotak onih koji smatraju da je najnegativniji Zoran Milanović (6,8 posto) iako u odnosu na prošli mjesec, kada je izabran za predsjednika, bilježi pad negativnog doživljaja.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Znatan rast tog doživljaja vidljiv je kod Kreše Beljaka (6 posto), gotovo peterostruki. U top deset negativnih političara su i Davor Bernardić (4,1 posto) i Kolinda Grabar-Kitarović (2,5 posto). 

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Baš kao i Tomislav Karamarko (2,5 posto) koji je uvelike povećao negativni doživljaj, a sve se događa paralelno s iščekivanjem hoće li i on u utrku za prvog čovjeka HDZ-a. Upitan je i angažman Milijana Brkića (1,6 posto) na tim izborima i on je na ovoj ljestvici, baš kao i Milorad Pupovac (1,5 posto).


Image
Foto: RTL
Image
RTL

Da su negativni baš svi političari poruka je gotovo 8 posto ispitanika. Ostalih je 3,5 posto, a ne zna - oko 13 posto.

Školske ocjene Vlade i Sabora

A na kraj - školske ocjene. U godini u kojoj se održavaju parlamentarni izbori ispitanici Vladi Andreja Plenkovića daju čvrstu, ali ipak samo dvojku (2,23), a istu prosječnu ocjenu, ali s još slabijim prosjekom, ima Hrvatski sabor (1,98). I jednoj i drugoj strani Markova trga građani su, u odnosu na siječanj, dali nešto niže ocjene. 

Istraživanje CRO Demoskop za siječanj pročitajte OVDJE

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 31. siječnja do 4. veljače 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.


Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Love island Australija
Viola boje mora
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
default_cta
Stanje nacije
Igra moje sudbine
Život na vagi
Senke nad balkanom
Booba u kuhinji
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
još ne znaju što se dogodilo

Tomašević o urušenom Jakuševcu: 'Sanirat ćemo ga do kraja godine. Utvrdit ćemo što se dogodilo da se ne ponovi'


Više s weba