PROMOCIJA PLUS ZA RTL

Ekskluzivno! Izbori u HDZ-u: Plenković vodi, a među biračima stranke Karamarko ispred Kovača

7.2.2020. u 18:32/ Damira Gregoret

RTL u suradnji s Promocijom plus donosi rezultate istraživanja o preferencijama kandidata za predsjednika HDZ-a

Nakon objave CRO DemoskopaRTL vam u suradnji s agencijom Promocijom plus donosi rezultate istraživanja o preferencijama kandidata za predsjednika HDZ-a. Rezultate analizira Damira Gregoret

Rezultati istraživanja pokazuju kako ispitanici žele da Andrej Plenković ostane na čelu HDZ-a i u drugom mandatu. 

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Iako je još neizvjesno tko će se sve uključiti u utrku jer prikupljanje potpisa za kandidaturu počinje za tri dana, Andrej Plenković u skupnom pregledu, dakle u općoj populaciji, najbolje stoji. 42,5 posto ispitanika želi da ostane predsjednik HDZ-a. Miru Kovača, bivšeg šefa diplomacije bira 17,6 posto ispitanika. Bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji se očito još lomi oko kandidature, na toj poziciji ponovno želi vidjeti 8,7 posto ispitanika.

VEZANI ČLANAK

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Da se ne mogu odlučiti, poručuje oko 5 posto ispitanika, a više od četvrtine građana je za unutarstranačke izbore u vladajućoj stranci - potpuno nezainteresirano. Očekivano, situacija među biračima HDZ-a koji će o vodstvu odlučiti je drukčija, baš kao i postoci.

Među biračima HDZ-a Karamarko ispred Kovača

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Treba reći da je uzorak ovdje znatno manji (280 ispitanika), ali pobjednik je isti, štoviše još uvjerljiviji. Za ostanak Andreja Plenkovića je više od 72 posto HDZ-ovih birača. Drugi izbor HDZ-ovaca je Tomislav Karamarko kojeg bira 12,4 posto. Miro Kovač je među stranačkim kolegama tek treći izbor s 11,4 posto. Ne zna nešto manje od 4 posto ispitanika.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Iako naravno predsjednika HDZ-a biraju samo članovi te stranke, SDP-ovi birači najčešće priželjkuju da Plenković ostane predsjednik (45 posto). Kovač je drugi izbor (17 posto), a baš nitko od SDP-ovaca ne želi Karamarkov povratak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
RTL

Među Škorinim biračima pobjednik je, s 40 posto potpore - Miro Kovač! Za Plenkovića je četvrtina (24,6 posto), a za Karamarka ni petina (18,5 posto).

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Kovač još uvjerljivije pobjeđuje i među biračima MOST-a! Da on dođe na Plenkovićevo mjesto, želi više od 70 posto njihovih birača (71,4 posto). I ovdje je Plenković drugi (14,3 posto), a Karamarko tek treći izbor (5,7 posto). Prema rezultatima, Kovač bi očito bolje prošao kao lider drugih opcija desnice nego što prolazi u vlastitoj stranci.

I u drugom krugu pobjeđuje Plenković

Ako dođe do drugog kruga u izboru za predsjednika HDZ-a 22. ožujka, kod opće populacije, u svim varijantama građani priželjkuju Andreja Plenkovića na čelu HDZ-a.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

U srazu bivšeg i aktualnog predsjednika HDZ-a za Plenkovića je 73,3 posto ispitanika. Tomislava Karamarka bira nešto iznad petine ispitanika - 20,8 posto. Plenković uzima više glasova i onih kojima je Miro Kovač prvi izbor, a neodlučnih je 5,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
DOBILA I AUTO NA POKLON

Položila vozački iz 960. puta. Potrošila tisuće funti: 'Nismo joj se usudili reći da odustane'

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Nešto lošije, ali i dalje uvjerljivo više građana Plenkovića bira u srazu s Mirom Kovačem - 63,2 nasuprot 32,6 posto. Karamarkovi birači ovdje znatno češće biraju Kovača (70,3 posto), ali to mu, čak i kad bi pridobio sve neodlučne, nije dovoljno da bude prvi izbor.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Miro Kovač pobijedit bi mogao kada Plenković ne bi bio u drugom krugu. U srazu s Karamarkom, Kovača priželjkuje gotovo 60 posto ispitanika (58,4 posto). Karamarka nešto manje od 31 posto (30,8 posto), a neodlučnih je više nego u prethodna dva sraza - gotovo 11 posto (10,8 posto). 

Naravno, ove opcije drugog kruga provedene su na općoj populaciji, a 15. ožujka na birališta će izići samo članovi HDZ-a, njih oko 210.000.

Istraživanje CRO Demoskop za veljaču pročitajte OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 31. siječnja do 4. veljače 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Više s weba

Pročitajte još

Image
POSEBNO UPOZORENJE

DHMZ upalio meteoalarme: Crveni za Velebitski kanal i Dalmaciju, narančasti za Kvarner

Više s weba