OGLAS

HDZ DIJELI LEKCIJE

'EU fondovi za njih su jeti - svi pričaju o njima, a nikad ih nisu vidjeli'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Kandidati koalicije HDZ-HSP AS-HSS-BUZ-HDS-ZDS za EU parlament predstavili su se građanima na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

10.5.2014. u 13:32/ M.B./Hina

ZAGREB - Kandidati koalicije HDZ-HSP AS-HSS-BUZ-HDS-ZDS za EU parlament predstavili su se danas građanima na zagrebačkom Cvjetnom trgu, naglasivši kako Milanovićeva Vlada i zagrebačka gradska vlast nisu sposobni iskoristiti EU fondove za bolji razvoj Hrvatske i Zagreba, te da se Vlada nije snašla u vođenju države unutar EU.

Nositelj HDZ-ove koalicijske liste AndrejPlenković novinarima je izjavio da s dobrom europskom strategijom "pametnih gradova" ima jako puno prostora za kvalitetniji, bolji i pravi europski Zagreb.


Upozorio je da se vladajuća koalicija predvođena SDP-om apsolutno nije snašla u vođenju Hrvatske unutar Europske unije, što se pokazalo u rebalansima proračuna, i slabom korištenju iz europskih fondova gdje smo još uvijek zemlja uplatitelj a ne zemlja korisnica.

"U pogledu razumijevanja pravnog procesa pristupanja EU i poštivanja pravnih stečevina Vlada je demonstrirala da se nije identificirala s postignućima pregovora niti je prepoznala smisao europskog uhidbenog naloga jer su posljedice 'lex Perković' trajale prvih pola godine članstva. Kredibilitet ove Vlade u europskom smislu više ne postoji u državi niti među partnerima", naglasio je Plenković.

Dodao je da su sadašnji europski izbori prilika da HDZ s koalicijskim partnerima ostvari i uvjerljiviju pobjedu nego prošle godine.

Plenković procjenjuje da će EU izbori označiti promjenu političkog ozračja u Hrvatskoj te osigurati prijevremene parlamentarne izbore zajedno sa predsjedničkim izborima.

Govoreći o lošem korištenju europskih fondova HDZ-ova kandidatkinja IvanaMaletić upozorila je da još neiskorišteno stoji 268 milijuna eura iz pretpristupnih IPA fondova.


"Iz programa za 2011. godinu ugovoreno je samo 18 posto sredstava te još 455 milijuna eura treba biti isplaćeno iz IPA-e. Od sredstava EU fondova Vlada je još jako daleko, a jedini novci koji su stigli su predujmovi koji su ispregovarani još u pregovorima s EU 2011.", rekla je.

Zbog slabog korištenja sredstava iz EU fondova Hrvatska je u situaciji da kontinuirano gospodarski pada. Da smo zaista koristili EU fondove, što je bila preporuka Europske komisije, došlo bi više od deset milijardi kuna investicija i do gospodarskog rasta od dva posto, kazala je Maletić.

Predstavljanju kandidata koalicijske liste HDZ-HSP AS-HSS-BUZ-HDS-ZDS za EU parlament nazočio je i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, koji je upozorio da Grad Zagreb do danas nije povukao niti kunu iz EU fondova.

Mikulić je za to optužio neodgovornu gradsku vlast predvođenu zagrebačkim gradonačelnikom MilanomBandićem.


Upravo se čita

Image
BIVŠI MINISTAR

Banožić prvi put u javnosti nakon nesreće: Snimljen u kafiću u Vinkovcima s gipsom na nozi

"Oni ne znaju, ne mogu i ne žele povlačiti sredstva iz EU fondova. Kada bi željeli da se Zagreb razvija onda bi i aplicirali za sredstva iz EU fondova i riješilio niz problema u gradu - infrastrukturnih, problema s otpadom i slično", kazao je.

Na nestručnost ljudi u zagrebačkoj gradskoj upravi koji ne znaju aplicirati za sredstva EU fondova, upozorio je i kandidat za EU parlament IvanTepeš (HSP AS) rekavši da se EU fondovima ne bave ni gradonačelnik Bandić niti predsjednik Gradske skupštine DarinkoKosor.

"Za njih su EU fondovi jeti - svi pričaju o njima, a nikada ih nisu vidjeli. Njima ti fondovi nisu u interesu već ih zanima politička trgovina i osobne sinekure, a ne dobrobit Zagreba i Hrvatske", rekao je Tepeš.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
BIVŠI MINISTAR

Banožić prvi put u javnosti nakon nesreće: Snimljen u kafiću u Vinkovcima s gipsom na nozi


Više s weba