IGOR DEKANIĆ

Energetski stručnjak odgovorio hoćemo li gorivo plaćati i 20 kuna po litri: 'Ako se rat u Ukrajini produlji.....

thumbnail
3.7.2022. u 19:33/ Dajana Šošić

Temperature idu gore - a od utorka bi ponovno mogle i cijene goriva. Kako doskočiti novim udarima na džep građana?

Vidjeli smo koje su opcije na stolu, a konačna odluka Vlade očekuje se sutra na telefonskoj sjednici. Koji potez Vlade očekuje energetski stručnjak Igor Dekanić?

"Teško je reći što će se dogoditi, međutim po svoj prilici će se ili produljiti ove mjere zbog toga što je u proteklih dva tjedna došlo do izvjesnog sniženja cijena sirove nafte za desetak dolara po barelu... Prema tome, ili će se produljiti ove odluke, ili će se kombinirati s određenim dodacima koji bi olakšali položaj građanima, malim proizvođačima i malim distributerima naftnih derivata na domaćem tržištu", kazuje Dekanić.

Kaže da je moguće ograničiti cijene osnovnog goriva u veleprodaji. "To je moguće u slučaju daljnjih poskupljenja, a možda je i takva situacija vjerojatna", kazuje. Smatra da bi taj potez išao na ruku malih distributera, odnosno da bi to označilo njihovo spašavanje. Ipak - "taj potez ne bi išao na ruku velikim kompanijama."

Image
NOVA POSKUPLJENJA

Od utorka bi cijene goriva mogle drastično porasti. RTL doznaje koji je vladin plan

Image
NOVA POSKUPLJENJA

Od utorka bi cijene goriva mogle drastično porasti. RTL doznaje koji je vladin plan

Usporedio je ovu situaciju i s OPG-ovima: "Otprilike kao kad se nekad spašavao Agrokor. Agrokor se spašavao zbog prerađivačke industrije i položaja malih OPG-ova. Na svoj način, mali su distributeri na unutarnjem tržištu svojevrsni OPG-ovi u naftnoj industriji", govori Dekanić.

Smatra da mali trgovci naftom, iako prijete zatvaranjima, neće staviti ključ u bravu.

"Vjerojatno će im vlada pomoći... Neće im biti lako, ni sada, ni sljedećih mjeseci, možda ni koju godinu… Ali vjerojatno će im Vlada pomoći, tako da neće morati zatvarati poslovanje, što bi bilo vrlo loše", kazuje.

A hoće li cijena goriva iznositi 20 kuna i kada to možemo očekivati? "To bi mogli očekivati ukoliko se rat u Ukrajini intenzivira i produlji, pogotovo ako dođe do daljnje internacionalizacije ratnih djelovanja", rekao je Dekanić. Kaže da, čak i u tom slučaju, vjeruje da bi Europska unija pribjegla sniženju PDV-a kao što je i najavljeno, a da bi neke zemlje samoinicijativno to učinile i prije.

Guverner kaže - bez ruskog plina 2023. moguća je recesija. U kojoj mjeri će to pogoditi Hrvatsku, s obzirom da se sada puno više oslanjamo na američki plin preko LNG-a?

"Mi se u ovom času oslanjamo na naš domaći terminal. Dakle, domaće mjesto za prihvat čiji će plin biti, zavisno od trgovaca i eventualno države kad ga kupi, američki, bliskoistočni, afrički… Ja osobno ne očekujem veliku opasnost od prekida opskrbe, ali ujesen su moguća znatna poskupljenja prirodnog plina", zaključuje Dekanić.

Vlada još uvijek ima neke alate u svojim rukama, no manevarski prostor se i tu polako smanjuje. Vaučeri se najavljuju za jesen - kako i po kojim kriterijima? To se još uvijek razrađuje.

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
KOMENTARI NA GOVOR

Studentica iz Zagorja na Redditu: 'Lik mi je rekao da govorim normalno jer mu se gadi moj naglasak'

Više s weba