IZBORI U HDZ-U

Ekskluzivno! Plenković vodi u borbi za predsjednika! Iznenađenje u utrci za potpredsjednike

9.3.2020. u 19:02/ Damira Gregoret

RTL u suradnji s Promocijom plus donosi rezultate istraživanja o preferencijama kandidata za vodstvo HDZ-a

Nakon objave CRO DemoskopaRTL vam u suradnji s agencijom Promocijom plus donosi rezultate istraživanja o preferencijama kandidata za vodstvo HDZ-a. Rezultate analizira Damira Gregoret

Po rezultatima i u općoj populaciji i među biračima HDZ-a bolje stoji aktualni predsjednik HDZ-a, uz ogradu da će na izborima odlučivati samo članovi HDZ-a.

Plenković vodi i u općoj populaciji i među biračima HDZ-a

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Da Plenković i iduće četiri godine bude prvi čovjek HDZ-a poručuje 46,5 posto ispitanika opće populacije. Miru Kovača bira nešto više od četvrtine - 26,2 posto. Plenkovića znatno češće priželjkuju SDP-ovci, a Kovača birači Domovinskog pokreta Miroslava Škore i MOST-a.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Uz to napomena da ima neodlučnih (6,8 posto), ali i da petinu (20,4 posto) ispitanika izbori u HDZ-u ne zanimaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANAK

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Među onima koji su se izjasnili kao birači HDZ-a (278 ispitanika) Plenković još uvjerljivije pobjeđuje -  77,6 posto, dok Kovača na njegovu mjestu želi 20,4 posto HDZ-ovaca. Treba reći da i ovdje kao i među općom populacijom oba kandidata bilježe rast potpore u odnosu na veljaču jer je tada još postojala opcija da se Tomislav Karamarko kandidira. 

Upravo se čita

Image
NA PODRUČJU KARLOVCA

Prepoznajete li ovog muškarca? Policija ga traži zbog oštećenja tuđe imovine

Ovdje je vidljivo da prema svjetonazorskim pozicijama Plenković bolje stoji širom cijelog političkog spektra. Uzima više i onih koji se izjašnjavaju kao lijevo krilo stranke, ali češći je izbor i kod desnog krila HDZ-a!

Medved ispred Penave u bitci za zamjenika predsjednika HDZ-a 

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Plenkovićev kandidat za zamjenika je Tomo Medved, a Kovačev Ivan Penava. U njihovoj borbi među općom populacijom je gusto, Medved tijesno pobjeđuje (Medved 35,3 posto, Penava 33,4 posto), ali među HDZ-ovim biračima ta je pobjeda znatno uvjerljivija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za aktualnog ministra branitelja Tomu Medveda (59,2 posto) izjasnilo se gotovo 60 posto HDZ-ovih birača, dok vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu bira 36,7 posto ispitanika.

Brkić nije među četvero najjačih u utrci za potpredsjednike HDZ-a 

Image
Foto: RTL
Image
RTL

U izborima za potpredsjednika devetoro je kandidata, a bira ih se četvero. I u općoj populaciji i među HDZ-ovim biračima Milijan Brkić, koji je slovio kao glavni operativac u stranci, sada kada je on u kampanji, nije među odabranima.

Rezultati dvaju suprotstavljenih timova su - cik-cak! I kod opće populacije, a kod HDZ-ovih birača još uvjerljivije, prvi je izbor za potpredsjednika Davor Ivo Stier (25,7 posto), kandidat "Opcije za promjene" koji je prije četiri godine bio Plenkovićeva desna ruka, a sada ga preko Kovača, želi rušiti. Više od četvrtine birača HDZ-a njega želi za potpredsjednika. Drugi izbor je Oleg Butković (19,6 posto), aktualni ministar i kandidat s Plenkovićeve liste, a treći smijenjeni ministar iz Plenkovićeve Vlade Tomislav Tolušić (13,9 posto) koji također podržava Kovača. Posljednji među njima je Plenkovićev: Ivan Anušić (10,2 posto) koji je vodio kampanju bivšoj predsjednici Republike.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Milijana Brkića, kojeg je Plenković naslijedio sa stranačkog Sabora održanog prije pada tadašnje Vlade kao svog zamjenika u stranci za potpredsjednika priželjkuje 7,8 posto birača HDZ-a, Branka Bačića (6,9 posto) nešto manje, a ispod pet posto su Zdravka Bušić (4,9 posto), Hrvoje Tomasović (4,5 posto) i Ivan Kujundžić (1,6 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da će u nedjelju riječ, odnosno glas imati samo članovi HDZ-a, njih oko 210 tisuća, a iako i jedan i drugi tim žele na svim pozicijama samo svoje ljude, takva čista kombinacija gotovo je nezamisliva.

Istraživanje CRO Demoskop za ožujak pročitajte OVDJE

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 3. do 6. ožujka CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
OTKRILA SVE DETALJE

Vučković oko spornih SMS-ova: 'Nisam tražila pojedinačne usluge, poruke sam slala...'

Više s weba