NOVA SLIKA EUROPE

EPP i socijalisti i dalje su najjače stranke, ali više nemaju većinu

Image

Europski parlament

Foto: RTL

Riječ je o projekcijama budućeg saziva Europskog parlamenta na temelju djelomičnih rezultata iz država članica

27.5.2019. u 7:51/ Hina

Dvije najjače stranke ostaju Europska pučka stranka sa 178 mandata, 38 manje nego dosad, i socijalisti sa 153 zastupnika, 34 manje nego u dosadašnjem sazivu.

Riječ o podacima na temelju djelomičnih rezultata iz 10 država članica, izlaznih anketa iz 17 članica i predizbornih anketa iz jedne članice.

Treća po snazi skupina su liberali zajedno sa zastupnicima s liste francuskog predsjednika Emmanuela Macrona sa 109 mandata, 40 više nego dosad.

Europa nacija i slobode, u kojoj je Liga Mattea Salvinija i Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, imala bi 67 mjesta, 31 mandat više, a iza nje su Zeleni sa 64 mandata,12 više nego dosad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za natpolovičnu većinu treba imati 376 mandata te EPP i socijalisti više nemaju većinu koju su imali dosad, ali ako im se pridruže liberali imali bi uvjerljivu većinu od 440 mandata.

Europski konzervativci i reformisti u kojoj su dosad najbrojniji bili zastupnici iz britanske Konzervativne stranke dobija 60 mjesta, 19 manje.

Upravo se čita

Image
SAMO 3 IZ VEĆINA

Od 435 amandmana na državni proračun, 431 podnijela oporba

Dosadašnji zastupnički klub Europa slobode i izravne demokracije, u kojem su talijanski antisistemski pokret Pet zvjezdica i stranka Brexit Nigela Faragea imao bi 42 mandata koliko ih je imao i dosad.

Ujedinjena europska ljevica - Nordijska zelena ljevica (GUE) dobila bi 40 mjesta, 12 manje nego dosad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajnja desnica, populističke antieuropske stranke i umjereni euroskeptici iz ECR-a ukupno imaju 169 mandata.

Salvinijeva krajnje desna Liga veliki pobjednik talijanskih europskih izbora

Talijanski vicepremijer i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini doveo je svoju krajnje desnu Ligu do povijesne pobjede na talijanskim europskim izborima, pokazali su privremeni rezultati objavljeni rano u ponedjeljak.

Po projekcijama za televiziju RAI, Liga je osvojila 33,8 posto glasova što je najbolji rezultat ikad ostvaren i gotovo udvostručen onaj od 17,4 posto ostvaren na prošlogodišnjim općim izborima.

Na izborima za Europski parlament 2014. Liga je osvojila 6,2 posto glasova, a na parlamentarnim izborima u Italiji u ožujku prošle godine 17 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nevjerojatni uspjeh da je Liga postala prva stranka u Italiji, nakon što joj se predviđao nestanak prije pet godina", rekao je Salvini na konferenciji za novinare u stožeru stranke u Milanu.

Uspjeh Lige vjerojatno će dati poticaj Salviniju da se pokuša nametnuti kao jedan od lidera desnice i euroskeptičnog bloka.

"To je glasanje koje nam dopušta da pokušamo promijeniti Europu", rekao je Salvini za LA7 televizijski kanal, dodajući da će surađivati s populistima iz Francuske, Mađarske i drugih  zemalja u pokušaju da proguraju radikalne reforme.

Salvini je isključio da će se išta promijeniti na nacionalnoj razini nakon povijesno dobrih izbornih rezultata Lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ovim rezultatom on je daleko nadmašio svog saveznika u vladi, Pokret 5 zvijezda, koji je dobio oko 20 posto glasova, dok je na parlamentarnim izborima 2018. dobio 32 posto.

"To ništa ne mijenja u Italiji", istaknuo je Salvini, govoreći o odnosu snaga u vladi koji je sada prevagnuo u korist Lige što izaziva brojna nagađanja o preživljavanju aktualne vlade.

"Moji saveznici u vladi su moji prijatelji", kazao je, dodajući da neće koristiti rezultate za unutarnje obračune ni za izmjenu resora.

Sanchez: Pobjeda socijalista izaziva ponos, ali je i ogromna odgovornost

Španjolski socijalistički premijer Pedro Sanchez, pobjednik europskih izbora u svojoj zemlji, rekao je u nedjelju da je ponosan na činjenicu da je Španjolska jedina od velikih zemalja EU-a u kojoj su pobjedu odnijeli socijalisti, ali da je to i "ogromna odgovornost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit ćemo prva socijaldemokratska delegacija (u Europskom parlamentu) i to je za nas ponos, ali i ogromna odgovornost", rekao je Sanchez 

S više od 32 posto glasova, po gotovo konačnim rezultatima, i s 20 od 54 mjesta u Europskom parlamentu, Socijalistička stranka (PSOE) daleko je ispred konzervativne Narodne stranke koja je osvojila oko 20 posto glasova.

Socijalisti su na izborima 2014. dobili 14 mjesta u parlamentu.

U Europski parlament ući će i krajnje desna stranka Vox koja je dobila oko 6 posto glasova, kao i katalonski separatistički čelnici Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, za kojima je Madrid izdao tjeralicu zbog pokušaja secesije, pa je pitanje hoće li im biti dopušteno postati zastupnicima.

Ojačan, Sanchez će pokušati profitirati iz ovog uspjeha kako bi progurao svoje igrače na europskoj sceni i nekog od Španjolaca za ključna mjesta u europskim institucijama o kojima će se uskoro odlučivati.

Ljevici najviše glasova diljem Španjolske, uz poraz u Madridu

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza dobila je u nedjelju na europskim izborima drugu izbornu bitku u zadnjih mjesec dana, čime je ojačala svoju pregovaračku poziciju uoči formiranja vlade u Španjolskoj.

Na parlamentarnim izborima 28. travnja PSOE je pobijedio osvojivši 123 od 350 mjesta u parlamentu, a za formiranje vlade treba mu 176 mjesta. Sánchez se nadao kako će mu rezultat nedjeljnih lokalnih, regionalnih te izbora za Europski parlament ojačati pregovaračku poziciju prema manjim strankama.

PSOE je na europskim izborima osvojio 20 od ukupno 54 mjesta, koliko Španjolska ima u Europskom parlamentu. Konzervativna Narodna stranka dobila je 12 zastupnika, stranka centra Građani 7, lijeva formacija Unidas Podemos-Ujedinjena ljevica 6, a stranka desnice Vox 3. Katalonske stranke koje podupiru nezavisnost osvojile su 6 mjesta.

Španjolska se istovremeno nada većoj ulozi u EU nakon Brexita i s obzirom na euroskepticizam Italije, ali i na oporavljanje od dugogodišnje gospodarske krize. Madrid bi tako mogao tražiti visoku poziciju u vanjskoj politici EU-a te ono potpredsjednika Europske komisije, izvršnog tijela EU-a.

Španjolci su u nedjelju također glasovali i na lokalnim i regionalnim izborima, čiji bi rezultat mogao biti važan za formiranje središnje vlade u nadolazećim tjednima.

Ljevica je doživjela poraz u glavnom gradu Madridu, kako na lokalnoj gradskoj razini tako i regionalnoj. Gradonačelnica Manuela Carmena, koja se nadala ostanku na vlasti ispred platforme „Više Madrid“ (Más Madrid) i uz podršku PSOE-a, morat će napustiti ured stvori li se koalicija triju stranaka s desnice – Narodne stranke, Građana i Voxa. 

U pokrajini Madrid, gdje vlada Narodna stranka, njena predstavnica Isabel Díaz Ayuso vjerojatno će pristati na sporazum s Građanima i Voxom. Takav savez je početkom godine doveo na vlast desnicu u južnoj pokrajini Andaluziji, gdje je na prijevremenim izborima ljevica prvi put izgubila vlast. To je sada izgledno u Madridu, na lokalnoj i regionalnoj razini. Glavni grad je tako omogućio lakše disanje konzervativnom vođi Pablu Casadu čija je Narodna stranka doživjela težak poraz na parlamentarnim izborima u travnju.

U Barceloni je pobjedu odnijela Katalonska republikanska ljevica (ERC), stranka koja zagovara nezavisnost Katalonije od Španjolske. Ona bi tako iz ureda mogla izgurati građansku lijevu platformu „Barcelona en Comú“ na čelu s gradonačelnicom Adom Colau.

Na karti regija, PSOE je bila stranka s najviše prikupljenih glasova u 10 od 12 pokrajina gdje se glasovalo u nedjelju (Španjolska ima ukupno 17 pokrajina), no eventualni savezi triju stranaka s desnice mogli bu ju spriječiti da vlada u svima. Na lokalnim izborima PSOE je dobio oko 30 posto ukupnih glasova.

Orban pozdravio povijesnu pobjedu i rekordnu izlaznost

Mađarski premijer Viktor Orban pozdravio je rezultat Fidesza na europskim izborima u nedjelju kao "epohalnu pobjedu".

Fidesz je dobio 52,14 posto glasova.

"Postigli smo rekordnu pobjedu s rekordnom izlaznošću", kazao je okupljenima na obalama Dunava u Budimpešti.

Naglasio je da je visokom izlaznošću Mađarska pokazala da je "europska nacija, europska država, da nam je mjesto u Europi, da je Europa i naš dom, i mi je želimo mijenjati".

Slovenija: Janša relativni pobjednik euroizbora, desnici i ljevici isti broj mandata

Bivši slovenski premijer Janez Janša, čija je kandidacijska lista u nedjelju dobila 3 od 8 mandata koji pripadaju Sloveniji u Europskom parlamentu  kazao je da je to pobjeda i uspjeh za njegovu Slovensku demokratsku stranku (SDS), koja je na europskim izborima nastupila zajedno sa Slovenskom pučkom strankom (SLS), a izbornim rezultatom može biti zadovoljan i premijer Marjan Šarec, ocjenjuju u ponedjeljak slovenski mediji.

"U Europski parlament šaljemo ljude koji znaju kako se boriti za slovenske nacionalne interese, uvjeren sam da je suradnja sa SLS-om dobar put za našu buduću suradnju", kazao je  u ponedjeljak Janša, reagirajući na izborni rezultat svoje liste.
 Kako su najavljivale i predizborne ankete, za Janšinu listu je u nedjelju glasovalo najviše birača pojedinačno (26,4 posto), ali sama Janšina stranka nije bitno popravila svoj rezultat od prije pet godina, kada  je za njenu listu glasovalo 24,78 posto birača.

Osim toga, ovaj put je jedan mandat s liste SDS-SLS pripao Francu Bogoviču, zastupniku Pučke stranke, koje je na izborima 2014. koalirala s demokršćanskom Novom Slovenijom (NSI), strankom koja je ovaj put pala s dva mandata u 2014. na samo jedan mandat.

Neki analitičari pad broja birača koji su na europskim izborima u Sloveniji glasovali za klasični desni centar vide kao odraz trendova u Europskoj uniji općenito.

"Janšina lista je dobila više nego što se je mogla nadati, ali je praktično zbog koalicije s SLS-om zapravo izgubila jedan mandat u Europskom parlamentu. Pokazalo se općenito da izborni rezultati stranaka desnog centra i dalje padaju, što je globalni trend", kazao je za mariborski dnevni list "Večer" od ponedjeljka politički analitičar i komentator Luka Gabrijelčič, dodavši ipak da je izborni rezultat desnice u Sloveniji na europskim izborima bolji od tog općenitog trenda.

Na izborima za Europski parlament u Slovenjiji je u nedjelju, prema službenim preliminarnim podacima, glasovalo 28,2 posto birača, što je napredak u odnosu na 24,55 posto iz 2014., iako manje od nekih očekivanja s obzirom na snažnu kampanju za što veći odaziv koju je u Sloveniji ove godine organizirao Europski parlament.

Iako je na izborima u nedjelju najviše glasova pojedinačno osvojila Janšina stranka, koja je kampanju dijelom temeljila i na protumigrantskoj platformi, osam slovenskih mandata u Europskom parlamentu birači su zapravo podijelili po pola, a zadovoljan može biti i  premijer Marjan Šarec, koji će u budućem Europskom parlamentu imati dva mandata.

Zajednička  lista SDS-a i SLS-a je u nedjelju sa 26,4 posto glasova osvojila tri eurozastupnička mandata, lista Socijalnih demokrata (SD), sa 18,6 posto, dva mandata, isti broj mandata i Lista Marjana Šareca (LMŠ) sa 15,6 posto, dok je jedan mandat sa 11 posto glasova pripao demokršćanskoj Novoj Sloveniji (NSI).
 Bez mandata su između ostalih ostale i liste dviju stranaka u vladajućoj koaliciji, Demokratska stranka umirovljenika  (DESUS), Karla Erjavca te Stranka modernog centra (SMC), Mire Cerar.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljno upozorenje

Požeški HZJZ upozorio stanovnike Doljanovca: 'Nemojte piti vodu, ima arsena'

Više s weba