PROMOCIJA PLUS ZA RTL

Ekskluzivno! Izbori u HDZ-u: Plenković vodi, a među biračima stranke Karamarko ispred Kovača

7.2.2020. u 18:32/ Damira Gregoret

RTL u suradnji s Promocijom plus donosi rezultate istraživanja o preferencijama kandidata za predsjednika HDZ-a

Nakon objave CRO DemoskopaRTL vam u suradnji s agencijom Promocijom plus donosi rezultate istraživanja o preferencijama kandidata za predsjednika HDZ-a. Rezultate analizira Damira Gregoret

Rezultati istraživanja pokazuju kako ispitanici žele da Andrej Plenković ostane na čelu HDZ-a i u drugom mandatu. 

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Iako je još neizvjesno tko će se sve uključiti u utrku jer prikupljanje potpisa za kandidaturu počinje za tri dana, Andrej Plenković u skupnom pregledu, dakle u općoj populaciji, najbolje stoji. 42,5 posto ispitanika želi da ostane predsjednik HDZ-a. Miru Kovača, bivšeg šefa diplomacije bira 17,6 posto ispitanika. Bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji se očito još lomi oko kandidature, na toj poziciji ponovno želi vidjeti 8,7 posto ispitanika.

VEZANI ČLANAK

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
RTL

Da se ne mogu odlučiti, poručuje oko 5 posto ispitanika, a više od četvrtine građana je za unutarstranačke izbore u vladajućoj stranci - potpuno nezainteresirano. Očekivano, situacija među biračima HDZ-a koji će o vodstvu odlučiti je drukčija, baš kao i postoci.

Među biračima HDZ-a Karamarko ispred Kovača

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Treba reći da je uzorak ovdje znatno manji (280 ispitanika), ali pobjednik je isti, štoviše još uvjerljiviji. Za ostanak Andreja Plenkovića je više od 72 posto HDZ-ovih birača. Drugi izbor HDZ-ovaca je Tomislav Karamarko kojeg bira 12,4 posto. Miro Kovač je među stranačkim kolegama tek treći izbor s 11,4 posto. Ne zna nešto manje od 4 posto ispitanika.

Upravo se čita

Image
DESETAK NESTALIH

U Italiji proglašeno izvanredno stanje zbog klizišta na Ischiji: Traga se za nestalima

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Iako naravno predsjednika HDZ-a biraju samo članovi te stranke, SDP-ovi birači najčešće priželjkuju da Plenković ostane predsjednik (45 posto). Kovač je drugi izbor (17 posto), a baš nitko od SDP-ovaca ne želi Karamarkov povratak. 

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Među Škorinim biračima pobjednik je, s 40 posto potpore - Miro Kovač! Za Plenkovića je četvrtina (24,6 posto), a za Karamarka ni petina (18,5 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
RTL

Kovač još uvjerljivije pobjeđuje i među biračima MOST-a! Da on dođe na Plenkovićevo mjesto, želi više od 70 posto njihovih birača (71,4 posto). I ovdje je Plenković drugi (14,3 posto), a Karamarko tek treći izbor (5,7 posto). Prema rezultatima, Kovač bi očito bolje prošao kao lider drugih opcija desnice nego što prolazi u vlastitoj stranci.

I u drugom krugu pobjeđuje Plenković

Ako dođe do drugog kruga u izboru za predsjednika HDZ-a 22. ožujka, kod opće populacije, u svim varijantama građani priželjkuju Andreja Plenkovića na čelu HDZ-a.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

U srazu bivšeg i aktualnog predsjednika HDZ-a za Plenkovića je 73,3 posto ispitanika. Tomislava Karamarka bira nešto iznad petine ispitanika - 20,8 posto. Plenković uzima više glasova i onih kojima je Miro Kovač prvi izbor, a neodlučnih je 5,9 posto.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Nešto lošije, ali i dalje uvjerljivo više građana Plenkovića bira u srazu s Mirom Kovačem - 63,2 nasuprot 32,6 posto. Karamarkovi birači ovdje znatno češće biraju Kovača (70,3 posto), ali to mu, čak i kad bi pridobio sve neodlučne, nije dovoljno da bude prvi izbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
RTL

Miro Kovač pobijedit bi mogao kada Plenković ne bi bio u drugom krugu. U srazu s Karamarkom, Kovača priželjkuje gotovo 60 posto ispitanika (58,4 posto). Karamarka nešto manje od 31 posto (30,8 posto), a neodlučnih je više nego u prethodna dva sraza - gotovo 11 posto (10,8 posto). 

Naravno, ove opcije drugog kruga provedene su na općoj populaciji, a 15. ožujka na birališta će izići samo članovi HDZ-a, njih oko 210.000.

Istraživanje CRO Demoskop za veljaču pročitajte OVDJE

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 31. siječnja do 4. veljače 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Veliki požar zahvatio Kinu

Više s weba