Istraživanje promocije plus

EKSKLUZIVNO RTL donosi najnovije istraživanje popularnosti stranaka i političara, novi CRO Demoskop

6.12.2020. u 18:45/ Damira Gregoret

S kakvim rejtingom stranke i političari ulaze u posljednji mjesec godine za koju svi žele da što prije prođe?

Kao i svakog mjeseca, RTL vam ekskluzivno donosi novi CRO Demoskop za prosinac. Rezultate istraživanja preferencija javnog mnijenja koje radi Promocija Plus analizira Damira Gregoret

Iz novog istraživanja jasno se iščitavaju neki trendovi, no vladajuća stranka i dalje je prvi izbor građana. HDZ bira 29,2 posto ispitanika što je blagi rast u odnosu na studeni kada im je rejting pao. Istovremeno SDP s novim vodstvom nastavlja blago rasti; u prosincu su na 20,5 posto. Ostale opcije su znatno udaljenije, no borbu za treće mjesto dobio je Most (8,7 posto).

Image
Foto:
Image

Toj su poziciji jako blizu i Domovinski pokret (7,9 posto) koji bilježi rast rejtinga kao i platforma MOŽEMO! koja bilježi pad rejtinga u odnosu na studeni (6,4 posto). Objedinjenu Stranku s imenom i prezimenom i Pametno kao CENTAR bira 2,2 posto ispitanika. Slijedi IDS sa 1,7 posto.

Image
Foto:
Image

Isti rejting (1,7 posto) ima i Živi zid, slijedi HSS s 1,6 posto, pa stranka zagrebačkog gradonačelnika BM 365 s točno 1,0 posto. Ostali su ispod toga, a neodlučnih je 13,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

Tko je najveći pozitivac u očima građana?

Najpozitivniji političar, uz rast osobnog rejtinga, i u prosincu je premijer Andrej Plenković – u takvom ga svjetlu vidi više od petine građana (21,5 posto). Da je to predsjednik Zoran Milanović poručuje 15,8 posto ispitanika, nešto manje nego u studenom. Daleko od vodećeg dvojca, ali ipak na trećoj poziciji je novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin (3,3 posto).

Image
Foto:
Image

Sličan postotak, oko 3 posto, imaju i Tomislav Tomašević (3,2 posto), Vili Beroš (3,0 posto) i Zdravko Marić (3,0 posto).

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

Image
Foto:
Image

Slijede Miroslav Škoro (2,6 posto), pa Nino Raspudić (1,5 posto). Pozitivan doživljaj ostalih političara je još niži, a Nitko je i dalje čest izbor među građanima (18,6 posto).

Image
Foto:
Image

Najnegativniji dojam ostavlja...

Konačno su prošlog mjeseca sjeli za zajednički stol na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, a s trona ljestvice najnegativaca predsjednika je ovoga mjeseca smijenio premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrej Plenković tako je, baš kao i početkom godine i najpozitivniji ali i najnegativniji političar (21,4 posto). Drugi izbor je predsjednik Milanović (17,7 posto), no smanjio je negativni doživljaj za više od četiri postotna boda u odnosu na studeni.

Za razliku od premijera koji je uz ostalo i osobno predstavio nove korona mjere, a u javnosti je aktivan i unatoč zarazi korona virusom, predsjednik se u javnosti gotovo ne pojavljuje, ne kritizira ni preko Facebooka ili maila, a taktika manje je više očito se predsjedniku ovdje isplatila. Rast negativnog doživljaja od gotovo tri postotna boda bilježi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (8,4 posto).

Image
Foto:
Image

Negativni je doživljaj udvostručio Miroslav Škoro (4,0 posto). Slijede Gordan Jandroković (2,6 posto) i Milorad Pupovac (2,2 posto).

Image
Foto:
Image

Među top deset negativaca su i Tomislav Ćorić (1,8 posto), ali i Vili Beroš (1,5 posto), a da su negativni svi političari poručuje 9,6 posto građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

Ocjena rada

Blagi rast prosječne ocjene bilježi Ured predsjednika (2,90), blagi pad Vlada (2,56) i Sabor (2,31) no prosječna ocjena je ista - dvije trojke i dvojka za parlament.

Image
Foto:
Image

Pad optimizma građana

Završavamo s društvenim optimizmom, odnosno nastavkom njegova pada.

Image
Foto:
Image

U travnju, na vrhuncu prvog vala koronavirusa optimizam je bio rekordan, to je ovdje i vidljivo, a sada 67,4 posto građana smatra da idemo u pogrešnom smjeru. 


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 1. do 4. prosinca 2020. CATI metodom (telefonski) na reprezentativnom uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon policijske objave

Sakoman o policijskom izvješću: ' Majka je iznenađena i zgrožena kako je sin promijenio iskaz'

Više s weba