napadi na manjine

Eskalacija nasilja u Zagrebu! Više napada dogodilo se u tjedan dana: 'Za neke ovo nije siguran grad'

Image

U posljednjih tjedan dana u Zagrebu je eskaliralo nekoliko slučajeva ekstremnog nasilja

25.9.2022. u 21:00/ Željka Miša

Svega nekoliko sekundi snimke dovoljno je da gledatelja ostavi u šoku. Jer dvojica muškaraca rukama i nogama udaraju muškarca koji sjedi. Prema riječima policije njega su teže ozlijedili, a lakše drugoga koji na snimci rukama štiti glavu. Oko 3 sati ujutro u tramvaju na glavnom zagrebačkom trgu.

Zahvaljujući snimci na društvenim mrežama, policija je uhitila 20-godišnjaka i 36-godišnjaka. Ovo nije jedini nasilni incident u metropoli. Prije nekoliko dana također napad.

"Za mnom iz busa izašla trojica mladića, 17, 18 godina i cijelim putem me nazivali pogrdnim imenima da sam peder, šatorska pjevačica. Jedan od njih me gurnuo, pao sam preko zebre. Oteli su mi torbicu i pobjegli tamo u onom pravcu", ispričao je Željko Milašinović.

Ostao je bez ključeva od stana, dokumenata i nekoliko tisuća kuna. I nije to prvi put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedamput sam imao u tramvaju gdje mi je prišao dečko, stavio mi je nož za vrat, isto mi je htio izvaditi novac. Ako ja prođem u štiklama i s torbicom, mislim da s tim nikog ne zadirkujem niti provociram", dodao je Milašinović.  

Image
nemile scene u zagrebu

Dvojica muškaraca u tramvaju premlatili mladiće, policija ih uhitila

Image
nemile scene u zagrebu

Dvojica muškaraca u tramvaju premlatili mladiće, policija ih uhitila

Kao provokaciju nedavno je jedan pijani putnik shvatio i romsku nacionalnu pripadnost taksista kojega je izvrijeđao i fizički napao.

Upravo se čita

Image
EUFORIJA DILJEM SVIJETA

VIDEO Od Toronta do New Yorka: Evo kako se pobjeda Vatrenih euforično slavila u Sjevernoj Americi

"Pogodio me šakom u glavu gdje je meni počela špricati krv. On je meni rekao, ti ćeš meni zvati policiju. Sad ćeš vidjet, Cigane jedan, sad ću te ubiti", ispričala je žrtva napada.

Stručnjaci smatraju da su najveći razlozi stigmatizacija i predrasude prema manjinama koji sežu iz daleke povijesti, a nasilju su izloženi konstantno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da je Zagreb siguran grad, ne za sve ljude jednako, ali u globalu i usporedbi s drugim gradovima mislim da je Zagreb siguran grad. Za koje ne? Manjine kao što su pripadnici romske manjine, u Zagrebu sad vidimo jako puno migranata, ljudi koji su u tranzitu, ili traže posao, ili idu dalje. Oni mogu biti potencijalne mete napada", rekla je Ivona Grgurinović s katedre za kulturnu antropologinju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Počinitelji iz tramvaja su u pritvoru s kaznenim prijavama za teške tjelesne ozljede i nasilničko ponašanje. Iako su Željkovi napadači još na slobodi, kaže, ne boji se, a svojih torbi, šljokica, bisera i štikli se ne odriče. Kao ni svoje pripadnosti. Jer netko se s njom nosi i pokazuje ju izvana, netko iznutra.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Probijanje leda na Odri

Više s weba