ANALIZIRA DAMIRA GREGORET

EKSKLUZIVNO! Utrka za Pantovčak se komplicira: Predsjednici pada potpora, Milanović i Škoro sve su joj bliže

5.8.2019. u 19:08/ Damira Gregoret

Ekskluzivno istraživanje Promocije plus za RTL donosi preferencije kandidata za predsjedničke izbore!

Nakon objave rezultata istraživanja CRO Demoskop o rejtingu stranaka i političara RTL ekskluzivno, u suradnji s Promocijom plus, donosi istraživanje o preferencijama kandidata u utrci za Pantovčak. Rezultate donosi i analizira Damira Gregoret.

Grabar-Kitarović pada, izazivači rastu

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Kolinda Grabar-Kitarović i dalje najbolje stoji, ali pada, dok glavni izazivači rastu! Da se predsjednički izbori održavaju sada, Kolindu Grabar Kitarović zaokružilo bi najviše birača - 29,3 posto (prema 30 posto u srpnju). No, potpora joj pada treći mjesec zaredom, a od lipnja do kolovoza izgubila je pet postotnih poena. 

U istom razdoblju rastu i Zoran Milanović i Miroslav Škoro. Zorana Milanovića sada bi zaokružilo 24,8 posto ispitanika (prema 22,3 posto u srpnju), 5 postotnih poena više nego u lipnju, oko 2 posto više nego u srpnju. Isti rast od lipnja do kolovoza bilježi Miroslav Škoro, sada je na 18,5 posto potpore (prema 17,8 posto u srpnju). 

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Bivši sudac, sada europarlamentarac Mislav Kolakušić, koji želi biti i predsjednik, bilježi pad potpore od dva postotna poena. Bira ga 12 posto ispitanika (prema 13,9 posto u srpnju). Potpora Ivanu Pernaru, koji je napustio Živi zid i osnovao svoju stranku, nešto raste - bira ga 3 posto birača (prema 2,8 posto u srpnju). Nakon raspada stranke i loših rezultata na EU izborima Dalija Orešković najavila je da i ona želi na Pantovčak, u tome ju podupire samo 1,4 posto ispitanika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
RTL

Još manju potporu ima kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović - 0,9 posto (prema 2,1 posto u srpnju). Bivši član MOST-a i ministar iz njihove kvote Vlaho Orepić je na 0,6 posto. Tomislav Panenić - pola posto (prema 1,5 posto u srpnju). Ostalih je 1,4 posto, a neodlučnih, unatoč velikom broju kandidata, 7,6 posto.

U drugom krugu Grabar-Kitarović bolje stoji u srazu s Milanovićem nego sa Škorom

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Kada se pogleda drugi krug, Kolinda Grabar-Kitarović bolje stoji u srazu sa Zoranom Milanovićem. 

Upravo se čita

Image
NA PODRUČJU KARLOVCA

Prepoznajete li ovog muškarca? Policija ga traži zbog oštećenja tuđe imovine

Da se u drugom krugu suoče aktualna predsjednica i bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović pobijedila bi KolindaGrabar-Kitarović. Nju bira 53,1 posto ispitanika (prema 53,9 posto u srpnju), a Milanovića 42,4 posto (prema 41,7 posto u srpnju). No, i ovdje u protekla tri mjeseca predsjednici potpora pada, a Milanoviću raste. U tom razdoblju smanjuje se i broj neodlučnih, sada ih je 4,5 posto, nedovoljno da u ovom trenutku promijene pobjednika, ali trend pada kod aktualne predsjednice je jasan. 

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Pogotovo u srazu s Miroslavom Škorom. Bolje stoji, nadomak je pobjedi, bira ju 50 posto ispitanika, ali i to je četiri postotna poena manje nego u srpnju (53,9 posto), a 7 manje nego u lipnju. Škoru bira 44,9 posto ispitanika, 7 postotnih poena više nego prošlog mjeseca (38,1 posto), gotovo 10 više u odnosu na lipanj! I ovdje se smanjio broj neodlučnih - sada ih je 5,1 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako bi se odlučili za Škoru, bilo bi to potpuno izjednačenje. Dodatak da su u ovakvom srazu SDP-ovi birači podijeljeni, ali nešto više ipak bira Grabar-Kitarović.

Milanović smanjuje prednost u srazu sa Škorom

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Ako bi se u drugom krugu našli Milanović i Škoro, bolje stoji Škoro, ali takav je sraz prava mrtva trka. Miroslava Škoru zaokružilo bi 47,9 posto ispitanika (prema 51,6 u srpnju), Zorana Milanovića 46,5 posto (prema 44,4 posto u srpnju). Neodlučni bi odlučili pobjednika, a njih je 5,6 posto. Od prošlog mjeseca Škoro je izgubio gotovo 4 postotna poena, a Milanović dobio 2. 

Očekivano, HDZ-ovi birači znatno bi češće zaokružili Škoru, baš kao i birači aktualne predsjednice, no četvrtina njezinih ipak radije bira Milanovića. Bivši SDP-ov premijer privlačniji je od Škore biračima Mislava Kolakušića. 

Kako smo vidjeli, neki trendovi su jasni. Tek treba vidjeti kako će i hoće li na trendove, a onda i konačni rezultat utjecati to što je predsjednica upravo obilježavanje Oluje odlučila iskoristiti za najavu da želi drugi mandat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultate istraživanja CRO Demoskop za kolovoz pročitajte OVDJE!

Napomena:

Istraživanje je provedeno od 31. srpnja do 3. kolovoza 2019. na reprezentativnom uzorku od 1300 ispitanika CATI metodom (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu sociodemografskih obilježja birača po spolu, dobi i obrazovanju; standardna greška uzorka: ±2,77 % uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Više s weba

Pročitajte još

Image
OTKRILA SVE DETALJE

Vučković oko spornih SMS-ova: 'Nisam tražila pojedinačne usluge, poruke sam slala...'

Više s weba