promocija plus za rtl

EKSKLUZIVNO DONOSIMO: Posljednja anketa prije drugog kruga u Splitu prednost daje Puljku, ali još se sve može...

27.5.2021. u 18:55/ Damira Gregoret

Split će u poslije nedjeljnih izbora preuzeti novi gradonačelnik, a kolike šanse za to imaju dva kandidata otkriva istraživanje Promocije plus

Nakon Zagreba, Osijeka i Rijeke donosimo posljednje istraživanje uoči odluke građana u drugom krugu lokalnih izbora - na redu je Split. U tom se gradu vodi najnapetija bitka jer je kandidat Centra Ivica Puljak HDZ-ova Vicu Mihanovića u prvom krugu pobijedio s manje od četiri postotna boda prednosti.

Rezultate ekskluzivnog istraživanja Promocije plus za RTL predstavila je Damira Gregoret.

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL

EKSKLUZIVNO Zadnja anketa prije konačne bitke za Zagreb: Tomašević ima ogromnu prednost pred Škorom!

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL

EKSKLUZIVNO Zadnja anketa prije konačne bitke za Zagreb: Tomašević ima ogromnu prednost pred Škorom!

I Split će, kao i Osijek, Zagreb i Rijeka, od nedjelje imati novog gradonačelnika. Ni u Splitu se aktualni gradonačelnik, HDZ-ov Andro Krstulović Opara, nije kandidirao za još jedan mandat. Svoju bi poziciju rado prepustio stranačkom kolegi Vici Mihanoviću kojeg javno podupire, no prema rezultatima istraživanja, za to veće šanse ima pobjednik prvog kruga, kandidat Centra Ivica Puljak.

Image
Foto:
Image

Bira ga gotovo 46,7 posto splitskih birača, dok se za Mihanovića odlučilo 38,9 posto ispitanika. Puljak je u prvom krugu osvojio gotovo dvije i pol tisuće glasova više od Mihanovića, ali sada se među njima dijele glasovi kandidata koji su u prvom krugu ispali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik postotak neodlučnih

Koliko će bitka u nedjelju biti tijesna, govori i postotak neodlučnih birača (12,2 posto) koji mogu i promijeniti pobjednika, osobito kada u sve uračunamo i statističku grešku!

Od Splićana koji će izići na izbore, njih 46,9 posto bira Puljka, a vidimo da je sličan i postotak Splićanki (46,4). Mihanovića, pak, muški birači biraju nešto češće od žena (42 posto u odnosu na 35,9).

Upravo se čita

Image
napredak tehnologije

'Nebo više nije granica'. Na letovima uskoro pozivi s mobitela i korištenje aplikacija

Image
Foto:
Image

Gledano po dobnim skupinama, Puljak najbolje stoji među najstarijim sugrađanima. Najčešće ga planiraju zaokružiti stariji od 70 godina (53,8 posto). Mihanović najbolje stoji među građanima u dobnoj skupini od 50 do 59 godina (43,2 posto), dok plan da u nedjelju ponište listić najčešće imaju najmlađi birači (čak 6,3 posto).

Image
Foto:
Image

Kad je u pitanju obrazovanje birača, Puljak najbolje stoji kod visoko obrazovanih (57,7 posto). U toj skupini Mihanović ima najmanje birača, a najviše ih ima među biračima bez obrazovanja (66,7 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

Dolazimo i do svjetonazorskog usmjerenja gdje je očekivano vidljivo da kandidata Centra najčešće biraju građani ljevice (92,6 posto). Pjevanje ustaške pjesme u mladosti očito mu nisu zamjerili, dok Mihanović najbolje stoji kod sugrađana desnog usmjerenja (84 posto).

Image
Foto:
Image

Kako stoje kod birača drugih kandidata?

Upravo se ovi podaci vide i u raspodjeli glasova opcija koje su ispale u prvom krugu. Među biračima stranke Željka Keruma, Mihanović je uvjerljivo prvi izbor: 72,2 posto, dok ih 16 posto planira zaokružiti Puljka iako je Kerum javno pozvao na glasanje za Mihanovića. Malo je neodlučnih (dva posto), ali 9,8 posto birača HGS-a poništit će listić. Podsjetnik da je za Keruma u prvom krugu glasalo gotovo 10 tisuća Splićana!

Image
Foto:
Image

SDP-ov kandidat 16. svibnja je osvojio upola manje glasova, a uvjerljivu potporu u drugom krugu SDP-ovi birači daju Ivici Puljku, njih čak 82,9 posto.

Image
Foto:
Image

Još uvjerljiviju potporu Puljku daju birači koalicije oko MOŽEMO!, njih 94 posto. Zanemariv je postotak onih koji su za Mihanovića (4,3 posto), a malo je i neodlučnih (1,7 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

U Gradsko vijeće ušao je i Most, čiji su članovi podijeljeni, ali nešto češće od HDZ-ova kandidata (38,1 posto) i oni ipak biraju kandidata Centra (41 posto).

Image
Foto:
Image

Puljak je češći odabir i kod građana koji su glas dali listi poduzetnika Tomislava Mamića i Branke Ramljak (40 u odnosu na 23,6 posto), no ovdje je značajan postotak neodlučnih (36,4 posto).

Image
Foto:
Image

Hoće li Split ponovno izabrati HDZ-ova gradonačelnika ili u zgradu Banovine dolazi Ivica Puljak? Utrka je tijesna, a odluka je na Splićanima s pravom glasa. 

U nedjelju, kad se provodi jedina prava anketa, pozivamo vas da sve o izlaznosti i rezultatima pratite na RTL-u. Od izvanrednih vijesti tijekom cijelog dana, do prvih rezultata i cjelovečernje emisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz nezaobilaznu analizu rezultata, tko slavi, a tko tuguje doznajte od naših reportera koji će se javljati iz svih krajeva Hrvatske! 

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL ekskluzivno provela agencija Promocija plus na uzorku od 600 ispitanika u gradu Splitu 25. i 26. svibnja 2021. godine. Standardna greška uzorka je +/- 3,99 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba