PROMOCIJA PLUS ZA RTL

Ekskluzivno istraživanje: Za sukob na A1, tvrde građani, glavni krivac je Torcida, smatraju da je policija op...

4.6.2022. u 18:47/ RTL Danas

Detalje ekskluzivnog istraživanja koje je za RTL provela Promocija Plus donosi Adrian de Vrgna

Tko je kriv za nerede koji su se dogodili između navijača Hajduka i policije na odmorištu Desinec na A1 i je li reakcija policije bila opravdana - mišljenja su podijeljena, a što kažu građani?

Koji su uzroci navijačkog nasilja?

Za trećinu to je nedostatak kućnog odgoja (33,1 posto). Potreba da se dokažu sebi kao i pripadnost klubu kroz huliganske nerede navodi nešto više od 14 posto ispitanika. Da je uzrok kriza i urušavanje društvenih vrijednosti razlog nereda - smatra oko 11 posto, a potom slijede rivalstvo klubova (8,8 posto), frustracija vlastitom egzistencijom (6,3 posto).

Image
Foto:
Image

Oko 5 posto ili manje ispitanika navodi lošu ekonomsku situaciju, nezadovoljstvo klubom za koji navijaju (5 posto), lokal patriotske vrijednosti koje iskazuju kroz huliganizam (5 posto). Mediji koji neobjektivno izvještavaju ili napuhuju situaciju, kao uzrok navodi 3,8 posto ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

A tko je glavni krivac za nerede na autocesti koja je bila zatvorena 12 sati?

Najviše ispitanika - gotovo polovica - smatra da su to navijači Hajduka (46,6 posto) - zbog zaustavljanja prometa i napada na policiju. Drugi najčešći odgovor glasi - Hrvatski nogometni savez (16,8 posto), potom Uprava Dinama jer Torcidi nije dozvoljen transparent na Maksimiru (11 posto), a tek onda policija i to zbog loše sigurnosne procjene, premalo policajaca i slabe opreme (7,2 posto).

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Image
Foto:
Image

Zanimljivo - Kada se gleda po regijama osim u Dalmaciji - većina ispitanika (oko 50 posto) smatra da su glavni krivci Torcidaši. A Dalmatinci - njih više od četvrtine (27,2 posto) - krivca vide u Nogometnom savezu.

A je li reakcija policije koja je upotrijebila oružje opravdana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuno ili djelomično opravdana je za više od 56 posto ispitanih. Kada se podaci zbroje - više od trećine (34,9 posto) smatra policijsko korištenje oružja potpuno ili uglavnom neopravdano.

Image
Foto:
Image

Kada je riječ o biračima pojedinih stranaka onda oko 70 posto i HDZ-ovaca i SDP-ovaca stoji uz policiju, ali najviše birači Centra (58,9 posto) misle da je policija pretjerala - tek trećina podržava reakciju (35,6 posto).

Pa kako riješiti problem navijačkih nereda i kako kazniti odgovorne?

Više godina u zatvor huligane bi poslalo oko 38 posto anketiranih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

Za četvrtinu stvar bi se riješila visokim novčanim kaznama (25,6 posto).

Image
Foto:
Image

Obavezan rad za opće dobro kao rješenje vidi 16 posto,

Image
Foto:
Image

Nešto manje bi huliganima trajno zabranilo dolazak na stadione (14,9 posto).

Image
Foto:
Image
Image
Foto:
Image

Da kazne treba povećati dominantan je stav. Gotovo 80 posto bi takvo što potpuno ili uglavnom podržalo povećavanje kazni. Tek 8 posto ispitanih je protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

Možda je onda to rješenje kako se izgredi s autoceste ne bi ponovili. A možda kao društvo trebamo puno više raditi na prevenciji i kulturi nenasilja. Svakako - na potezu je vlast.

NAPOMENA: Istraživanje je provedeno od 1. do 3. lipnja 2022. godine na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ne daju dirat' u more

Od Pule do Makarske transparentima protiv novog zakona: 'Va vražju mater hote, ne damo naše grote'

Više s weba