OGLAS

I., II., VI. i VII. izborna jedinica

EKSKLUZIVNO! RTL donosi rezultate istraživanje političkih preferencija po izbornim jedinicama

30.6.2020. u 19:10/ Vijesti.hr, Damira Gregoret

Prve rezultate koje ćemo predstaviti su četiri, uvjetno rečeno, zagrebačke izborne jedinice.


RTL u suradnji s agencijom Promocija plus ekskluzivno donosi rezultate istraživanja političkih preferencija po izbornim jedinicama. 

Prve rezultate koje ćemo predstaviti su četiri, uvjetno rečeno, zagrebačke izborne jedinice. Radi se o I., II., VI. i VII. izbornoj jedinici.


Prvo idemo po rezultate u I. izbornoj jedinici u kojoj se, uz ostale, natječu i čelnici dviju najjačih opcija: Restart koalicije i HDZ-a.

Prvi izbor ovdje je RESTART koalicija (29,4%),a slijedi HDZ koji je u toj izbornoj jedinici u koaliciji s HSLS-om (22,9%). Podsjetimo, SDP-ovu je koaliciju prije četiri godine u I. izbornoj jedinici zaokružilo gotovo 40 posto birača, a HDZ-ovu više od 30 posto!

Image
Foto:
Image

Treća snaga u Zagrebu je koalicija platforme Možemo!-Zagreb je naš-Nova ljevica-Radnička fronta-Orah-Za grad (10,9%). Nešto manje ima Domovinski pokretMiroslava Škore (10,5%).

Image
Foto:
Image

Kad je riječ o mandatima - mogli bi ih dobiti i koalicija Stranke s imenom i prezimenom-Fokus-Pametno (5,8%), Most(5,4%) i Živi zid (3,7%). Ostali nemaju šanse za mandat, neodlučnih je osam posto, a idemo vidjeti kako bi se rasporedili mandati.

Image
Foto:
Image

Treba reći da se u I. izbornoj jedinici šest lista bori za tri granična mandata. Restart koalicija pet fiksnih mandata uz manju mogućnost dodatnog, šestog mandata. HDZ ima sigurna četiri mandata.


Image
Foto:
Image

Lijevo-zelena koalicija oko platforme Možemo! ima jednu siguran mandat, a blizu je i drugom. Domovinski pokret Miroslava Škore ima sličnu situaciju. Koalicija oko stranke S imenom i prezimenom i Most blizu su graničnom mandatu, dok Živi zid za to ima manju šansu.

II. izborna jedinica

Image
Foto:
Image

U II. izbornoj jedinici, na dosadašnjim izborima presudnoj izbornoj jedinici, vodi SDP-ova koalicija (32,3%), ali za vratom im puše HDZ (30,5%). Tijesno je bilo i prije četiri godine, ali je HDZ bio prvi izbor. Gotovo 10 posto uzima Domovinski pokret (9,9%), a Most je na 4,8 posto.

Šansu za mandat ima još jedino stranka Milana Bandića(4,1%). Ne i koalicija oko Možemo! koja je na točno tri posto. Neodlučnih je 8,3 posto, a ovako izgleda raspodjela mandata.

Image
Foto:
Image

Četiri se liste bore za dva granična mandata. Restart koalicija fiksno osvaja šest mandata, HDZ pet uz manju mogućnost za šesti. Domovinski pokret ima jedan fiksni mandat i veću mogućnost za dodatni granični mandat.


Upravo se čita

Image
razmotrii daljnje korake

Sastali se Mossad i CIA. U Dohi s katarskim premijerom. Pitanje samo jedno: Kako dalje kad završi primirje?

Image
Foto:
Image

VI. izborna jedinica

U VI. izbornoj jedinici ponovno tijesna borba s istim pobjednikom kao na prošlim izborima 2016. HDZ i Restart su na oko 30 posto. Slijede Domovinski pokret (12,7%) i Most (4,9%).

Image
Foto:
Image

Mandat bi mogle osvojiti i koalicije oko Možemo! (3,7%) i Stranke s imenom i prezimenom (3,6%). Neodlučnih je gotovo 10 posto, a ukupno se pet lista bori za dva granična mandata.

Image
Foto:
Image

HDZ ima pet fiksnih mandata i blizu su šestom graničnom. Restart također pet, ali su dalje od šestog, graničnog.

Image
Foto:
Image

Domovinski pokret fiksno ima dva mandata, Most je blizu jednom graničnom dok je Možemo! nešto udaljenije.


Image
Foto:
Image

VII. izborna jedinica

Image
Foto:
Image

I posljednja, VII. izborna jedinica; napeto kao i prije četiri godine; Restart koalicija prvi je izbor za 29,5 posto birača. Nešto manje ima HDZ (28,7%), slijede Domovinski pokret (10,7%) i Možemo! (6,6%).

Image
Foto:
Image

Mandat bi mogli uzeti i Most (6,2%) i koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom (3,7%). Neodlučnih je 8,4 posto, a u ovoj izbornoj jedinici za dva granična mandata bore se četiri liste.

Image
Foto:
Image

Restart osvaja pet fiksnih mandata uz manju mogućnost za šesti granični. HDZ ima fiksnih pet. Domovinski pokret uz ovaj jedan ima veću mogućnost za još jedan mandat.

Image
Foto:
Image

Lijevo-zelena koalicija osvaja fiksno jedan. Most je bliži graničnom mandatu, a koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom dalja.


Mrtva trka

Image
Foto:
Image

Sve to znači mrtvu trku između HDZ-a i Resarta. No, koalicija oko SDP-a, prema istraživanju, osvaja najviše saborskih mandata, 21. HDZ je na 20, Domovinski pokret na sedam. Platforma oko Možemo! ima tri, Most je na četiri i koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom ima jedan mandat.

Image
Foto:
Image

Sutra donosimo rezultate istraživanja za dvije slavonske izborne jedinice i za sjever, treću izbornu jedinicu. 

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 22. do 29. lipnja 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 700 ispitanika po svakoj izbornoj jedinici.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 3,7 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.


Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
TOMISLAV POKROVAC:

Pokrovac održao dramatičan govor i poručio: 'Ministrice, hitno dođite. Imate vremena do 17 sati. Inače...'


Više s weba